10 σημάδια που δείχνουν ότι είσαι ανασφαλής!

Η ανασφάλεια αποτελεί εμπόδιο στην καθημερινότητά μας και αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να την εντοπίσουμε και όσο μπορούμε να την εξαφανίσουμε από τη ζωή μας. Η ψυχοθεραπεύτρια Ελπίδα Μ. Παναγιωτουνάκου μας βοηθάει να αναγνωρίσουμε τα σημάδια της ανασφάλειάς μας ώστε να “διορθώσουμε” την κατάσταση…

Η ανασφάλεια αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης ύπαρξης. Είναι σχεδόν απίθανο να νιώθεις απόλυτη επάρκεια σε όλους τους τομείς της ζωής σου και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Ωστόσο, εάν η εικόνα που έχεις διαμορφώσει για τον εαυτό σου αρχίσει να επιδρά αρνητικά στην καθημερινότητά σου, τότε καλό θα ήταν να μπεις σε μια διαδικασία κατανόησης του τι κάνεις λάθος.

ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΑΝΑΣΦΑΛΗΣ
Η ανασφάλεια μπορεί να πάρει πολλά πρόσωπα. Ακολουθούν μερικά από αυτά:

  1. Δυσκολεύεσαι να κοιτάξεις τον συνομιλητή σου στα μάτια, ενώ συνήθως στρέφεις το βλέμμα σου προς το πάτωμα ή το χώρο γύρω σου. Μη διστάζεις να κοιτάς ευθέως τον συνομιλητή σου. Θα διαπιστώσεις πως έτσι θα σε προσέχει καλύτερα!

  2. Μιλάς χαμηλόφωνα και διστάζεις. Τείνεις να μιλάς άτονα και σχεδόν ψιθυριστά. Κάποιες φορές μάλιστα κομπιάζεις προδίδοντας το δισταγμό για τα λεγόμενά σου, ενώ οι φράσεις σου συνήθως τελειώνουν με ερωτήσεις επιβεβαίωσης, όπως: “Έτσι δεν είναι;”, “τι λες κι εσύ;”, “εσύ θα το έκανες;”, “αυτό βγάζει νόημα;” κτλ. Διστάζεις να μιλήσεις πρώτη, να κάτσεις στις μπροστινές θέσεις μιας αίθουσας ή να σηκώσεις το χέρι για να εκφράσεις μια απορία σε κάποια ομιλία που παρακολουθείς. Την επόμενη φορά μίλα με σταθερό τόνο και ένταση φωνής και ρώτα ότι δεν καταλαβαίνεις. Μα ποιος τα ξέρει όλα;

  3. Τείνεις να απολογείσαι για το καθετί, ακόμα και αν αυτό δεν είναι απαραίτητο. Προσπαθείς να δικαιολογηθείς από πριν ακόμα και για κάποιο ενδεχόμενο λάθος στη συμπεριφορά σου, ενώ ταυτόχρονα φαίνεται σαν να αμφιβάλεις διαρκώς για τον εαυτό σου. Υπερασπίσου αυτό που επιλέγεις να κάνεις και άσε τους άλλους να διαχειριστούν μόνοι τους τυχόν δική τους δυσαρέσκεια που πηγάζει από τη συμπεριφορά σου.

  4. Ζηλεύεις αφόρητα! Η ζήλια είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα, όταν εκφράζεται περιστασιακά. Ωστόσο, εάν ζηλεύεις διαρκώς τις άλλες γυναίκες ή το σύντροφό σου, τότε ίσως να διακατέχεσαι από περίσσεια ανασφάλεια. Σταμάτα να αναζητάς επιβεβαίωση μέσα από τη σύγκρισή σου με τους άλλους!

  5. Φοβάσαι μην τυχόν και θεωρηθείς “αδύναμη”. Συνηθίζεις να στρέφεις το θέμα της συζήτησης έξω από σένα, έτσι ώστε να μην αποκαλύψεις πληροφορίες τις οποίες θεωρείς πολύ προσωπικές. Μερικές φορές υπερτερεί ο φόβος του να μην σε κρίνουν αρνητικά οι άλλοι, έναντι του να συζητήσεις μαζί τους ειλικρινά, χαλαρά και αβίαστα. Ο καθένας μας είναι διαφορετικός και αυτό αποτελεί δύναμη και όχι αδυναμία!

