Έφτιαξαν facebook για… νεκρούς!

Μια νέα ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, στα πρότυπα του Facebook, δημιούργησε μια κρατική υπηρεσία στο Χονγκ Κονγκ, η οποία πηγαίνει το Διαδίκτυο ένα βήμα πιο μπροστά και συγκεκριμένα, στη μετά θάνατον ζωή. Το memorial.gov.hk είναι ένα σάιτ που φιλοξενεί τα προφίλ των νεκρών, που δημιουργούν οι φίλοι και οι συγγενείς τους.
Από την περασμένη εβδομάδα, οι συγγενείς και οι φίλοι των θανόντων, μπορούν να χρησιμοποιούν έναν νέο τρόπο για φόρο τιμής στους νεκρούς τους: μια ιστοσελίδα που τους δίνει τη δυνατότητα να δημιουργούν και να κρατούν ενεργά τα προφίλ των αγαπημένων τους πρόσωπων, σαν να ζούσαν.
Δημιουργός της ιστοσελίδας είναι η κυβερνητική Υπηρεσία Τροφίμων, Περιβάλλοντος και Υγιεινής του Χονγκ Κονγκ, που έχει υπό την εποπτεία της τα δημόσια νεκροταφεία και τα αποτεφρωτήρια της πόλης. Η δημιουργία της κόστισε 128 χιλιάδες δολάρια και η δομή της δεν διαφέρει πολύ από αυτή του Facebook.
Οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ των διαφόρων θεμάτων (layouts) που θα έχει η σελίδα του νεκρού και να διαλέξουν, επίσης, τη… μουσική υπόκρουση του προφίλ. Μετά τη δημιουργία του λογαριασμού, μπορούν ανά πάσα στιγμή να «ανεβάζουν» φωτογραφίες και βίντεο των νεκρών και να ανανεώνουν το προφίλ τους.

Οι διαχειριστές θα μπορούν να προσκαλούν φίλους και συγγενείς των θανόντων κι επίσης θα μπορούν να επιλέξουν αν θα λαμβάνουν υπενθυμίσεις για τα… γενέθλια του μακαρίτη, αλλά και για την «επέτειο θανάτου του». Υπάρχει, ακόμη, η δυνατότητα αυτόματης αποστολής προσκλήσεων στους χρήστες, προκειμένου να αφήσουν «μηνύματα μνήμης» στον «Τοίχο» του θανόντος.

Η χρήση της ιστοσελίδας είναι δωρεάν, αλλά «αφορά» μόνο ανθρώπους που έχουν ταφεί ή αποτεφρωθεί σε κρατικές εγκαταστάσεις.

Read More

And More