Φτιάξε τσάι να στα πω…

Το ξέρεις ότι 1 στους 3 νέους νιώθουν μόνοι; Δεν το βγάζω από το μυαλό μου. Σύμφωνα με έρευνα του Lipton το 40% των ανθρώπων νιώθουν “αποσυνδεδεμένοι” και πρέπει να κάνουμε κάτι για αυτό.

Αν ανήκεις σε εκείνους που νιώθουν μόνοι, θέλω να με ακούσεις μια στιγμή. Να αφήσεις για λίγο το κινητό σου κάτω και να πάρεις βαθιές ανάσες. Να κάνεις κάτι όμορφο για τον εαυτό σου, να σε φροντίσεις. Να κάνεις “κλικ” εδώ. Ή να πας στον καθρέφτη σου και να χαμογελάσεις. Με το ζόρι στην αρχή, αμήχανα ίσως. Να επιμένεις. Πιάνει. Να διαλογιστείς, να δεις μια κωμωδία. Όχι μελοδραματικά, δράματα και τέτοια, θα σε ρίξουν περισσότερο.

Φτιάξε ένα τσάι Lipton. Άφησε τις μυρωδιές να σε ταξιδέψουν. Διαλογίσου παρατηρώντας τον ατμό του, απόλαυσε τη ζεστασιά του. Μην σκέφτεσαι τίποτα για λίγο. Μύρισε, γεύσου, νιώσε το παρόν. Κάνε γυμναστική. Θα σε ανεβάσει. Κι αν δεν έχεις κέφι, απλά βγες για περπάτημα. Σε λίγο θα φύγουν οι σκέψεις. Μπορείς και να χορέψεις. Μόνη στο σπίτι. Δεν είσαι μόνη και θέλω να το θυμάσαι. Υπάρχει πάντα κάποιος εκεί, στο περιβάλλον σου, που με χαρά θα σε ακούσει. Απλά, την επόμενη φορά, που θα νιώσεις μόνη, πάρε ένα τηλέφωνο, κάνε μια βιντεοκλήση και μην αρκεστείς στο «τι κάνεις;», «καλά». Πες περισσότερα. Προσπάθησε να ξεπεράσεις τα εμπόδια και να μιλήσεις για κάτι άλλο, πέρα από τα βασικά τα επιφανειακά. Κανείς δεν θα σε απορρίψει, κανείς δεν θα σε κρίνει. Όλοι περίπου τα ίδια νιώθουμε, τα ίδια φοβόμαστε. Θα δεις. Αν μιλήσεις, θα δεις, ότι δεν είσαι μόνη. Οκ; Θα σε εκπλήξουν οι άνθρωποι, αν κάνεις ένα βήμα, αν «ανοίξεις» εσύ πρώτη, θα δεις. Θα συνδεθείς, όπως ποτέ πριν. Να την ξορκίζεις τη μοναξιά που νιώθεις, να μην σε παρασύρει στην άβυσσό της. Προσπάθησε. Λίγο λίγο.

Μπες στο www.gogreen.gr/15minutes. Μια όμορφη πρωτοβουλία του Lipton για την καταπολέμηση της “κρυμμένης μοναξιάς”. Αυτής, που οι περισσότεροι από εμάς, κρύβουμε μέσα μας. Ακόμα κι όταν είμαστε με κόσμο…

Ζούμε σε μια προηγμένη τεχνολογικά εποχή που όλοι μας είμαστε συνδεδεμένοι περισσότερο από ποτέ, ωστόσο, νέα έρευνα του Lipton διαπίστωσε ότι το 40% των ανθρώπων αισθάνονται «αποσυνδεδεμένοι». Η εν λόγω παγκόσμια έρευνα αποκάλυψε ότι η μοναξιά είναι «καλπάζουσα επιδημία»  και ότι η έλλειψη κοινωνικών συνδέσεων έχει σημαντικό αντίκτυπο στη συναισθηματική υγεία και στο προσδόκιμο ζωής. Τα ποσοστά μοναξιάς έχουν διπλασιαστεί από τη δεκαετία του 1980 και φαίνεται ότι η γενιά Gen Z και οι Millennials είναι οι ομάδες που επηρεάζονται περισσότερο από την κρυμμένη μοναξιά ακόμα κι αν περιβάλλονται από πολλούς ανθρώπους. Κι αυτό πρέπει να αλλάξει, ναι;

