Ασκήσεις και tips για να δείξεις την αγάπη σου στους άλλους, αλλά και στον εαυτό σου ;)

Σήμερα η Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, Msc, Ελπίδα Παναγιωτουνάκου, μας μιλάει για την αγάπη. Ξέρεις, για αυτό το μαγικό συναίσθημα που όλες συζητάμε και επιθυμούμε στη ζωή μας, αλλά στην πράξη αποδεικνύεται πως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Μέρες που είναι λοιπόν, που όλοι μαλακώνουμε και γλυκαίνουμε, ας αναλογιστούμε και ας κάνουμε τα παρακάτω…

“Αγάπη, τι δύσκολο πράγμα”…λέει ο στίχος. Μα, είναι αλήθεια τόσο δύσκολο να τη βρεις, να τη νιώσεις, να τη χαρείς;
Όλοι μιλάμε για αυτήν και την επιθυμούμε στη ζωή μας. Μας αρέσει να αγαπάμε και να μας αγαπούν. Να δίνουμε το χάδι και το φιλί και να το παίρνουμε απλόχερα πίσω, σαν το πιο γλυκό βάλσαμο. Το φάρμακο που σταματάει κάθε πόνο και διώχνει την κατήφεια και τη δυστυχία μακριά.

Τι είναι, όμως, η αγάπη; Υπάρχει ένας συγκεκριμένος ορισμός για αυτή; Μάλλον, ο καθένας αντιλαμβάνεται με το δικό του τρόπο το ξεχωριστό αυτό συναίσθημα. Για κάποιους μπορεί να είναι η ανάπτυξη τρυφερών συναισθημάτων για τον ίδιο τον εαυτό, ενώ για άλλους το νοιάξιμο και η επιθυμία για φροντίδα των σημαντικών άλλων. Η αγάπη μπορεί να πάρει πολλές μορφές, αλλά και να απευθύνεται σε διαφορετικά πρόσωπα. Αγάπη για τους γονείς, τα παιδιά, το σύντροφο, τους φίλους, το συνάνθρωπο, το Θεό, τη δουλειά, αγάπη για την ίδια τη ζωή… Είναι πολυδιάστατη, καθώς κρύβει μέσα της πολλές έννοιες, όπως την κατανόηση, την αποδοχή, το θαυμασμό, το σεβασμό, ενώ ποικίλει ως προς την ένταση και τη διάρκεια με τις οποίες εκδηλώνεται.

Η αγάπη φεύγει και έρχεται. Κρύβεται σε λέξεις, σκέψεις, πράξεις, μελωδίες. Γίνεται αισθητή τόσο με την παρουσία, όσο και με την απουσία της, πολλαπλασιάζεται, αλλά και διαιρείται. Σύμφωνα με τον Απόστολο Παύλο στον “Ύμνο της Αγάπης” (Προς Κορινθίους Α΄ Επιστολή) η αγάπη είναι η επιθυμία για την καλοσύνη και την ευτυχία. Αποτελεί ένα ειλικρινές κατόρθωμα του εαυτού μας και για αυτό μπορούμε μέσα από αυτήν να αντλήσουμε τη δύναμη να ξεπεράσουμε τον εγωισμό μας.

ΔΕΙΞΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΣΟΥ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ
Πώς να εκφράσεις την αγάπη σου…
-Κάνε στους αγαπημένους σου θετικά σχόλια και χρησιμοποίησε όμορφες και ευγενικές λέξεις όταν απευθύνεσαι σε αυτούς: “Mου αρέσει πολύ η επιλογή σου”, “Σε θαυμάζω για αυτό που έκανες”, “Νιώθω περήφανη που…”, “Σε ευχαριστώ”, “Μου λείπεις”

-Χάρισέ τους τρυφερές αγκαλιές, γλυκά φιλιά, επιδίωξε τη σωματική επαφή με ένα απλό άγγιγμα στα μαλλιά ή τα χέρια…

-Αφουγκράσου τις ανάγκες τους και προσπάθησε να ανταποκρίνεσαι σε αυτές, ακόμα και όταν δεν σου ζητείται κάθε φορά.

LOVE YOURSELF!
Μικρές ασκήσεις για να αγαπήσεις τον εαυτό σου…
-Ζωγράφισε ένα μεγάλο δέντρο με καρδιές για καρπούς. Κάθε μέρα, φρόντισε να γράφεις σε κάθε μία από αυτές κάτι που αγαπάς στον εαυτό σου. Κάνε το για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

-Ζήτα από τους αγαπημένους σου να καταγράφουν στο τέλος της ημέρας μια πράξη αγάπης που έλαβαν από σένα. Κάνε κι εσύ το αντίστοιχο για εκείνους. Κρατήστε τα σημειώματα ο καθένας στο κουτί του και στο τέλος της εβδομάδας μοιραστείτε τα όσα γράψατε.

-Κατά τη διάρκεια της ημέρας πες “μπράβο” στον εαυτό σου για κάτι καλό που έκανες, χαϊδεύοντας ταυτόχρονα μια τούφα από τα μαλλιά σου.

-Αυτούς που αγαπάμε τους δεχόμαστε για αυτό που είναι και όχι για αυτό που θα θέλαμε να είναι. Όλοι χρειαζόμαστε την αγάπη. Έχουμε ανάγκη τόσο να την παίρνουμε, όσο και να τη δίνουμε. Άλλωστε…

-“Τί να την κάνεις τη σοφία του κόσμου, τη μόρφωση, τις επιστήμες, όταν δεν έχεις αγάπη, τότε είσαι ίδιος με άψυχο χαλκό” (Ἐὰν ταῖς γλώσσαις τῶν ἀνθρώπων λαλῶ καὶ τῶν ἀγγέλων, ἀγάπην δὲ μὴ ἔχω, γέγονα χαλκὸς ἠχῶν ἢ κύμβαλον ἀλαλάζον).
Απόστολος Παύλος

Read More

And More