Έρωτας + Ζήλεια = Love?

Μπορεί να ζηλεύεις τον σύντροφό σου, μπορεί να ζηλεύεις την κολλητή σου, μπορεί να ζηλεύεις τα καινούρια παπούτσια της διπλανής σου, την καριέρα της, το ύφος της, τη σχέση της και οτιδήποτε δεν έχεις ή οτιδήποτε έχουν οι άλλοι. Μπορεί πάλι να μη ζηλεύεις καθόλου και τίποτα. Εξαρτάται.


Πολλά πράγματα ζηλεύουμε κατά καιρούς, τη μεγαλύτερη κουβέντα όμως την ξεκινάμε όταν πρόκειται για την ερωτική ζήλεια; Ε;

Τι είναι;

“Η ζήλεια” σύμφωνα με την ψυχολόγο Μάγδα Δασκαλάκη “είναι ένα έντονο συναίσθημα που προκαλεί και έντονες αντιδράσεις: θυμό, φόβο, ανασφάλεια, αίσθημα αντιπαλότητας και εκδίκησης”.

“Το συναίσθημα της ζήλειας υπάρχει από τότε που ο άνθρωπος θυμάται την ύπαρξή του. Και φυσικά δεν συνδέεται μόνο με τον έρωτα”. Οι ρίζες της φτάνουν στα πρώτα χρόνια της ζωής μας, τότε που διεκδικούσαμε την αποκλειστικότητα της προσοχής της μητέρας. “Και φυσικά εκδηλώνεται σε όλων των μορφών τις σχέσεις -μεταξύ αδερφών, φίλων, συναδέλφων, γονέων” όπως σημειώνει η κ. Δασκαλάκη.

Πότε εμφανίζεται;

Κάνει την εμφάνισή της σε μια σχέση όταν νιώθουμε ότι “κάτι” την απειλεί και αρχίζουμε να νιώθουμε φόβο. Το φόβο της απώλειας, το φόβο της απόρριψης, το φόβο της ήττας.

Είναι κακό;

Όχι πάντα. Η ψυχολόγος Μάγδα Δασκαλάκη το επιβεβαιώνει. “Δεν επιδρά πάντα δυσλειτουργικά στη σχέση. Όταν “ελέγχεται” δηλώνει διεκδίκηση και ενδιαφέρον του ενός συντρόφου προς τον άλλον. Όταν όμως χάνεται ο έλεγχος και γίνεται παθολογική δημιουργεί ένταση στη σχέση, βγάζει θυμό και επιθετικότητα”.

Η σωστή χρήση

Η διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ φυσιολογικού και παθολογικού είναι και το μυστικό για τη διατήρηση ή τη διάλυση της σχέσης.

“Φυλετικές” διακρίσεις

Η ζήλεια δεν έχει φύλο. “Είναι τόσο ανδρική όσο και γυναικεία” επισημαίνει η ψυχολόγος. “Η ζήλεια των ανδρών είναι εγωιστική. Νιώθει πως ο ανδρισμός του είναι λιγότερος από του “άλλου”. Δεν την εξωτερικεύει από εγωισμό, όμως όταν το κάνει γίνεται με πολύ έντονο τρόπο”.
“Η γυναικεία ζήλεια είναι κτητική. Εκδηλώνεται όταν η γυναίκα νιώθει πως χάνει τα κεκτημένα της. Την εξωτερικεύει με τρόπο καταπιεστικό και γίνεται έντονα καχύποπτη”.

Όταν χάνεται το μέτρο

Εύκολα την πατάς, εύκολα κατρακυλάς και ένας λάθος χειρισμός μπορεί να σε οδηγήσει στη δύνη της καταστροφολογίας. Η καχυποψία παίρνει τα ηνία και η ζήλεια αφηνιάζει. Παύει να στηρίζεται σε αληθινά γεγονότα και αρχίζει να βασίζεται σε υποθέσεις ακόμα και φαντασιοπληξίες.

Εκεί, είναι εμφανές πως έχει χαθεί ο έλεγχος. “Πολλές φορές πέφτουμε θύμα μιας λανθασμένης ερμηνείας ενός γεγονότος το οποίο “βλέπουμε” μέσα από τα μάτια της προσωπικής μας ανασφάλειας” σύμφωνα με την ψυχολόγο Μάγδα Δασκαλάκη και εκεί ακριβώς ξεκινούν τα μεγάλα προβλήματα, ίσως και το τέλος μιας σχέσης.


Πώς να την αντιμετωπίσεις

Συναίσθημα έντονο, συναίσθημα ύπουλο, που εύκολα μπαίνεις και πολύ δύσκολα βγαίνεις. Υπάρχει όμως τρόπος και η ψυχολόγος μας δείχνει το δρόμο…

-Πρώτο βήμα είναι η αναγνώριση και η παραδοχή του προβλήματος.

-Αφού αποδεχτώ την ύπαρξή του, προσπαθώ να του δώσω μια ερμηνεία: τι είναι ζήλεια για μένα, γιατί την εκδηλώνω, τι θέλω να αποδείξω στο σύντροφο μου.

-Στη συνέχεια, προσεγγίζω το σύντροφό μου χωρίς αναστολές και το συζητώ μαζί του ακούγοντας πως το βιώνει και ο ίδιος όλο αυτό. Είναι μια δύσκολη συζήτηση που όμως θα εξελίξει τη σχέση σε ένα ανώτερο επίπεδο.

-Και φυσικά η απελευθέρωση από τη ζήλεια έρχεται με την προσωπική δουλειά με τον εαυτό μας και τη βελτίωση της αυτοεικόνας και της αυτοεκτίμησής μας.

Και μην ξεχνάς

«Το να ελευθερωθούμε από το συναίσθημα της ζήλειας και από το φόβο της απώλειας του αλλού ατόμου, εξαρτάται από την αυτοπεποίθηση και την αυτoεκτίμηση μας».
Nancy Friday.

Read More

And More