Απιστία: Και τώρα τι;

“Πριν πεις το γεια, πριν χορτάσεις φιλιά, δεν αντέχεται ο χωρισμός…” τραγουδούσε πριν μερικά χρόνια ο Μιχάλης Χατζηγιάννης με τη Δέσποινα Ολυμπίου και τώρα ο στίχος σε εκφράζει απόλυτα. Δεν έφυγες γιατί ήθελες, έφυγες γιατί έμαθες ότι υπήρξε στη σχέση σου το περιβόητο “τρίτο πρόσωπο” που τόσο της μόδας είναι τώρα τελευταία.

Πονάς. Κλαις.

Κλείστηκες σπίτι. Δεν αντέχεις κανέναν. Δεν αντέχεις γενικώς. Οι φίλες σε προτρέπουν να βγεις, να το ξεπεράσεις. Μια κουβέντα είναι αυτή. Δεν γίνεται. Δεν είναι κουμπί που το πατάς. Κάνε υπομονή και άφησε το χρόνο να κάνει τη δουλειά του. Είναι μονόδρομος δυστυχώς. “Όπως όλα τα τραύματα, έτσι και η πληγή της απιστίας χρειάζεται χρόνο για να κλείσει” επισημαίνει και ο ψυχίατρος Αλέξανδρος Κοτανίδης. Οπότε η υπομονή είναι το βασικό σου όπλο για αρχή.

Ακούγεται αστείο, σκληρό, κάποιος να σου λέει υπομονή, όταν το μυαλό σου κατακλύζουν εικόνες που πονάνε. Κλείνεις τα μάτια σου και η φαντασία οργιάζει: εκείνος στην αγκαλιά της, εκείνη πιο όμορφη από σένα, να κάνουν σεξ, να την αγγίζει, να τη γδύνει. Πονάει. Θα περάσει όμως όσο κι αν τώρα σου ακούγεται αδύνατον.
Τι να κάνεις
Η απιστία, η προδοσία με άλλα λόγια, είναι ένα σοβαρό πλήγμα στον ψυχισμό, στον εγωισμό, στο τώρα. Αυτό που πρέπει να προσπαθήσεις είναι να μείνει εκεί και να μην επεκταθεί στο για πάντα. Άρα, η λύση που συνήθως οι γύρω σου προτείνουν: να βγεις, να φλερτάρεις, να βρεις έναν άλλον για να ξεχαστείς, δεν λειτουργεί. Μπορεί μάλιστα η γνωστή σχέση χάντζαπλαστ να έχει και τα αντίθετα ακριβώς αποτελέσματα. Η σωστή κίνηση είναι να την αντιμετωπίσεις face to face να την νικήσεις και μετά να προχωρήσεις.
Ο Αλέξανδρος Κοτανίδης επισημαίνει και κάτι ακόμα: την ανάγκη να αποκτήσεις αυτογνωσία. Κοινώς να μάθεις από τα λάθη σου και να χρησιμοποιήσεις τη γνώση έτσι ώστε να λειτουργήσει υπέρ σου στις μελλοντικές σου σχέσεις. Ο άπιστος πρώην ήταν ανώριμος, έμοιαζε να αναζητά να καλύψει τις ανάγκες του έξω από τη σχέση. Μήπως όμως η επιλογή του έχει να κάνει με δικές σου αδυναμίες; Γιατί “πολλές γυναίκες επιλέγουν τέτοιους άνδρες για να δείχνουν ανωτερότητα. Αν όμως έχεις αυτή την ανάγκη, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι έχεις τάσεις κατωτερότητας”. Σκέψου το λίγο, πριν αντιδράσεις. Εντάξει, αυτός αποδείχτηκε προβληματικός. Εκμεταλλεύσου το για να διορθωθείς και να περάσεις καλύτερα. Μην αμύνεσαι.
Ψάξε μέσα σου

Γνώρισε τον εαυτό σου, ξεκαθάρισε τις ανάγκες σου. Τι ζητάς; Τι θέλεις από έναν σύντροφο; Πώς ονειρεύεσαι τη σχέση που σε καλύπτει. Οριοθέτησε τους στόχους σου. Η αλήθεια είναι σκληρή, αλλά αν είχες ξεκαθαρίσει τα θέλω σου, δεν θα επέλεγες ποτέ έναν άνδρα που θα σου φερόταν με τέτοιο τρόπο, σύμφωνα με την άποψη των ειδικών. Και δεν έχουν άδικο. Ο αυτοσεβασμός και η αυτογνωσία είναι η ισχυρότητερη αυτοπροστασία.

