Μήπως η σχέση έχει ήδη τελειώσει και δεν έχεις πάρει χαμπάρι;

Όλα φαίνονται τόσο όμορφα στην αρχή μιας σχέσης, ο έρωτας, η λάμψη, η χαρά, ο πόθος. Πώς όλα αυτά τα όμορφα συναισθήματα στην πορεία του χρόνου τελικά μπορούν να ανατραπούν; Τι γίνεται όταν η αβεβαιότητα και οι αμφιβολίες τρυπώνουν ανάμεσά σας; Μήπως έχετε φτάσει σε ένα σημείο όπου δεν νιώθετε την αρχική σύνδεση; Μήπως έχουν αρχίσει να σας ενοχλούν συμπεριφορές που πριν δεν δίνατε σημασία; Μήπως έχετε πάψει να ανοίγεστε ο ένας στον άλλον ή ακόμα και να μην έχετε πράγματα να μοιραστείτε μεταξύ σας; Μήπως δεν βλέπετε το μέλλον να διαγράφεται κοινό; Μπορεί η σχέση να περνάει δύσκολες στιγμές που αναρωτιέστε αν μπορούν τα πράγματα να «διορθωθούν» ή αν η σχέση έχει κάνει τον δρόμο της και είναι καιρός να πάτε παρακάτω. Ας δούμε, με την βοήθεια της Ψυχοθεραπεύτριας, Μαρίνας Μόσχα, κάποιες ενδείξεις που ίσως θα μπορούσαν να υποδηλώσουν ότι η σχέση σας έχει ήδη τελειώσει.

Η σεξουαλική ζωή είναι όλο και πιο αραιή: Εάν ο ένας ζητά σεξουαλικές συνευρέσεις και ο άλλος βρίσκει δικαιολογίες για να αποφύγει το σεξ, όπως πχ. ότι είναι κουρασμένος, εκνευρισμένος, αγχωμένος, δεν έχει διάθεση, κάτι προφανώς δεν πάει καλά. Φυσικά και δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός σεξουαλικής συχνότητας, εφόσον είναι κάτι που το ίδιο το ζευγάρι θα καθορίσει, παρόλα αυτά αναρωτηθείτε πώς ήταν το σεξ πριν αρχίσουν τα παράπονα; Ακόμα και αν βλέπετε ότι υπάρχει πρόβλημα είναι κάτι που αξίζει να το συζητήσετε ή όχι;

Προβλήματα στην επικοινωνία: Είναι γεγονός πως όταν η επικοινωνία είναι προβληματική, οι εντάσεις όλο και αυξάνονται και συνήθως το σεξ πλήττεται. Κυρίως οι γυναίκες είναι εκείνες που αποφεύγουν το σεξ, καθώς είναι και ένας έμμεσος τρόπος να δείξουν τη δυσφορία ή το παράπονό τους. Μάλιστα, σχετικά πρόσφατη μελέτη κατέληξε στο ότι η έλλειψη συναισθηματικής εγγύτητας σε μακροχρόνιες σχέσεις μπορεί να επηρεάσει την σεξουαλική επιθυμία. Εάν δεν αναζητάτε ενεργά τις δικές σας προσωπικές στιγμές ως ζευγάρι, ίσως δεν νιώθετε πλέον χαρά και πληρότητα. Μπορεί να έχετε αδελφοποιηθεί ή να μην σας ελκύει ερωτικά.

Δεν μπορείτε να βρείτε λύση μαζί στα προβλήματα: Στις μακροχρόνιες κυρίως σχέσεις αρκετά συχνά τα καυγαδάκια παρουσιάζουν ένα μοτίβο, ασχέτως τον λόγο για τον οποίο γίνονται. Το να μην μπορείτε να ξεπεράσετε το μοτίβο αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσαρέσκεια και εξάντληση. Η αντιμετώπιση αυτών των συναισθηματικά φορτισμένων ζητημάτων απαιτεί προσπάθεια. Χρειάζεται κατανόηση ως προς την οπτική του άλλου, ανοιχτή, θετική και ειλικρινή επικοινωνία και υπομονή.

Είστε μαζί αλλά μόνοι: Εάν πιάνετε τον εαυτό σας να κάνει σχέδια για τις ώρες που δεν θα είναι το έτερον ήμισυ δίπλα σας ή αν νιώθετε ότι δεν συμφωνεί με εκείνες τις δραστηριότητες που σας αρέσουν , μάλλον θα πρέπει να αναρωτηθείτε για τη λειτουργικότητα της σχέσης σας. Όταν η σχέση σας απλά …επιβιώνει, θα νιώθετε μοναξιά ακόμα και όταν είναι δίπλα σας και κάνετε το ίδιο πράγμα.

Read More

And More