  6. Αποφεύγεις να αναλαμβάνεις υπευθυνότητες. Συνήθως προτιμάς να επιλέγουν οι άλλοι για σένα, ακόμα και για το τι φαγητό θα παραγγείλεις, προκειμένου να μην αναλάβεις την ευθύνη μιας ενδεχόμενης “αποτυχίας”. Σε περίπτωση που γενικά δεν είσαι ένα ιδιαίτερα βολικό και ευπροσάρμοστο άτομο, αναρωτήσου μήπως αποφεύγεις τις πρωτοβουλίες έτσι ώστε να μη νιώθεις πως είναι ευθύνη σου το πως θα αντιδράσουν οι γύρω σου.

  7. Αμφιβάλεις για την εμφάνιση αλλά και για τα επιτεύγματά σου. Συγκρίνεις διαρκώς τον εαυτό σου με τους άλλους: τι φοράνε, πόσο αθλητικό είναι το σώμα τους, τι βάρος έχουν, πόσο υπέροχα είναι τα μαλλιά τους… και βέβαια νιώθεις πάντα μειονεκτικά! Αμφισβητείς τα όσα έχεις επιτύχει στην εργασία ή στην προσωπική σου ζωή και κάποιες φορές γίνεσαι μίζερη και γκρινιάρα. Σκέψου όλα όσα καταφέρνεις καθημερινά και πες “μπράβο” στον εαυτό σου.

  8. Αυτοσαρκάζεσαι διαρκώς. Πολλές φορές ο αυτοσαρκασμός αποτελεί μία αγωνιώδη προσπάθεια του ατόμου να καλύψει τυχόν ελλείμματα που θεωρεί πως έχει, έτσι ώστε να “προλάβει” τους άλλους από το να το κοροϊδέψουν. Χρησιμοποίησε τον αυτοσαρκασμό με μέτρο.

  9. Δυσκολεύεσαι να αποδεχτείς ή να κάνεις η ίδια θετικά σχόλια. Τείνεις να υποτιμάς και να υποβιβάζεις τον εαυτό σου, ενώ συνήθως αποφεύγεις να κάνεις κοπλιμέντα σε άλλες γυναίκες. Όταν η φίλη σου λέει: “Τι ωραία που είναι τα μαλλιά σου σήμερα” εσύ απαντάς: “Δεν μπορώ με τίποτα να τα τιθασεύσω! Θέλω να κάνω άμεσα μια αλλαγή” ή “Ποτέ δεν θα γίνουν τόσο ωραία όσο τα δικά σου!” Την επόμενη φορά, προσπάθησε απλά να χαμογελάσεις και να πεις: “Σ’ ευχαριστώ πολύ!”

  10. Δεν θέλεις να χάνεις. Απεχθάνεσαι την ήττα και σε περίπτωση που αυτή συμβεί βρίσκεις χίλιους δυο λόγους προκειμένου να πείσεις πως δεν έχασες, αλλά αυτό που συνέβη ήταν αποτέλεσμα κατάφωρης αδικίας. Αποδέξου πως κανείς δεν μπορεί να κερδίζει πάντα και σε όλα, δίχως αυτό να σημαίνει πως είναι αποτυχημένος ή ανεπαρκής!

Όταν διαπιστώνεις πως μια συμπεριφορά αποτελεί εμπόδιο για την καθημερινότητά σου, άλλαξέ την. Διαφορετικά θα μένει για πάντα εμπόδιο στην πνευματική και συναισθηματική σου ανάπτυξη και εξέλιξη.

“Πάρε ό,τι είναι χρήσιμο, πέταξε ότι είναι άχρηστο και πρόσθεσε ότι είναι προσωπικά δικό σου”.

ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΤΗΝ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΣΟΥ ΚΑΝΕ “ΚΛΙΚ” ΕΔΩ

/

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας 210 7.79.79.79210 7.79.79.79 (Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-14:00)
www.askitis.gr

Κράτα το

Read More

And More