Valentine's Day!

Foodpairing: Με τι κρασί να συνοδεύσεις το φαγητό σου σε ένα ρομαντικό δείπνο

Πλησιάζει η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου. Μια καλή ευκαιρία να σπάσουμε τη μονοτονία της καθημερινότητας στο σπίτι και να ετοιμάσουμε ένα ρομαντικό ιδιαίτερο δείπνο. Για εμάς και τον σύντροφό μας. Για εμάς και τον εαυτό μας, γιατί όχι; Και οι singles μπορούν να γιορτάσουν. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα νόστιμο γεύμα στις γεύσεις που αγαπάμε και ένα καλό κρασί. Έτσι λοιπόν σήμερα, ζητήσαμε από την Πανδώρα Χατζηγεωργίου, Wine & spirits expert να μας γράψει απλά και κατανοητά, για όλες εμάς που δεν εξειδικευόμαστε στο κρασί, ποιο κρασί ταιριάζει με το φαγητό που έχουμε επιλέξει για τη βραδιά.

Οι ερωτευμένοι γιορτάζουν κάθε μέρα, αλλά σίγουρα στις 14 Φλεβάρη έχουν την τιμητική τους. Φέτος λόγω της ιδιαίτερης κατάστασης που ζούμε, δεν είναι εφικτό να γιορτάσουμε την “Ημέρα των ερωτευμένων” επιλέγοντας μια όμορφη έξοδο όπως άλλες χρονιές. Αυτό όμως δεν χρειάζεται να μας πτοεί! Μπορούμε να οργανώσουμε μια ξεχωριστή βραδιά για εμάς και το ταίρι μας στο σπίτι.

Εκτός λοιπόν από το να στολίσουμε το χώρο μας και να φροντίσουμε να είμαστε υπέροχοι και υπέροχες και την ημέρα εκείνη, θα ήθελα να σας δώσω μερικές ιδέες για το λεγόμενο food pairing και όχι μόνο…
 
-Καλό θα ήταν να μαγειρέψουμε ένα φαγητό όχι ιδιαίτερα βαρύ και σίγουρα να επιλέξουμε μια συνταγή που έχουμε φτιάξει ξανά στο παρελθόν ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις. Φυσικά αν δεν το έχουμε με την μαγειρική ή δεν έχουμε τον απαραίτητο χρόνο ή τη διάθεση, μπορούμε να παραγγείλουμε το μενού της επιλογής μας από ένα αγαπημένο μας εστιατόριο.
 
-Επίσης, μπορούμε να επιλέξουμε για να συνοδεύσουμε το φαγητό μας, ένα κρασί ή απόσταγμα που έχουμε δοκιμάσει ξανά και γνωρίζουμε ότι αρέσει και στους δυο μας ή ακόμα καλύτερα θυμίζει μια άλλη υπέροχη στιγμή.
 
-Γενικά όμως, επιλέγουμε ξηρά κρασιά ή αποστάγματα για να συνοδεύσουν το φαγητό και γλυκά κρασιά ή αποστάγματα για να συνοδεύσουν το γλυκό (χωρίς αυτό να απαγορεύει το συνδυασμό γλυκό με αλμυρό).
 
-Ιδεατό θα ήταν να έχουμε στη διάθεσή μας το ιδανικό ποτήρι που θα αναδείξει τα αρώματα του κρασιού ή του αποστάγματος της επιλογής μας, καθώς και να έχουμε προμηθευτεί καράφα ώστε να μεταγγίσουμε το κρασί και να βοηθήσουμε στον αερισμό του πριν το σερβίρουμε, αν είναι απαραίτητο.
 
Και τώρα, επιτρέψτε μου να σας δώσω μερικές ιδέες συνδυασμών:
-Ωμά οστρακοειδή με αφρώδες λευκό ξηρό κρασί.
 
-Μαγειρεμένα λιπαρά ψάρια και οστρακοειδή, με λευκό ή ροζέ ξηρό κρασί.
 
-Μακαρονάδα με θαλασσινά με λευκό ή ροζέ ξηρό κρασί.
 
-Φιλέτο κρέατος με κόκκινο ξηρό κρασί ή παλαιωμένο απόσταγμα.
 
-Παλαιωμένα αλμυρά τυριά με λευκό γλυκό κρασί.
 
-Μους σοκολάτας με κόκκινα φρούτα, με κόκκινο γλυκό κρασί ήρεμο ή αφρώδες.
 
-Τούρτα πικρής σοκολάτας με μπράντυ ή παλαιωμένο ρούμι.
 
-Λευκά γλυκά με κόκκινα φρούτα με γλυκό λευκό κρασί ήρεμο ή αφρώδες.
 
Αν πάλι θέλουμε να έχουμε μια πιο προσωπική συμβουλή, μπορούμε να επισκεφθούμε μια ενημερωμένη κάβα, όπου θα υπάρχει ο κατάλληλος άνθρωπος για να μας καθοδηγήσει στις αγορές μας ανάλογα με τις ανάγκες μας και το χρηματικό ποσό που θέλουμε να διαθέσουμε.
 
Δεν θα ήθελα να ξεχνάμε ποτέ όμως ότι το σωστό κρασί ή απόσταγμα για εμάς είναι αυτό που μας αρέσει!
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση.

Read More

And More