Οι δικές σας ιστορίες: “Θέλω να είμαι καλή φίλη, αλλά όλη αυτή η κατάσταση με έχει πραγματικά κουράσει.”

Γεια σας κι από μένα.
Θα ήθελα κι εγώ να σας ρωτήσω κάτι…

Τον τελευταίο μισό χρόνο η κολλητή μου έχει κάνει μια σχέση με έναν τύπο που δεν της φέρεται και με τον καλύτερο τρόπο με αποτέλεσμα εκείνη να τρελαίνεται. Της προκαλεί ανασφάλεια, ζηλεύει, κάνει σενάρια, τα οποία δεν είμαι και σίγουρη να σας πω την αλήθεια ότι κάποια από αυτά δεν στέκουν.

Η συμπεριφορά του τύπου δεν είναι καλή απέναντί της. Αλλά η φίλη μου έχει φάει κόλλημα κι ενώ βλέπει ότι αυτή η σχέση την αρρωσταίνει και της κάνει κακό, δεν μπορεί να ξεκολλήσει. Έχει σκαλώσει. Έχει πάθει εμμονή μαζί του. Όλο αυτό όμως, πέραν του ότι έχει αναστατώσει τη δική της ζωή έχει επηρεάσει και τη δική μου.

Πρώτον γιατί στεναχωριέμαι για την κολλητή μου, που δεν μπορώ να κάνω κάτι να τη βοηθήσω (της έχω πει ότι πρέπει να χωρίσει, αλλά δεν το συζητάει καν). Και δεύτερον, γιατί το τηλέφωνό μου χτυπάει ασταμάτητα. Ακόμα και στη δουλειά μου. Πρωί, μεσημέρι, απόγευμα… Και όσον αφορά στα βράδια, βρίσκω ησυχία όταν έχουν ραντεβού. Δηλαδή σπάνια, γιατί αυτός μία δεν μπορεί, μία έχει δουλειά, μία είναι κουρασμένος, μία θα βγει με τους φίλους του κλπ κλπ. Το θέμα μου είναι ότι έχω πιεστεί πολύ κι εγώ. Από τη μία στεναχωριέμαι για τη φίλη μου και θέλω να τη στηρίξω, από την άλλη δεν αντέχω άλλο ξενύχτι. Είμαι στα τηλέφωνα μέχρι τις 3 τα ξημερώματα (καμία φορά και 4), να ακούω σενάρια, να προσπαθούμε να εξηγήσουμε τη συμπεριφορά του. Τα λέμε, τα ξαναλέμε, τα ξαναλέμε μέχρι να κουραστεί και να πάει για ύπνο. Εγώ όμως πρέπει να ξυπνάω στις 7.30 το πρωί για τη δουλειά μου. Και αυτό το πράγμα με έχει διαλύσει.

Όταν κάτα τις 12 της λέω ότι πρέπει να κλείσουμε, μου λέει: “ναι, ναι, ναι”, κάποια στιγμή κλείνουμε και με ξαναπαίρνει. Έχω σκεφτεί να μην το σηκώσω, αλλά δεν μπορώ. Στεναχωριέμαι. Τη σκέφτομαι να βασανίζεται και τελικά το σηκώνω. Και βασανίζομαι εγώ.

Δεν ξέρω τι να κάνω. Θα ήθελα τη γνώμη σας. Θέλω να είμαι καλή φίλη, αλλά όλη αυτή η κατάσταση με έχει πραγματικά κουράσει. Από τη στιγμή που μπαίνω σπίτι μέχρι που πηγαίνω για ύπνο δεν παίρνω ανάσα. Είμαι στο τηλέφωνο. Κοιμάμαι σχεδόν κάθε βράδυ με πονοκέφαλο.

Που είναι το όριο; Νιώθω ενοχές αν δεν είμαι σωστή απέναντί της. Τη σκέφτομαι. Θέλω να τη στηρίξω. Στεναχωριέμαι που βασανίζεται έτσι. Δεν θέλω να φανώ εγωίστρια. Από την άλλη όμως νομίζω το έχω παρακάνει με τις ενοχές μου και δεν σέβομαι καθόλου τον εαυτό μου. Αλλά δεν ξέρω και πως να το κάνω χωρίς να πνιγώ από τις τύψεις.

Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθειά σας,
Τόνια

ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙΣ ΚΙ ΕΣΥ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ;

Το πρώτο φιλί, το πρώτο βλέμμα, η γνωριμία. Η αμηχανία, τα ευτράπελα, το συναίσθημα. Κεραυνοβόλος έρωτας, σχέση πάθους, σχέση λάθους, χωρισμός… Στείλε τη δική σου ξεχωριστή ερωτική ιστορία και δες την δημοσιευμένη. ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ;

  1. Βρε, Τόνια!! Έλεος, δηλαδή!! Τα όρια εσύ τα βάζεις, όχι η φίλη σου! Ε, βάλτα!! Σταμάτα να σηκώνεις το τηλέφωνο όταν είσαι στη δουλειά, αν είναι δυνατόν!! Και όταν γυρνάς σπίτι σήκωσε το τηλέφωνο μόνο μια φορά και άν αρχίσει πάλι να λέει και να λέει και να λέει για τον γκόμενο κόψτην! Πες της ότι κουράστηκες να ακούς τα ίδια και τα ίδια και τα ίδια και ότι την γνώμη σου για τη σχέση της (το ότι πρεπει να χωρίσει) την έχεις πει,οπότε δεν έχει νόημα να συζητάτε συνέχεια το ίδιο θέμα. Πρέπει να προστατέψεις την ψυχική σου υγεία!
    Αν στα αλήθεια την νοιάζεσαι, παρέπεμψε την σε έναν ειδικό, δεν μπορείς εσύ να της κάνεις άλλο τον ψυχολόγο, φίλη είσαι όχι ψυχολόγος (φαντάζομαι!). Το να της χαϊδεύεις τα αυτια, πίστεψε με, δεν την βοηθάει καθόλου!

  2. Τόνια, κουράστηκα και μόνο που διάβασα την ιστορία σου, δεν τολμώ να φανταστώ πώς είναι να τη βιώνεις. Η φίλη, λοιπόν, που έχεις, όχι μόνο έχει όλη της τη ζωή και τη δική σου να περιστρέφεται γύρω από έναν κόπανο που της φέρεται σαν βλαμμένο, αλλά σε βάζει και στο τρυπάκι των ατελείωτων αναλύσεων για τα χάλια τους, με κόστος, μάλιστα, τη δική σου ξεκούραση!! Δεν πάμε καλά… Και μόνο που της έχεις πει την ειλικρινή σου γνώμη για τη σχέση της και της έχεις σταθεί τόσο πολύ, αυτά είναι τεράστιες ενδείξεις καλής φίλης και μπράβο για την υπομονή σου! (Σε σημείο που σκέφτομαι να γράψω στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να έχουμε αγώνες και στην Υπομονή, το χρυσό θα σου δώσουν!) Αλλά ήρθε ο καιρός να της πεις της φίλης σου ακριβώς όσα μας είπες κι εδώ, ότι στ’ αλήθεια θες να τη βοηθήσεις μα και ότι έχεις τη ζωή σου, τη δουλειά σου, την ανάγκη από το χρόνο σου και το χώρο σου και ότι δεν μπορείς (και δεν οφείλεις) να της κάνεις την εικοσιτετράωρη ανοιχτή γραμμή για συμβουλευτική σχέσεων. Και πρόσεξε, το αν θα το σεβαστεί αυτό, θα φανεί αν αυτή είναι φίλη σου. (Χλωμό το βλέπω γιατί ένας άνθρωπος με στοιχειώδη κατανόηση για ανθρώπους και σχέσεις δεν φέρεται όπως αυτή.) Και, μεταξύ μας, Τόνια, ο λόγος που της φέρεται ο άλλος όπως της φέρεται είναι απλούστατος: αυτός βλέπει ότι ο γκόμενος είναι όλη της η ζωή και ότι είναι γατζωμένη πάνω του, εξ ου και τα φτηνά του παιχνιδάκια, που όμως για τη φίλη σου πιάνουν και έχουν καταντήσει δράμα μεξικάνικου σίριαλ. Αυτή δεν έχει ούτε φίλους ούτε ενδιαφέροντα, μόνο τον δικό της που δεν τη νοιάζεται ούτε αυτός πια. Κοίτα μη σε ρουφήξει στη μίζερη ζωή της.

