Η κάθε ημέρα μιας γυναίκας και πως να την αντιμετωπίσεις

Δυστυχώς, δεν ζούμε στον Παράδεισο. Είμαστε αναγκασμένοι να τον φτιάξουμε μόνοι μας. Αυτό όμως σίγουρα δεν γίνεται με μια γυναίκα… να τα κάνει όλα!

Αν μετρήσεις τους ρόλους είναι ίδιοι. Μητέρα, σύζυγος, εργαζόμενη, ερωμένη. Το ίδιο ισχύει και για εκείνον. Πατέρας, σύζυγος, εργαζόμενος, εραστής. Η διαφορά είναι στις ευθύνες που καταλογίζει ο κάθε ρόλος στον καθένα, οι απαιτήσεις.

Υπεύθυνη για το σπίτι και την ομαλή λειτουργία του. Για την καθαριότητα, για τη μαγειρική, για την τάξη. Τον προϋπολογισμό, τη διαχείριση. Τα παιδιά. Οι υποχρεώσεις των παιδιών. Το φαγητό, το κολατσιό τους, τα ρούχα τους, το πρόγραμμα τους, τα άγχη τους. Και μετά η δουλειά. Το οχτάωρο. Και η εμφάνιση… Τα τακούνια, το μακιγιάζ. Ακόμα κι εκεί, ο ρόλος της γυναίκας έχει περισσότερες από ένα παντελόνι, ένα πουκάμισο κι ένα ξύρισμα απαιτήσεις. Κομμωτήριο, Make up, αποτρίχωση, μάσκαρα, κραγιόν, ρουζ, ντεκολτέ, φούστα, ψηλοτάκουνα… Δέκα πόντους και βάλε!

Δεν είναι απλό. Τίποτα δεν είναι απλό. Και ειδικά όταν είσαι πτώμα στην κούραση.

Οι ίδιοι ρόλοι… με διαφορετικές απαιτήσεις… Αρκούν να σε τρελάνουν!

“Όλο αυτό πολλές φορές μπορεί να σου δημιουργήσει ένα άγχος και μια εσωτερική σύγκρουση, επειδή ακριβώς τις περισσότερες φορές μπορεί να μην καταφέρεις να ανταπεξέλθεις σε όλες τις ιδιότητες το ίδιο, οπότε μπορεί κάτι να παραμελήσεις” σημειώνει η ψυχολόγος Στέλλα Αργυρίου.
Είναι φυσικό όταν να αναλαμβάνεις συνεχώς τόσες πολλές υποχρεώσεις τις περισσότερες φορές να μην είσαι καλή σε όλα. Για την σημερινή γυναίκα το “να μην είσαι καλή σε όλα” έχει κόστος. Κι αυτό μπορεί να λέγεται ενοχές, μπορεί να λέγεται απιστία. Μπορεί να λέγεται σπασμένα νεύρα, χαμηλή αυτοεκτίμηση, διαζύγιο ή φόβος. Φόβος για όλα αυτά τα παραπάνω…

Αναπνοή!
Η καθημερινότητα είναι δύσκολη. Όμως, η ψυχολόγος τονίζει ότι “πρέπει να δίνεις κάποια ελαφρυντικά στον εαυτό σου. Όχι βέβαια σε σημείο που να γίνεσαι αναίσθητη, αλλά μέσα σε φυσιολογικά πλαίσια”.

Είναι αδύνατο να τα πετύχεις όλα τέλεια. Άνθρωπος είσαι. Κι αν δεν έχεις τη βοήθεια του συντρόφου, του συζύγου, τότε πολύ εύκολα “θα υπάρξουν συγκρούσεις. Όχι μόνο στο ζευγάρι, αλλά και με τα παιδιά… Με όλα”.

“Το χειρότερο είναι ότι πολλές φορές η γυναίκα μπορεί αν φτάσει στο σημείο να πάθει πανικό, κατάθλιψη και να ζορίζεται σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην μπορεί να ανταπεξέλθει σε καμμιά υποχρέωση” υπογραμμίζει η Στέλλα Αργυρίου.

Είναι εκεί ακριβώς που χάνεις τη μπάλα. Εκεί που όταν είσαι στη δουλειά σκέδτεσαι τα παιδιά κι ότι δεν τα απολαμβάνεις όσο θα ήθελες. Εκεί που είαι με τα παιδιά και ένα κόμπος σε πνίγει για τη δουλειά. Εκεί που μαγειρεύεις και δακρύζεις για τον σύντροφο, εκεί που αναπολείς την ελευθερία, την ξεγνοιασιά της εργένικης ζωής, το σφριγηλό σου σώμα, τον χρόνο που είχες για τον εαυτό σου.

Emergency!
Αν έχεις φτάσει στο “Αμήν”, αν τα νεύρα σου είναι πολύ ευαίσθητα…

– Πρέπει επειγόντως να πάρεις μια ανάρα. Να καθίσεις λίγο με τον εαυτό σου και να μετρήσεις, να ζυγίσεις όλες τις υποχρεώσεις. Με ψυχραιμία. Θα δεις πως δεν έχουν όλες την ίδια βαρύτητα. Δες ποιες σε κάνουν να νιώθεις καλύτερα και βάλε προτεραιότητες.