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε ενήλικες άνω των 18 ετών και σε εννέα χώρες, διαπίστωσε ότι υπάρχουν δύο αίτια που εμποδίζουν τους ανθρώπους να δημιουργούν ποιοτικές διασυνδέσεις μεταξύ τους. Πρόκειται για τον κοινωνικό φόβο αλλά και την έλλειψη χρόνου λόγω της πολυάσχολης σύγχρονης ζωής.

Ενώ αυτά τα αίτια είναι το πρώτο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί για τη δημιουργία γνήσιας ποιοτικής επικοινωνίας, η ίδια η φύση της επικοινωνίας γίνεται την ίδια ώρα πιο επιφανειακή. Στην παγκόσμια μελέτη του Lipton, το 42% των ανθρώπων αισθάνεται ότι οι κοινωνικές τους σχέσεις είναι επιφανειακές και οι μισοί (50%) πιστεύουν ότι ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι αλληλοεπιδρούν μαζί τους είναι επίσης πολύ επιφανειακός. Εάν κάποιος μιλά μόνο για τον εαυτό του (66%) ή η συνομιλία εστιάζει μόνο σε θετικές πτυχές της ζωής του άλλου (63%), αυτό μπορεί, επίσης, να λειτουργήσει ως εμπόδιο στην ουσιαστική επικοινωνία με κάποιον.

Έϊ, κι εσύ, που δεν νιώθεις μόνη… δεν νομίζεις ότι είναι καιρός να κάνεις κάτι; Ξέρουμε σίγουρα κάποιον που υποψιαζόμαστε ότι είναι μόνος. Κάποιον από το γραφείο, κάποιον «κλειστό» φίλο που δεν του αρέσει να μιλάει αλλά περνάει ζόρια, κάποια φίλη που μοιάζει το μυαλό της να ταξιδεύει αλλού όταν της μιλάς. Να επιμένεις, να ρωτάς. Να τηλεφωνείς, να μιλάς. Ουσιαστικά. Ξεκίνα με τα δικά σου. Μη μένεις στα πάνω πάνω. Μίλα για συναισθήματα. Τόλμησε. Ξεκίνα εσύ τη σύνδεση. Κανόνισε ένα διαδικτυακό ραντεβού με πέντε φίλους και μιλήστε για την αγάπη, για τους φόβους, για το τι νιώθει ο καθένας για την σημερινή κατάσταση, πώς βιώνουν την καραντίνα. Μην φοβάσαι να δείξεις ευάλωτη. Κανείς δεν θα σε κρίνει. Όλοι ευάλωτοι είμαστε. Και να σου πω κι ένα μυστικό; Ο καλύτερος τρόπος για να ανοιχτεί ένας κλειστός άνθρωπος είναι να ανοιχτείς εσύ πρώτα. Κάν’ το. Συνδέσου. Αφιέρωσε 15 λεπτά από τη μέρα σου να πιείς ένα τσάι με κάποιον φίλο, τηλεφωνικά, διαδικτυακά, σε μια μετακίνηση 6, αλλά κάνε το σωστά, όχι επιφανειακά.

Πάρε τηλέφωνο για τα “Χρόνια Πολλά”, μη στέλνεις στεγνά μηνύματα. Αφιέρωσε μερικά λεπτά την εβδομάδα σε κάποιον που έχεις καιρό να ακούσεις. Κι αν υποψιάζεσαι, αν γνωρίζεις, δείξε το χαμόγελό σου, τη διάθεσή σου να εμβαθύνεις, να συνδεθείς. Είναι κρίμα. Είναι κρίμα να είμαστε τόσοι πολλοί και να νιώθουμε μόνοι. Όλα είναι θέμα πρόθεσης. Άλλαξε την πρόθεσή σου και θα βγεις τον τρόπο.