  3. Η φίλη σου είναι υπεύθυνη για τις επιλογές της. Εσύ της έχει δώσει συμβουλές, αλλά δεν είσαι υποχρεωμένη να είσαι συνέχεια από πίσω της και να ακούς τι σου λέει.Έχεις και εσύ τη ζωή σου και το πρόγραμμα σου!Θα έπρεπε να το καταλαβαίνει και να μην σε απασχολεί συνέχεια!
    Τώρα αν εσύ το δέχεσαι αυτές τις συμπεριφορές, τότε σίγουρα δεν φταίει η φίλη σου, αλλά εσύ!Ο κάθε άνθρωπος πρέπει να βάζει τα όρια του και να μην θυματοποιείται!Αυτό που μας συμβαίνει τελικά είναι αυτό που εμείς επιτρέπουμε στους άλλους με τη δικαιολογία ότι είναι φίλοι μας!Ίσως σου φάνηκαν σκληρές οι απόψεις μου, αλλά στηρίζονται στην άποψη μου ότι ο κάθες φίλος πρέπει να έχει ενσυναίσθηση και να μην σκέφτεται μόνο τον εαυτό του!

  4. Και λογικό είναι να έχεις κουραστεί, αλλά δεν έχεις θέσει τα όριά σου. Διότι άλλο είναι να συμπαραστέκεσαι στη φίλη σου και άλλο να μονοπωλεί τη ζωή σου και να σε φτάνει σε σημείο να νιώθεις πίεση. Την επόμενη φορά που θα σε καλέσει για αυτό το θέμα, μπορείς εξ αρχής να της πεις ότι μπορείς να μιλήσεις μόνο για τα επόμενα 10 λεπτά και πως μετά πρέπει να κλείσεις. Επίσης, επειδή από τι καταλαβαίνω τα γεγονότα που περιγράφονται είναι πάντα τα ίδια, μπορείς να της πεις όμορφα και ήρεμα όταν θα σε ρωτήσει την γνώμη σου, ότι αυτή παραμένει ίδια και της την έχεις πει εδώ και καιρό. Απλά άκου την χωρίς να σχολιάζεις ή δίνεις τροφή για περισσότερα σχόλια και όποτε θα σε ρωτά, θα της απαντάς ότι δεν έχεις κάτι περαιτέρω να συμπληρώσεις από αυτά που της έχεις πει πολλαπλώς όλες τις τελευταίες φορές. Έτσι θα καταλάβει ότι πλέον έχει καταντήσει κουραστική η όλη κατάσταση και πως δεν έχει κάτι άλλο να συζητήσει μαζί σου επί του θέματος. Εσύ από την άλλη μπορείς να της τηλεφωνείς για να της λες άσχετα με το θέμα που την απασχολεί για να καταλάβει, ότι θέλεις να επικοινωνείς και να μιλάς μαζί της, αλλά όχι για το ίδιο πάντα θέμα και για τις απίστευτες ώρες. Η φιλία σημαίνει πάρε δώσε και όχι η μία να μονοπωλεί έναντι της άλλης και δη συνέχεια, καταντάει κουραστικό και πλέον σημαίνει ότι ο άλλος σε εκμεταλλεύεται κιόλας. Ελπίζω σύντομα να δωθεί ένα τέλος στη σχέση γιατί δημιουργεί πρόβλημα και σε εκείνην και στη σχέση σας.

  5. Δεν καταλαβαινω που ειναι το προβλημα σου βρε κοπελα μου. Της λες ξεκαθαρα οτι δε μπορεις να μιλας με τις ωρες στο τηλεφωνο ιδιως απο τη στιγμη που ξυπνας πρωι. Τοσο απλα.
    Θα σου προτεινα να της καθορισεις μια ωρα που θα σε βολευει για να τα λετε πχ στις 7 το απογευμα ΑΛΛΑ για λιγο και χωρις να μηρυκαζετε τα ιδια και τα ιδια. Αν δεις οτι δεν καταλαβαινει κατεβαζεις το τηλ και βαζεις το κινητο στο αθορυβο ΧΩΡΙΣ τυψεις. Μια δυο τρεις θα το καταλαβει δε μπορει. Επισης -επειδη σε κοβω για θυμα-, να ξερεις οτι η φιλια πρεπει να ειναι αμφιδρομη και εν προκειμενω δε βλεπω να συμβαινει κατι τετοιο. Γιατι αυτη η φιλη σου δε σκεφτεται και τη δικη σου αναγκη για ξεκουραση? Μηπως ειναι λιγο εγωιστρια ? Για ξανασκεψου το.

Πες μας τη γνώμη σου, στείλε το σχόλιό σου!

And More