Τι είναι το SPF; Τι διαφορά έχουν τα φυσικά από τα χημικά φίλτρα στα αντηλιακά; Ο δερματολόγος απαντά (μέρος β)!

Υπάρχουν τόσες απορίες για τα αντηλιακά που είναι πάντα εκεί στο μυαλό μας. Αλλά στην πραγματικότητα, δεν πολυασχολούμαστε ή δεν έχουμε μπει στην διαδικασία να ασχοληθούμε ποτέ. Μερικά παραδείγματα: όλοι ακούμε για το SPF αλλά δεν ξέρουμε τι είναι ή τι σημαίνει. Επίσης: όλοι ακούμε για τα φυσικά και τα χημικά φίλτρα αλλά καμιά μας δεν ξέρει τι κάνει το ένα και το άλλο.

Μιλήσαμε με τον Στέλιο Αγγελίδη και βάλαμε τα πράγματα σε τάξη! Αφού διάβασες/διαβάσεις το πρώτο μέρος του οδηγού των αντηλιακών εδώ, συνέχισε παρακάτω!

Δείκτης προστασίας ή/και SPF: τι είναι

“Το SPF είναι αρχικά των λέξεων Sun Protection Factor. Αντιστοιχεί στην αναλογία ελάχιστη δόση που προκαλεί ερύθημα σε περιοχή με προστασία προς ελάχιστη δόση που προκαλεί ερύθημα σε ζώνη χωρίς προστασία. Δηλαδή, αν εσύ βγάζεις το χέρι σου έξω 12 το μεσημέρι χωρίς να βάλεις αντηλιακό και δημιουργηθεί ερύθημα σε πέντε λεπτά, αν βάλεις αντηλιακό με 30 δείκτη προστασίας θα δημιουργηθεί ερύθημα σε 35 λεπτά. Άρα ο δείκτης προστασίας είναι χρονικός”, μου εξηγεί ο δερματολόγος.

Δείκτης προστασίας ναι, αλλά μέχρι πόσο;

Παλιότερα όλες αναζητούσαμε τον λιγότερο δυνατό (ή και καθόλου!) δείκτη προστασίας προκειμένου να μαυρίσουμε. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια και ειδικά λόγω των όσων ακούγονται για την φωτογήρανση και τον καρκίνο του δέρματος πολλοί από εμάς αναζητούμε τον ψηλότερι δυνατό δείκτη. Ποιος είναι αυτός; Είναι το 50 ή και παραπάνω; “Παλιότερα ο δείκτης προστασίας ανέβαινε μέχρι το 70 που στην πραγματικότητα ήταν δεν υπήρχε αλλά αναγράφονταν για λόγους marketing. Πλέον, το μάξιμουμ είναι το SPF 50 plus”, τονίζει ο ειδικός.

Φυσικά VS χημικά φίλτρα: τι σημαίνουν/ τι κάνει το καθένα!

Ένας άλλος όρος που ακούμε συχνα ή διαβάζουμε στις συσκευασίες των αντηλιακών (απολαμβάνω να διαβάζω ετικέτες των καλλυντικών και είμαι σίγουρη πως δεν είμαι η μόνη!) είναι τα φυσικά και τα χημικά φίλτρα. Ποια είναι η διαφορά τους; Ποια είναι τα καλύτερα; “Τα περισσότερα αντηλιακά που κυκλοφορούν για μεγάλες ηλικίες έχουν χημικά φίλτρα. Τα φυσικά φίλτρα είναι μόνο για παιδάκια (είναι συνήθως τα άσπρα καλλυντικά σαν πάστες που δεν έχουν καλή καλλυντική υφή) και προορίζονται για ηλικίες κάτω των τριών χρονών. Τα καλά αντηλιακά πλέον έχουν συνδυασμό φυσικών και χημικών φίλτρων. Τα χημικά φίλτρα απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία ενώ τα φυσικά την αντανακλούν. Γι’αυτό και το ένα λέγεται sunblock (απορροφά- μπλοκάρει) και το άλλο sunscreen, δηλαδή κάνουν screen. Έτσι, λοιπόν, στα σύγχρονα αντηλιακά έχουμε και απορρόφηση και ανάκλαση της ακτινοβολίας”, λέει ο γιατρός.

Δερματίτιδες, φωτοδερματίτιδες και άλλου τύπου αλλεργίες
Τα τελευταία χρόνια ο ήλιος ενοχοποιείται για πολλά πράγματα. Επίσης, τα τελευταία χρόνια ακούς πολύ συχνά κόσμο, εσένα, τις φίλες σου να λένε “έπαθα αλλεργία από τον ήλιο” ή “έχω φωτοαλλεργία”.Ο Στέλιος Αγγελίδης ξεκαθαρίζει: “Ο κόσμος κάνει δερματίτιδα με κλητικό αίτιο τον ήλιο. Το να έχεις φωτοδερματίτιδα σημαίνει ότι την δημιουργεί ο ήλιος. Άλλο η δερματίτιδα, λοιπόν, που προκαλείται με κλητικό αίτιο τον ήλιο και μπορεί να είναι σε συνδυασμό με άλλο στοιχείο και άλλο να έχεις αλλεργία στον ήλιο και στο φως. Η αλλεργία στο φως και στον ήλιο είναι σπάνια περίπτωση γιατί ζούμε σε χώρα με μόνιμη ηλιοέκθεση και αυτή η ανοχή στον ήλιο έχει περάσει και στο DNA μας. Εν ολίγοις, η φωτοαλλεργία είναι δύσκολο να συμβεί ενώ η φωτοδερματίτιδα είναι πιο πιθανή. Για παράδειγμα, μπορεί να έχεις βάλει άρωμα και σε συνδυασμό με τον ήλιο να κάνεις φωτοδερματίτιδα”.