Ο Δρ. Guy Winch, κορυφαίος ψυχολόγος και υποστηρικτής του Lipton #ProjectUnlonely, δήλωσε: «ενώ μέχρι τώρα η μοναξιά συσχετιζόταν με ενήλικες σε μεγάλη ηλικία, σήμερα, επηρεάζει τους νέους, ειδικά μεταξύ των ηλικιών 18-35. Ωστόσο, ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τον συναισθηματικό πόνο που προκαλεί η χρόνια μοναξιά, δεν γνωρίζουν πόσο βλαβερή μπορεί να είναι και για τη σωματική υγεία. Πρέπει να υπάρξει μια αλλαγή για να ενθαρρύνει και να ενδυναμώσει τους ανθρώπους να αναζητήσουν και να εντάξουν τις σημαντικές διασυνδέσεις ως μέρος της καθημερινής τους ζωής για να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματα της κρυμμένης μοναξιάς και να βελτιώσουν την ψυχική και σωματική υγεία και ευεξία».

Αυτό. Ευεξία. Υγεία. Αυτό δεν θέλουμε όλοι; Φτιάξε ένα τσάι και επικοινώνησε. Δώσε βάση στις λέξεις. Απόλαυσε τη σημασία τους και μην βιάζεσαι. Άκου. Άκου με την καρδιά σου τον απέναντι. Ακόνισε την ενσυναίσθησή σου. Ας σταματήσουμε, για λίγο, να ακούμε μόνο τον εαυτό μας. Ας ακούσουμε τον διπλανό, κι ας μιλήσουμε. Ουσιαστικά. Θα νιώσουμε όλοι καλύτερα.

Χαθήκαμε. Από κεκτημένη ταχύτητα. Κι αυτό δεν είναι καλό. Κερνάω τσάι. Να σε πάρω βίντεοκλήση; Ποιος δεν έχει 15 λεπτά να αφιερώσει; Σε εκείνη που μόλις χώρισε και το ξέρεις. Σε εκείνον που αντιμετωπίζει άγχη και ζόρια με τη δουλειά. Κι ας απαντήσει «όλα καλά, την παλεύω». Συνέχισε. Μίλα για τα δικά σου άγχη και θα ανοιχτεί και για τα δικά του. Όλοι οι άνθρωποι θέλουν τον χρόνο τους και τον τρόπο τους. Ψάξτον. Κάνε τον κόπο. Είναι κρίμα να υπάρχουν άνθρωποι που νιώθουν μόνοι, όταν οι αποστάσεις έχουν τόσο μειωθεί.

Από το 1890, το Lipton συμβάλει στη δημιουργία ουσιαστικών σχέσεων και πραγματικής επικοινωνίας, βοηθώντας τους ανθρώπους να είναι «παρόντες» στη στιγμή ενώ απολαμβάνουν ένα φλιτζάνι τσάι. Με την ουσιαστική και γνήσια επικοινωνία στο επίκεντρο, το Lipton «τρέχει» την πρωτοβουλία #ProjectUnLonely φέρνοντας στο προσκήνιο το παγκόσμιο ζήτημα της κρυμμένης μοναξιάς και ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να δημιουργούν ποιοτικές διασυνδέσεις κάθε μέρα. 

Κι εσύ. Μην κρύβεις τη μοναξιά σου. Δεν είναι κακό. Επικοινώνησέ τη. Ξόρκισέ τη. Και μόνο τότε θα αλλάξει. Σκέψου το. Φτιάξε ένα τσάι Lipton, βούτηξε στο παρόν, αφέσου και θα δεις ότι έχω δίκιο.

Αν θέλεις λοιπόν κι εσύ να ανακαλύψεις περισσότερα για το ζήτημα της μοναξιάς αλλά να βρεις τρόπους να την αντιμετωπίσεις μπες στο www.gogreen.gr/15minutes.