Fexting στις σχέσεις: Καβγάδες με μηνύματα και τι πραγματικά κρύβουν

Μπορεί ένας καβγάς μέσω μηνυμάτων να κάνει καλό στη σχέση σου; Αν σου έρχεται κατευθείαν στο μυαλό η φράση “μα δεν καταλαβαίνει ποτέ τι θέλω να πω όταν του γράφω”, σε νιώθω. Κι όμως, όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να λύνουν τις διαφωνίες τους μέσα από την οθόνη του κινητού. Ίσως γιατί δεν έχουν τον χρόνο ή τη διάθεση να μπουν σε κατά μέτωπο σύγκρουση. Ίσως γιατί, καμιά φορά, είναι πιο εύκολο να πεις αυτό που σκέφτεσαι όταν δεν κοιτάς τον άλλο στα μάτια. Ας το δούμε λοιπόν ανθρώπινα και ειλικρινά, με λίγη κατανόηση και, πού και πού, ένα μειδίαμα. Γιατί όλοι έχουμε στείλει εκείνο το “κάνε ό,τι νομίζεις” που φυσικά εννοεί το αντίθετο.


Όταν τα μηνύματα γίνονται σκέψη


Το πρώτο (και ίσως το μόνο) ατού του fexting είναι ότι σου δίνει χρόνο. Δε χρειάζεται να απαντήσεις αμέσως, δεν υπάρχει εκείνο το βάρος της σιωπής που σε πιέζει να μιλήσεις πριν σκεφτείς. Μπορείς να πάρεις ανάσα, να ξαναδιαβάσεις τι σου είπε, να γράψεις, να σβήσεις, να διαλέξεις τις λέξεις σου με προσοχή. Αυτό σημαίνει ότι δεν αντιδράς, απαντάς. Κι αυτό είναι τεράστια διαφορά. Αν είσαι τύπος που λέει πράγματα που μετά μετανιώνει, τότε το fexting ίσως σου ταιριάζει. Μπορεί να λειτουργήσει σαν φρένο στην παρόρμηση και σαν καθρέφτης του τι πραγματικά αισθάνεσαι.

Όταν οι λέξεις δεν αρκούν


Όμως, εδώ είναι και το μεγάλο ρίσκο. Τα μηνύματα δεν έχουν βλέμμα, δεν έχουν φωνή, δεν έχουν εκείνο το «συγγνώμη» που λες με τα μάτια και όχι με το στόμα. Μια λέξη μπορεί να παρεξηγηθεί, ένα emoji να εκνευρίσει, μια τελεία να φανεί ειρωνική. Κι εκεί αρχίζει το μπέρδεμα. Σκέψου πόσες φορές έχεις νιώσει ότι το μήνυμα που πήρες είναι πιο σκληρό απ’ ό,τι θα ήταν αν στο έλεγε κατά πρόσωπο. Ή πόσες φορές έχεις πει «δεν το εννοούσα έτσι». Η έλλειψη τόνου και έκφρασης μπορεί να κάνει τον πιο απλό διάλογο να μοιάζει με σύρραξη.


Υπάρχει λύση εκτός οθόνης;


Αν δεις ότι τα μηνύματα σας μπερδεύουν περισσότερο απ’ όσο σας ξεμπλέκουν, τότε ίσως χρειάζεται να επιστρέψετε στο παλιό καλό face-to-face. Όχι για να αποφύγετε τον καβγά, αλλά για να τον ζήσετε αλλιώς. Να νιώσετε, να δείτε, να ακούσετε. Κι αν δεν μπορείτε ούτε έτσι να βρείτε κοινό έδαφος, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι. Καλύτερα να βρείτε μια στιγμή που να είστε κι οι δυο παρόντες, παρά να πετάς ένα θυμωμένο μήνυμα όσο ο άλλος προσπαθεί να τελειώσει μια παρουσίαση ή να πάρει ανάσα ανάμεσα σε meetings. Μια συνεδρία με κάποιον ειδικό, ακόμα κι αν είστε καλά. Μια απόφαση ότι κάποιες διαφωνίες δε θα λυθούν ποτέ, κι αυτό είναι επίσης οκ.


Το fexting δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό από μόνο του. Είναι ένας τρόπος, και όπως κάθε τρόπος, έχει τα όριά του. Αν σε βοηθά να εκφραστείς χωρίς να πληγώσεις, κράτησέ το. Αν σε μπερδεύει ή σου δημιουργεί περισσότερο θυμό απ’ όσο ξεθυμαίνει, άφησέ το. Αυτό που μετράει δεν είναι πώς μαλώνετε, αλλά αν μπορείτε στο τέλος να ακούσετε ξανά ο ένας τον άλλον. Όχι για να βάλετε τελεία, αλλά για να συνεχίσετε από εκεί που σταματήσατε. Γιατί δε σώζεται μια σχέση με σωστά λόγια, αλλά με αληθινή διάθεση να μείνεις.

Κεντρική εικόνα και εικόνες άρθρου: iStock

Το TLIFE έχει γενέθλια και αυτός ο Μάιος είναι γεμάτος εκπλήξεις! Γίνε μέρος της γιορτής με ένα κλικ εδώ.

Ακολουθήστε το tlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Skoda Elroq

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164