“Όταν χτίζεις ένα οικοδόμημα, χωρίς να ξέρεις αν θα χτίσεις μονοκατοικία ή πολυκατοικία, τότε σίγουρα το αποτέλεσμα θα είναι ολέθριο. Το ίδιο συμβαίνει και με τις σχέσεις!” επισημαίνει ο ψυχίατρος Αλέξανδρος Κοτανίδης. Που σημαίνει ότι ο στόχος πρέπει να είναι σαφής και η συμπεριφορά ανάλογη. Σταθερή και ξεκαθαρισμένη. Για να αποφευχθούν οι παρεξηγήσεις και οι απιστίες. Σκέφτηκες ποτέ ότι εκείνος μπορεί να είχε διαφορετικό στόχο; Αναρωτήθηκες πως αντιμετώπιζε τη σχέση; Τη θεωρούσε σχέση, το είχατε συζητήσει ή απλά περνούσε καλά; Τα κάνουν αυτά οι άντρες…

Καινούρια αρχή
Αφού τα δάκρυα στερέψουν, αφού ο χρόνος αποδειχτεί για άλλη μια φορά γιατρός, αφού κάνεις την αυτοκριτική σου -αντικειμενικά, απαλλαγμένη από θυμό, οργή, νεύρα, τότε και κάνεις το παρακάτω βήμα χωρίς τον κίνδυνο απωθημένων που θα λειτουργήσουν καταστροφικά σε οτιδήποτε ακολουθήσει.
Στην καινούρια σχέση πρέπει να μπεις “καθαρή” και σοφότερη. Αν έχεις συνειδητοποιήσει τι έφταιξε και έχεις ξεκαθαρίσει ακριβώς τι θέλεις και επιδιώκεις τότε δεν υπάρχει κίνδυνος αποτυχίας. Η επόμενη επιλογή σου θα είναι σωστή. Το πιο σημαντικό όμως είναι να αποδεχθείς τα λάθη σου. Τα λάθη του είναι δικό του θέμα. “Οι άνθρωποι έχουν συνηθίσει να είναι τελειομανείς και δεν δέχονται τα λάθη τους, με αποτέλεσμα να πέφτουν από το ένα λάθος στο άλλο” τονίζει ο Αλέξανδρος Κοτανίδης.
Ουδείς αλάνθαστος. Αποδέξου το, δώσε χρόνο στο μέσα σου να διώξει τις τοξίνες (βλ. Θυμός) και όταν απαλλαγείς από το παρελθόν και ό, τι αυτό έχει αφήσει το πέρασμά του, προχώρα με ξεκάθαρο στόχο.

ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ;

 1. Καταπληκτικός επιστήμονας ο κ. Κοτανίδης, μεγάλο μπράβο που τον έχετε συνεργάτη στο site σας. Τον έχω παρακολουθήσει και σε άλλες πολύ αξιόλογες προσπάθειες που έχει κάνει στο Ιντερνετ και έχω σχηματίσει άριστη γνώμη για αυτόν.

 2. Η επιστήμη είναι επιστήμη και καλό είναι να την συμβουλευόμαστε.
  Εγώ πάντως στον σύντροφό μου έχω κάνει εξήγηση:
  “Αν κάνεις κάτι τέτοιο,του λέω,θέλω να μου το πεις.Αν μου το πεις σε συγχωρώ.Αν όχι τότε θα γίνει χαμός?
  “Και γιατί να σ’το πω”; με ρωτάει
  “Για να κάνω κι εγώ ντε…του λέω…Εσύ να κάνεις…Εγώ να μην κάνω;Τι είμαι εγώ;Ο μακάκας”;

  Τον τρέλανα…

 3. Ο Κοτανίδης ειναι ΘΕΟΣ! ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΘΕΟΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ!

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read More

And More