Τι πρέπει να έχει ένα καλό αντηλιακό!

O καιρός που το αντηλιακό σου σε προστάτευε απλώς από τον ήλιο, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Η κοσμετολογία έχει κάνει άλματα και φυσικά οι απαιτήσεις μας είναι ανάλογες! Η ερώτηση, λοιπόν, είναι: τι ζητάμε από το αντηλιακό μας; Τι απαιτήσεις πρέπει να έχουμε; “Τα σύγχρονα αντηλιακά πρέπει να συνδυάζουν εκτός από αντηλιακά φίλτρα και άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες για την παραγωγή των ελευθέρων ριζών, όπως η βιταμίνη Ε, η C, το σελήνιο, το gingo biloba, τον πράσινο τσάι, τα φλαβονοειδή, συστατικά που μπαίνουν μέσα στα αντηλιακά, όπως και υαλουρονικό, για να έχουν μεγαλύτερη συνεργική δράση έναντι των ελευθέρων ριζών. Επίσης, θα πρέπει το αντηλιακό να έχει μαλακτικές και ενυδατικές ουσίες γιατί το δέρμα αφυδατώνεται μέσω του ηλίου οπότε θα πρέπει ταυτόχρονα να γίνεται αυτό”, επισημαίνει ο Στέλιος Αγγελίδης.

Τι αντηλιακό να επιλέξω ανάλογα με τον τύπο του δέρματος μου!

Και η πιο σημαντική ερώτηση: τι αντηλιακό να επιλέξω; “Η επιλογή του αντηλιακού σχετίζεται άμεσα με το χρώμα του δέρματος και των μαλλιών. Η συχνότητα με την συχνότητα έκθεσης και την ηλιακή ακτινοβολία. Για να επιλέξω το κατάλληλο αντηλιακό, λοιπόν, θα πρέπει να κοιτάξω τα μαλλιά και το δέρμα αλλά και πόσο εκτίθεμαι στον ήλιο και με ποια συχνότητα, αν κάνω λήψη φαρμακευτικής αγωγής που μπορεί να προκαλέσει φωτοευαισθησία (άρα θέλω πιο ενισχυμένο αντηλιακό) και επίσης το χρονικό διάστημα μέχρι να κάνω ερύθημα”, τονίζει ο δερματολόγος. Άρα:
– Το κανονικό δέρμα πρέπει να επιλέξει ένα αντηλιακό με λεπτή υφή που δεν διαταράσσει τη φυσική ισορροπία του δέρματος.

– Το λιπαρό δέρμα θα επιλέξει ένα προϊόν με ελαφριά υφή για ματ αποτέλεσμα το οποίο να κάνει σμηγματορρύθμιση, να απορροφά την περίσσια και να ελέγχει την έκκριση.

– Το ξηρό δέρμα έχει μεγαλύτερη ανάγκη για ενυδάτωση άρα θέλει υψηλή προστασία και βαθιά ενυδάτωση.

-Το ευαίσθητο δέρμα που είναι πιο ανοιχτόχρωμο και πολύ εύκολα εμφανίζει ξηρότητα και ερυθρότητα είναι αντιδραστικό σε ήλιο, σε κρύο κλπ. θα πρέπει να επιλέξει ένα αντηλιακό που επιπλέον έχει και καταπραϋντικές ιδιότητες.

Τα παραπάνω έχουν να κάνουν με το πρόσωπο. Όσον αφορά το σώμα, επειδή με τη ζέστη από τους ίδιους πόρους βγαίνει και ο ιδρώτας και το σμήγμα, άρα ούτως ή άλλως το δέρμα μας έχει λίγο λιπαρή υφή, δεν μας πειράζει η καλλυντική του υφή να είναι ματ. Άρα, εδώ οι επιλογές είναι πολλές και διαφορετικές. Σε σχέση με το SPF τώρα, όπως είπαμε το SPF είναι θέμα χρονικό. Αν έχεις μαυρίσει υποτίθεται ότι έχεις μεγαύτερη ανθεκτικότητα, Αλλά ως προς το κάψιμο (UVB) και την αντιγήρανση (UVA) δεν ισχύει αυτό. Αν έχεις μαυρίσει και βάλεις 6 ναι, η επιδερμίδα σου θα έχει περισσότερη ανθεκτικότητα, όμως οι βλαβερές επιδράσεις του ηλίου θα συνεχίζονται οπότε θα ήθελες να έχεις μεγαλύτερο δείκτη.

ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΙΟ ΣΥΧΝΗ ΕΡΩΤΗΣΗ: Μπορώ να χρησιμοποιήσω το περσινό μου αντηλιακό;

Είναι η πιο συχνή ερώτηση που γίνεται αυτή την εποχή: μπορώ να χρησιμοποιήσω το περσινό μου αντηλιακό. Η απάντηση είναι: ΟΧΙ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ! Και η τεκμηρίωση έρχεται από τον Στέλιο Αγγελίδη: “Τα φίλτρα έχουν αλλοιωθεί, έχουν οξείδια και οξειδώνονται, οπότε το περσινό αντηλιακό δεν μας κάνει!”. Εξάλλου, μετά από τόση πληροφορία είσαι έτοιμη να επιλέξεις το ολοκαίνουργιο και ολόσωστο!

Read More

And More