– Συζήτησε με τον σύντροφί σου. Δεν είσαι μόνη. Ζήτησε βοήθεια. Δεν θα μειώσει καθόλου την αξία σου, ούτε θα τον απογοητεύσει η “αποκάλυψη” ότι δεν είσαι τέλεια. Ίσως, τον ανακουφίσει κιόλας. Ζήτησέ του να φτιάξετε ένα καλύτερο πρόγραμμα, αφού βλέπεις ότι δεν μπορείς, δεν προλαβαίνεις, δεν αντέχεις.

– Αν είσαι και μητέρα, κάνε το ίδιο με τα παιδιά σου. Συζήτησε, εξήγησέ τους. Μην παλεύεις με το αδύνατο και μην επιτρέπεις στις ενοχές να σε βασανίζουν. Μπορεί να σου κοστίζει που δεν έχει χρόνο να πας στον ποδοσφαίρικό αγώνα του μικρού σου… Εξήγησέ του όμως. Με ειλικρίνεια. Πες του για το χρόνο σου, για τη δουλειά σου. Πες ότι “μπορεί να μην έρχομαι μαζί σου εκεί, αλλά σου προσφέρω άλλα πράγματα”. Το παν είναι η ειλικρίνεια και η αγάπη.

– Προσπάθησε να διατηρείς την αυτοεκτίμησή σου. Δες τι καταφέρνεις καθημερινά. Μην επιτρέπεις σε κάποια λαθάκια ή σε κάποιες υποχρεώσεις που δεν κατάφερες να φέρεις τέλεια εις πέρας να γκρεμίζουν την αυταξία σου. Μην χάνεις την αυτοπεποίθησή σου. Αναγνώρισε όλα αυτά που έκανες. Αναγνώρισε τις ικανότητές σου. Τίποτα δεν είναι αυτονόητο.

– Μίλα. Πες πως νιώθεις, πως αισθάνεσαι. Μην τα πνίγεις μέσα σου και μη φοβάσαι. Δεν είναι κακό να δηλώσεις στον σύντροφό σου κουρασμένη. Δεν είναι κακό ένα βράδυ να αρνηθείς να κάνεις σεξ. Κακό είναι αν υπομείνεις παθητικά μια κατάσταση που σε πιέζει και τελικά όταν αποφασίσεις να μιλήσεις να είναι αργά, γιατί απλά θα εκραγείς!

Διεκδίκησε λίγο χρόνο για τον εαυτό σου. Χωρίς ενοχές, χωρίς το μυαλό σου να τρέχει στις υποχρεώσεις. Ένα κομμωτήριο, ένας πείπατος, ένα μπάνιο μέ έλαιοα στην μπανιέρα σου… Αν λείψεις μισή ωρίτσα από τις υποχρεώσεις σου δεν θα γκρεμιστεί ο κόσμος. Αντίθετα, αν δεν το κάνεις θα γκρεμιστείς εσύ.

Πάρε μια ανάσα, ζήτησε βοήθεια, μοιράσου… κι αν το κάνεις, υπάρχει η πιθανότητα να ξαναμυρίσει… Παράδεισος!

ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ;

  1. Εντάξει νομίζω πως τα παραλέτε λίγο έως πολύ… Έχετε δει πολλές γυναίκες να φοράνε δεκάποντα ειδικά σε γραφείο?

    Καταρχάς ξέρετε ότι τα ψηλοτάκουνα που συνεπάγουν ενοχλητικό θόρυβο έχουν απαγορευτεί σε δουλείές γραφείου και τραπεζών, εφορίας κτλ?

    Δε κινούνται όλα γύρω από το sex the city

    Ηρεμήστε λίγο… σίγουρα μια γυναίκα όπως και ένας άντρας όπως και ένα παιδί, οπως και ο καθε ανθρωπος σε καθε σταδιο ηλικας καλειτε να κανει πολλα πραγματα μεσα σε μια ημερα αλλα ολα αυτα θα τα καταφερει επιτυχως ξερετε μοναχα ποτε?

    Μονο μα μονο οταν ειναι ευτυχισμενος αλλιως ολα τ’ αλλα ειναι να χαμε να λεγαμε!

  2. Μακάρι η καθημερινότητα μας να είχε παραπάνω Sex the City γιατί σίγουρα τότε θα περνούσε πιο ευχάριστα! Επίσης, η μοναδίκη ενόχληση που προκαλούν τα ψηλοτάκουνα στα γραφεία είναι πως αποσπούν ευχάριστα την προσοχή μας!
    Συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο και πιστεύω πως μια γυναίκα πάνω από όλες τις ιδιότητες της, είναι γυναίκα.Σαν άντρας κάνω ό,τι μπορώ ώστε η σύντροφος μου να έχει τη διάθεση να αισθάνεται και να εκφράζει τη θηλυκότητα της…

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read More

And More