Δεν συμπαθείς τους φίλους του. Πρόβλημα! Τι μπορείς να κάνεις…

Δεν συμπαθείς τους φίλους του. Πρόβλημα! Τι μπορείς να κάνεις… | tlife.gr

Ήρθε αυτή η στιγμή της σχέσης όπου γνώρισες τους φίλους του. Κάτι όμως δεν σου κόλλησε, κάτι δεν σου πήγε καλά, κάτι δεν σου άρεσε. Τι κάνεις; Ξέρεις ότι οι φίλοι είναι ένα ευαίσθητο θέμα. Η Ελπίδα Παναγιωτουνάκου, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, Msc, είναι εδώ για να σε βοηθήσει. Ο λόγος σε εκείνη…

Σε μια συντροφική σχέση αναπόφευκτα θα κληθείς να αναπτύξεις σχέσεις και επαφές με τους φίλους του, είτε αυτό συμβεί από την πρώτη κιόλας στιγμή της γνωριμίας σας, είτε καθώς η σχέση θα προχωράει. Όσο έχεις εσύ αγωνία να τους γνωρίσεις, άλλο τόσο έχουν κι εκείνοι, καθώς ξέρουν πως έμμεσα θα επηρεάσεις τη σχέση τους μαζί του.

Στο ιδανικό σενάριο, γνωρίζεστε και συμπαθιέστε όλοι από την πρώτη στιγμή! Στο λιγότερο καλό σενάριο, υπάρχει τουλάχιστον ένας φίλος του που δεν τον αντέχεις καθόλου ή που αντίστοιχα σε κατηγορεί διαρκώς. Στο κακό σενάριο, πιάνεις τον εαυτό σου να εύχεται να εξαφανίζονταν όλοι οι φίλοι του από τη ζωή σας, γιατί πιστεύεις πως θέτουν σε κίνδυνο τη σχέση σας!

Είναι, ωστόσο, σημαντικό να διερευνήσεις για ποιο λόγο δεν συμπαθείς τους φίλους του. Σου μιλούν άσχημα και σε ειρωνεύονται; Σε αγνοούν όταν βγαίνετε όλοι μαζί ή μιλούν μπροστά σου για πρώην του; Αποφεύγουν να σε προσκαλούν μαζί τους; Είναι εργένηδες και φοβάσαι πως όταν βγαίνουν με τον φίλο σου μπορεί να τον παρασύρουν; Σίγουρα είναι διαφορετικό εάν αυτό που φοβάσαι είναι υπαρκτό ή έχει να κάνει με δικές σου ανασφάλειες. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα μπορούσε να σε βοηθήσει κάτι από τα παρακάτω.

Τι να κάνεις σε περίπτωση που δεν συμπαθείς τους φίλους του:
-Επικοινώνησε τα συναισθήματα σου με το φίλο σου.
Μίλησέ του. Μοιράσου μαζί του τις σκέψεις και τις ανησυχίες σου, όσο ανόητες και αν πιστεύεις πως θα τις βρει. Μπορεί να μην έχει καταλάβει πόσο άβολα νιώθεις. Είναι προτιμότερο να λες την αλήθεια, παρά να αφήνεις τον αρνητισμό και την πικρία να μεγαλώνουν μέσα σου. Θα μπορούσες να ξεκινήσεις τη συζήτηση κάπως έτσι: «Φοβάμαι ότι δεν ταιριάζω στην παρέα σας» ή «Θα ήθελα να μάθω περισσότερα για τους φίλους σου, γιατί ίσως κάποιες φορές να παρεξηγούμαι άδικα».

-Δείξε του πως σε ενδιαφέρει να βελτιώσεις τις σχέσεις με τους φίλους του. Βρες σημεία όπου μπορείτε να τα πάτε καλά και ενίσχυσέ τα. Ειδικά εάν έχεις μια σχέση που επιθυμείς να διαρκέσει στο χρόνο, αποδέξου πως οι φίλοι του είναι σημαντικοί για εκείνον και για αυτό και μόνο καλό θα είναι να βρεθεί μια ισορροπία στις επαφές σας. Όσο βλέπει πως σε νοιάζει και προσπαθείς, θα κάνει κι εκείνος ό,τι μπορεί για να απαλειφούν οι προστριβές.

-Μπες στη θέση των φίλων του. Ίσως να πιστεύεις πως οι φίλοι του διασκεδάζουν με το να σε πληγώνουν και να σε κοροϊδεύουν. Μήπως, όμως, τα πράγματα δεν είναι έτσι; Μήπως μεγαλοποιείς κάποιες συμπεριφορές τους που στόχο έχουν περισσότερο να προστατέψουν το φίλο τους ή να τους κάνουν να σιγουρευτούν πως πραγματικά του αξίζεις και είσαι η κατάλληλη για εκείνον; Κατανοώντας τις προθέσεις τους, θα βρεις και τον τρόπο να επικοινωνήσεις μαζί τους ευκολότερα.

-Μην ανταγωνίζεσαι τους φίλους του. Είναι φυσιολογικό, ειδικά στις αρχές της σχέσης, να ζηλεύεις όποιον διεκδικεί από το χρόνο του ή να θυμώνεις όταν τον προσκαλούν διαρκώς σε εξόδους και δραστηριότητες. Σκέψου, όμως, ότι αυτό αποτελεί ένδειξη πως είναι αγαπητός, δραστήριος και εξωστρεφής. Σεβάσου πως ειδικά με τους κολλητούς του μπορεί να μετράει χρόνια γνωριμίας και πως οι συνήθειές τους δεν μπορούν να αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη.

-Δημιούργησε μικτές παρέες. Σε περίπτωση που συνειδητοποιείς πως δεν περνάς καλά όταν βγαίνετε με τους φίλους του, φρόντισε να κανονίζετε παράλληλα και με δικές σου φίλες, ώστε να μειώνεται η ένταση ή τυχόν στιγμές αμηχανίας.

-Απόφυγε να μιλάς απότομα και αρνητικά για τους φίλους του. Παραδείγματος χάριν, αντί για «Δεν έχω τίποτα κοινό με τους φίλους σου!», επέλεξε το «Είναι κάποια από τα ενδιαφέροντά σας που δυσκολεύομαι να τα ακολουθήσω» ή αντί για «Βαριέμαι να βγαίνω με τους φίλους σου», επέλεξε το «Καλύτερα να βγείτε σήμερα μόνοι σας, γιατί χρειάζομαι λίγο χρόνο να ξεκουραστώ και να τακτοποιήσω κάποιες εκκρεμότητές μου». Ο αρνητισμός δεν βοηθά σε καμία περίπτωση.

Θυμήσου πως οι φίλοι του δεν είναι εχθροί σου! Εάν θέλεις να πετύχει η σχέση σου προσπάθησε να του δίνεις χώρο ώστε να είναι μαζί τους, αλλά και να κρατάς μια διακριτική στάση απέναντί τους.

 

Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.

READ more