Το μικροβίωμα της επιδερμίδας: τι είναι και γιατί πρέπει να το γνωρίζεις!

Αν έπρεπε να συστήσω τον εαυτό μου σε μια γραμμή θα έγραφα τα εξής: είμαι η Νατάσα Μπερέκου, beauty editor και skincare addict. Τελεία. Αγαπώ το skincare και όχι μόνο γιατί είναι τεράστια τάση στον κόσμο της ομορφιάς, αλλά κυρίως γιατί το δέρμα μας είναι το μεγαλύτερο όργανό μας και πρέπει να το φροντίζουμε σωστά.

Και σε ότι έχει να κάνει με την φροντίδα αυτή, κάθε τόσο έρχονται στο προσκήνιο και νέες μελέτες- νέες ορολογίες. Κάτι για το οποίο θα ακούς πολύ συχνά στο εξής είναι το μικροβίωμα της επιδερμίδας. Εχμ, ναι, με μια πρώτη ανάγνωση ακούγεται αρκετά περίπλοκο- δύσκολο αλλά θα στο θέσω πολύ απλά ώστε να σου γίνει κατανοητό και θα ξεκινήσω με κάτι που κάναμε όλοι: παλιότερα θεωρούσαμε ότι για να καθαρίσει σωστά η επιδερμίδα μας χρειαζόμαστε δραστικά προϊόντα. Ή αλλιώς: αν ένα προϊόν δεν άφηνε την επιδερμίδα στεγνή, σημαίνει ότι δεν την καθάριζε σωστά. Ωστόσο, μελέτες απέδειξαν ότι αυτά τα προϊόντα διατάρασσαν το PH της επιδερμίδας με αποτέλεσμα να καταστρέφουν το μικροβίωμά της.

Τι είναι το μικροβίωμα της επιδερμίδας;

Με απλά λόγια, το μικροβίωμα της επιδερμίδας είναι η εξωτερική προστατευτική ασπίδα της επιδερμίδας – η ζωντανή προστατευτική στοιβάδα της. Είναι μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου μικροβιώματος, που βρίσκεται συνολικά στο σώμα, ένα πολύπλοκο πλήθος ζωντανών οργανισμών, που αποτελείται από τρισεκατομμύρια μικροσκοπικούς μικροοργανισμούς. Το μικροβίωμα του καθενός διαφέρει και ένα υγιές μικροβίωμα συμβάλλει θετικά βοηθώντας στη διατήρηση ενός υγιούς δέρματος και επιδερμικού φραγμού.

Καθαρισμός και μικροβίωμα: καιρός να ξεχάσεις ότι γνώριζες!

Όπως σου είπα παραπάνω, νέες έρευνες έχουν αποδείξει ότι ο τρόπος που συνηθίζαμε να πλένουμε την επιδερμίδα μας είναι εντελώς λάθος και ότι ο ορισμός της έννοιας «καθαρός», αλλάζει. Για να σεβαστούμε το μικροβίωμα, είναι σημαντικό να σκεφτόμαστε τον καθαρισμό ως μια απαλή πράξη φροντίδας και θρέψης. Τα Αφρόλουτρα Dove καθαρίζουν ήπια και θρέφουν την επιδερμίδα αφήνοντας την απαλή και διατηρώντας το μικροβίωμα στα σωστά επίπεδα.

Τι κάνει τα Dove Αφρόλουτρα ήπια προς το μικροβίωμα της επιδερμίδας;

Αν χρησιμοποιείς Dove στο ντους σου γνωρίζεις την απάντηση ήδη. Και την γνωρίζεις χωρίς απαραίτητα να μπορείς να την περιγράψεις με λόγια. Είναι η αίσθηση αυτή της απαλότητας που αφήνει ένα αφρόλουτρο Dove (λατρεύω την κλασική εκδοχή του) στο σώμα σου! Αυτή είναι η αίσθηση! Και επειδή η δουλειά μου είναι να στο μεταφέρω και με λόγια, αυτό συμβαίνει γιατί το Dove είναι φτιαγμένο με ήπια συστατικά και χωρίς SLES (aka θειικές ενώσεις που δημιουργούν αφρό) έτσι ώστε να διατηρεί την επιδερμίδα σε φιλικά επίπεδα pH προς τη φυσιολογική ισορροπία του μικροβιώματος. Όλα αυτά δημιουργούν ένα αφρόλουτρο που καθαρίζει και ταυτόχρονα σέβεται τόσο την επιδερμίδα, όσο και το μικροβίωμά της, αφήνοντάς την απαλή και λαμπερή.

Εσύ πόσο φρόντισες την επιδερμίδα σου σήμερα;

Φωτογράφος: Αλέξανδρος Μακρής

Read More

And More