Τι μας εμποδίζει να απολαύσουμε το σεξ ή να έρθουμε σε οργασμό;

Σεξ σημαίνει απόλαυση. Δυστυχώς όμως κάποια εμπόδια στερούν αυτή την απόλαυση, το άγχος δυναμιτίζει τον οργασμό και κάποιες σκέψεις αφαιρούν από την ερωτική συνεύρεση την ηδονή της. Η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα γράφει για όλα όσα μπορούν να απομακρύνουν μια γυναίκα από την απόλαυση της ερωτικής επαφής με τον σύντροφό της.

“Γιατί δεν μπορώ να απολαύσω το σεξ; …Γιατί δεν μπορώ να φτάσω σε οργασμό;” Ερωτήσεις που ακούμε συχνά στο χώρο μας, ερωτήσεις γεμάτες αγωνία αλλά και φόβο μήπως κάτι …”δεν πάει καλά!” Αλήθεια, τι μπορεί να μας μπει εμπόδιο στην οργασμική κορύφωση και γενικότερα στην σεξουαλική απόλαυση;

Το άγχος, η προσδοκία να είναι τέλεια η σεξουαλική επαφή, η σκέψη πως “πρέπει” να κορυφώσω γιατί διαφορετικά θα με θεωρήσει ψυχρή, είναι αρκετά για να μας χαλάσουν τη διάθεση και να μας απομακρύνουν από την ολοκλήρωση. Ωστόσο, ο οργασμός δεν αποτελεί υποχρεωτική παράμετρο, ούτε είναι καθοριστικός παράγοντας για την ικανοποίησή μας. Αντί να σκεφτόμαστε “πρέπει να ολοκληρώσω”, που μετατρέπεται σε εξαναγκαστική σκέψη που μπορεί να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα, μπορούμε να δοκιμάσουμε: “το θέλω, μπορώ και διεκδικώ τον οργασμό μου”. Έτσι, καταφέρνουμε να απολαύσουμε και το ταξίδι, όχι μόνο τον προορισμό. Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες που μας εμποδίζουν να ευχαριστηθούμε το σεξ και τον οργασμό και θα τους δούμε στη συνέχεια.


-Ένας από τους βασικούς λόγους που δεν απολαμβάνουμε το σεξ και τον οργασμό είναι
η εικόνα του σώματος. Τίποτα δεν σταματά πιο γρήγορα την απόλαυσή μας από το άγχος για την κοιλιά μας ή την κυτταρίτιδα. Βέβαια, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι άνδρες την ώρα του πάθους δεν παρατηρούν τίποτα από αυτά. Ωστόσο, είναι σημαντικό να επικεντρωνόμαστε στα όμορφα σημεία του κορμιού μας και να μην αφήνουμε αυτές τις σκέψεις να στέκονται εμπόδιο στην απόλαυσή μας. Επιπλέον, χρειάζεται να μειώσουμε τα ένοχα συναισθήματα. Τι εννοώ με αυτό; Ειδικά πολλές γυναίκες μεγάλωσαν σε οικογένειες που το σεξ ήταν ταμπού ή θέμα που δεν χωρά συζήτηση και αισθάνονται ότι δεν κάνει ή δεν αξίζουν την ηδονή. Μάλιστα, τέτοιου είδους σκέψεις σαν τις παραπάνω, είναι υπεύθυνες για πληθώρα σεξουαλικών δυσλειτουργιών που αντιμετωπίζει η γυναίκα, οι οποίες δυσχεραίνουν τη σεξουαλική της ικανοποίηση, όπως διαταραχές του οργασμού, του πόνου ή της επιθυμίας.

-Η έλλειψη σεξουαλικής επικοινωνίας είναι άλλο σημαντικό κομμάτι. Οι περισσότεροι αγνοούμε ότι αυτό το κομμάτι της επικοινωνίας είναι εξίσου σημαντικό και ουσιώδες με την επικοινωνία που έχουμε στους υπόλοιπους τομείς της ζωής μας ή της σχέσης μας. Έτσι, συχνά περιμένουμε ο άλλος να βρει το κουμπί μας ή να το ξέρει ως δια μαγείας. Με αποτέλεσμα να απογοητευόμαστε κάθε φορά που δεν καταφέρνει να μας οδηγήσει στην πολυπόθητη ολοκλήρωση. Ωστόσο, κανένας δεν γνωρίζει καλύτερα τι μας ερεθίζει περισσότερο από εμάς τους ίδιους. Για αυτό αντί να περιμένουμε, μπορούμε χωρίς ενοχή, να δείξουμε στο σύντροφό μας αυτά που μας διεγείρουν. Είναι σημαντικό να έχουμε θάρρος και να μην φοβόμαστε να διεκδικήσουμε αυτό που επιθυμούμε.

-Ειδικά τη σημερινή εποχή το υπερβολικό άγχος και στρες που ζούμε καθημερινά μας εμποδίζει να απολαύσουμε τη σεξουαλική μας επαφή και αίσθηση οικειότητας. Βυθιζόμαστε στους λογαριασμούς και τις καθημερινές υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα να τα μεταφέρουμε και στο κρεβάτι μας. Αυτές οι σκέψεις εμποδίζουν την απόλαυση και πρέπει να βρούμε τρόπους να χαλαρώνουμε, όπως για παράδειγμα ένα ζεστό αφρόλουτρο μετά τη δουλειά.
Ακόμη, η απόκτηση παιδιών δυσκολεύει τα πράγματα. Πριν ήμασταν ο άνδρας και η γυναίκα ως εραστές. Τώρα όμως είμαστε ο μπαμπάς και η μαμά ως γονείς, που αποτελούν δύο νέους ρόλους πλήρους απασχόλησης που συχνά καταστρέφουν τη σεξουαλική μας ζωή. Ακόμη και όταν γίνεται, συμβαίνει μέσα σε βιασύνη και άγχος. Για αυτόν το λόγο είναι σημαντικό να γίνουμε ξανά εραστές, να διεκδικήσουμε και να επαναφέρουμε το ρομαντισμό στη σχέση, αφιερώνοντας χρόνο σε εμάς, ως ζευγάρι. Επιπλέον, τα χάπια και το αλκοόλ μπορούν να επηρεάσουν τον οργασμό. Ειδικά το αλκοόλ μπορεί να ανεβάζει τη διάθεση όμως χαμηλώνει την λίμπιντο, επηρεάζοντας έτσι τον οργασμό. Σίγουρα θα σας έχει τύχει ένας άνδρας για παράδειγμα να “αργεί” να ολοκληρώσει επειδή ήπιε κάτι παραπάνω από όσο έπρεπε. Έτσι και η λήψη χαπιών, όπως αντικαταθλιπτικά ή αντισυλληπτικά, μπορούν να επηρεάσουν τη λίμπιντο.

Με όλα τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει πληθώρα παραγόντων που επηρεάζουν την ψυχολογία μας κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Είναι σημαντικό να συζητάμε αυτά τα προβλήματα με το γιατρό μας. Ιδιαίτερα, εάν αποδειχθεί, ότι δεν είναι κάτι οργανικό ή κάτι που δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε από μόνοι μας, μπορούμε να επισκεφθούμε κάποιον ειδικό ψυχολόγο ή ψυχίατρο σε θέματα σεξουαλικής υγείας. Λύσεις υπάρχουν, αρκεί να καταλάβουμε ότι έχουμε κάποιο πρόβλημα και να επιδιώξουμε τη λύση του.

/
Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας 210 7.79.79.79210 7.79.79.79 (Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-14:00)
www.askitis.gr