Έχεις νιώσει ποτέ εξάντληση επειδή προσπαθείς να ελέγξεις τους γύρω σου; Αναρωτιέσαι γιατί δε φέρονται όπως θα ήθελες, γιατί δε βλέπουν τον κόσμο όπως εσύ, γιατί δεν σε καταλαβαίνουν όπως πιστεύεις ότι θα έπρεπε; Καλώς ήρθες στη θεωρία «Άφησέ τους να είναι». Όχι, δεν είναι απάθεια. Είναι ελευθερία. Και σε αυτό το άρθρο θα σου δείξω πώς μπορεί να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που έχεις κάνει ποτέ στον εαυτό σου.
Τι είναι η θεωρία «Άφησέ τους να είναι»;
Η θεωρία αυτή, που έγινε ευρέως γνωστή από τη Mel Robbins, δεν είναι μαγική συνταγή ούτε αδιάφορη στάση. Είναι μια πρόταση για να σταματήσεις να σπαταλάς ενέργεια προσπαθώντας να επηρεάσεις καταστάσεις και ανθρώπους που απλώς δεν μπορείς να ελέγξεις. Αν κάποιος δεν σου απαντά αμέσως, αν προτιμά να φερθεί με τρόπο που δεν καταλαβαίνεις ή αν κάνει επιλογές που δεν εγκρίνεις, το «άφησέ τον» δεν είναι παραίτηση. Είναι αναγνώριση της ελευθερίας του άλλου και επαναφορά της δικής σου ηρεμίας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Γιατί προσπαθείς να ελέγξεις τους άλλους;
Μην το αρνείσαι, το κάνουμε όλοι. Ο έλεγχος δίνει μια ψευδαίσθηση ασφάλειας. Αν προβλέπεις και καθοδηγείς τη συμπεριφορά των άλλων, νιώθεις λιγότερο εκτεθειμένος, λιγότερο ευάλωτος. Όμως στην πραγματικότητα, αυτή η συνήθεια σε φθείρει. Γιατί όσο κι αν προσπαθείς, οι άλλοι παραμένουν απρόβλεπτοι. Το να θες να τους αλλάξεις είναι σαν να προσπαθείς να κρατήσεις νερό με τις παλάμες σου. Δεν είναι δουλειά σου να διορθώνεις, να επεμβαίνεις, να σώζεις. Είναι δουλειά σου να ακούς, να αποδέχεσαι και να προστατεύεις την ψυχική σου ενέργεια.
Πώς θα αλλάξει τις σχέσεις σου
Όταν εφαρμόσεις τη θεωρία αυτή, θα δεις μια απρόσμενη αλλαγή στις σχέσεις σου. Θα σταματήσεις να κουβαλάς το βάρος των αποφάσεων των άλλων. Θα πάψεις να νιώθεις υπεύθυνος για τη διάθεση του συντρόφου σου, για τις απόψεις των φίλων σου, για τις επιλογές των συναδέλφων σου. Και τότε θα δημιουργηθεί χώρος για ειλικρίνεια. Θα ακούς πιο καθαρά, θα απολαμβάνεις πιο αυθεντικές επαφές και θα αναγνωρίζεις ποιος αξίζει να μείνει στη ζωή σου και ποιος όχι.
Πώς να την εφαρμόσεις στην πράξη
Ξεκίνα με παρατήρηση. Πόσες φορές μέσα στη μέρα σκέφτεσαι «γιατί το έκανε αυτό;», «πώς μπορώ να τον αλλάξω;», «αν του πω αυτό, ίσως καταλάβει». Κάθε φορά που πιάνεις τον εαυτό σου να παλεύει για έλεγχο, πες απλά: άφησέ τον. Άφησέ τον να μην καταλάβει. Άφησέ την να αργήσει. Άφησέ τους να σε παρεξηγήσουν. Και γράψε το. Κράτα ένα ημερολόγιο με τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου. Με τον καιρό θα δεις ότι η ανάγκη να ελέγχεις θα εξασθενήσει και στη θέση της θα ανθίσει μια σπάνια αίσθηση ελευθερίας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το να πεις «άφησέ τους να είναι» δε σημαίνει ότι δεν αγαπάς, ότι δεν ενδιαφέρεσαι ή ότι παρατάς. Σημαίνει ότι δίνεις χώρο. Στον άλλον να είναι ο εαυτός του και σε σένα να είσαι ήρεμος. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις αντιδράσεις, τις σκέψεις ή τις επιλογές των άλλων. Μπορούμε όμως να επιλέξουμε πόσο χώρο θα τους δώσουμε μέσα μας. Και όταν σταματήσεις να παλεύεις για να σε καταλάβουν όλοι, θα αρχίσεις να καταλαβαίνεις καλύτερα εσύ τον εαυτό σου.
Κεντρική εικόνα και εικόνες άρθρου: iStock
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το TLIFE έχει γενέθλια και αυτός ο Μάιος είναι γεμάτος εκπλήξεις! Γίνε μέρος της γιορτής με ένα κλικ εδώ.
Ακολουθήστε το tlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