Δεν θέλω άλλο να είμαι Single! Τι κάνω λάθος;

Το να είσαι single, έχει τη θετική και την αρνητική του πλευρά. Εσύ ποια κοιτάς; Η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα απευθύνεται σήμερα στις γυναίκες που δεν θέλουν άλλο να είναι μόνες…

“Είμαι single”. Μία φράση που παίζει αρκετά στις γυναικείες παρέες και μία κατάσταση που αρκετές από εμάς έχουμε περάσει. Και λέω “αρκετές” επειδή δεν μιλάω μόνο για το χρονικό διάστημα ανάμεσα στην προηγούμενη και στην επόμενη σχέση, αλλά για την “επιλογή να είμαι μόνη μου”, αν το δούμε λίγο πιο βαθιά…

Ναι, μην ακούγεται παράξενο, μπορεί μετά από μία σχέση να θέλω λίγο το χρόνο μου για να πατήσω και πάλι στα πόδια μου, να ασχοληθώ με τον εαυτό μου, να έχω πληγωθεί και να θέλω …ανασυγκρότηση, να θέλω να απέχω από το παιχνίδι των γνωριμιών, να ταξιδέψω, να χαρώ τις φίλες μου, να ασχοληθώ με την καριέρα μου, έως ακόμη και να φοβάμαι μην πληγωθώ από μία καινούρια σχέση, αν η προηγούμενη τέλειωσε άδοξα. Πιο απλά, να αποφεύγω τη δέσμευση για τους δικούς μου λόγους -είτε το καταλαβαίνω, είτε όχι!

Κάποιες είναι καλά με αυτήν την κατάσταση, κάποιες άλλες όμως όχι και αρχίζουν και μελαγχολούν, αναρωτιούνται τι συμβαίνει και δεν μπορούν να κάνουν μία σχέση ή ακόμη έχουν βαρεθεί να είναι μόνες! Κάποιες άλλες “πέφτουν” αρκετά ψυχολογικά, τόσο που πιστεύουν πως βρίσκονται σε κατάθλιψη, ντρέπονται για αυτό, νιώθουν μοναξιά, στενοχωριούνται και αγχώνονται για το πώς τις βλέπουν, οι άλλοι αλλά και για το τι κάνουν λάθος και παραμένουν μόνες!

Και πίσω από αυτήν την αγχώδη προσέγγιση, συνήθως κρύβονται τα στερεότυπα και τα κοινωνικά “πρέπει”, όπου ο κάθε άνθρωπος “πρέπει” να έχει το ταίρι του και να κάνει οικογένεια και παιδιά φυσικά, γιατί οικογένεια χωρίς παιδιά, θεωρείται -και πάλι μέσα από τα στερεότυπα- προβληματική. Το γνωστό “να φτιάξεις τη ζωή σου”, λες κι αν κάποιος δεν κάνει παιδιά ή δεν παντρευτεί, δεν μπορεί να απολαύσει τη ζωή του, τη ζωή που στερεοτυπικά και πάλι θεωρείται …χαλασμένη ή κατεστραμμένη και εκείνος ή εκείνη αποτυχημένος/η… Δεν θα συνεχίσω όμως σε αυτό, καθώς είναι μία άλλη συζήτηση.

Σκέψου λοιπόν αν ανήκεις και εσύ στη κατηγορία γυναικών που είναι singles, αλλά δεν το απολαμβάνουν “τι είναι αυτό που κάνεις και παραμένεις μόνη”. Και ναι, δεν θα διαφωνήσω πως δεν έχεις βρει τον ιδανικό, καθώς ο ιδανικός δεν υπάρχει, θα ήθελα όμως να αναρωτηθείς μήπως έχει αρχίσει και σου γίνεται έμμονη ιδέα και όταν βρίσκεσαι έξω παρατηρείς έντονα τους άλλους… απομακρύνοντάς τους ή αν νιώθεις τόσο απογοητευμένη που έχεις αφεθεί, προτιμάς τον καναπέ σου από τη διασκέδαση και τις νέες γνωριμίες ή απλά κρύβεσαι πίσω από δικαιολογίες του τύπου: “θέλω αλλά δεν έχω χρόνο για να πάω…”

Η συντροφική ζωή ασφαλώς και έχει πολλά θετικά καθώς μοιράζεσαι με έναν άνθρωπο στιγμές από τη ζωή σου, τις σκέψεις σου, τα συναισθήματά σου, νιώθεις πιο ζωντανή (στην υγιή σχέση), ασφαλής και απολαμβάνεις τη συντροφικότητα.

Αν λοιπόν νιώθεις πως κάνεις “τα πάντα” για να βρεις ταίρι αλλά εξακολουθείς και είσαι μόνη σου, σκέψου τι αλλαγές θα σε βοηθούσαν, όπως για παράδειγμα να “ανοίξεις” τον κοινωνικό σου περίγυρο, να βγαίνεις, να ασχοληθείς και με άλλες νέες δραστηριότητες, να είσαι πιο “φιλική”, μην ασκείς κριτική ή απορρίπτεις εύκολα, να είσαι “πιο ανοιχτή” γενικότερα. Μάθε να χαίρεσαι τη στιγμή και να την απολαμβάνεις από το να είσαι μόνιμα αγχωμένη και να θεωρείς τον εαυτό σου προβληματικό για το ότι είσαι μόνη σου, όπως και το ότι μπορείς να κάνεις ότι θέλεις χωρίς να δίνεις αναφορά σε κανέναν, απόλαυσέ το, άλλωστε δεν θα κρατήσει για πολύ αν χαλαρώσεις και εσύ…

Κλείνοντας, σκέψου τη σχέση που έχεις με τον εαυτό σου. Αν εσύ η ίδια δεν σε φροντίζεις, δεν σε προσέχεις και δεν σε αγαπάς, τότε πως περιμένεις να το κάνει κάποιος άλλος, όταν εσύ η ίδια του περνάς το μήνυμα: “πήγαινε παρακάτω, δεν αξίζω και πολλά…” Η βοήθεια ειδικού επίσης θα σε βοηθήσει στο να παρατηρήσεις “τι κάνεις και πως το κάνεις” και παραμένεις μόνη σου!

 

 

Read More

And More