Μήπως ο σύντροφός σου έχει κατάθλιψη; Τσέκαρε τα σημάδια…

Η κατάθλιψη μπορεί να είναι γένους θηλυκού, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν αγγίζει και τους άντρες. Κι αν αντιμετωπίζεις κάποια προβλήματα μαζί του τον τελευταίο καιρό ίσως να είναι αυτή η αιτία, απλά δεν το παραδέχεται ή δεν του περνάει καν από το μυαλό. Μπορεί να κρύβεται πίσω από κούραση, νεύρα, στρες… Η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα είναι εδώ σήμερα για να σε βοηθήσει να αναγνωρίσεις τα σημάδια, να υποψιαστείς μήπως ο σύντροφός σου έχει κατάθλιψη και να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό, ώστε να επιστρέψει η ζωή σας και η καθημερινότητά σας στη θετική της εκδοχή. Ο λόγος στην κ.Μόσχα…

Κατάθλιψη. Μία λέξη που συμβολίζει μία ψυχική διαταραχή και είναι τόσο επίκαιρη στις μέρες μας. Μία διαταραχή που είναι σχεδόν πρώτη στην εμφάνισή της. Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής μόνο, κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται με κατάθλιψη περισσότεροι από 5 εκατομμύρια άνδρες. Καθόλου μικρός αριθμός αν σκεφτούμε πως οι γυναίκες είναι εκείνες που έχουν τα πρωτεία στη συγκεκριμένη διαταραχή. Αν σκεφτούμε επίσης την ανδρική αποφυγή στην αναγνώριση ψυχολογικών συμπτωμάτων σε συνδυασμό και με την ανδρική άρνηση στην επίσκεψη στον ειδικό γιατρό, τότε τα ποσοστά εμφάνισης της ανδρικής κατάθλιψης αυξάνονται κατά πολύ.

Είναι γεγονός πως η κλινική κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει θλίψη και απώλεια ενδιαφέροντος για ευχάριστες δραστηριότητες. Αν και τα συμπτώματα που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση της κατάθλιψης είναι ίδια, ανεξάρτητα από το φύλο, συχνά η κύρια αιτία μπορεί να είναι διαφορετική ανάμεσα στους άνδρες και στις γυναίκες.

ΤΣΕΚΑΡΕ ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ
Ας δούμε λοιπόν ποια είναι κάποια από τα καταθλιπτικά συμπτώματα που μπορεί να συναντήσουμε σε έναν άνδρα και να κινητοποιήσουν τη προσοχή μας:

-Κόπωση: Η κούραση είναι ένα σύμπτωμα που δηλώνει πως κάτι δεν πάει καλά. Και πράγματι, αν δεν υπάρχουν αλλαγές στο καθημερινό πρόγραμμα και δεν υπάρχει επίσης και κάποιο πρόβλημα υγείας, πχ. χαμηλός σίδηρος, τότε το πιο πιθανό είναι πως είναι καταθλιπτικό σύμπτωμα.

-Κοιμούνται πάρα πολύ ή πολύ λίγο: Τα προβλήματα ύπνου, όπως η αϋπνία, το ξύπνημα πολύ νωρίς το πρωί ή ο υπερβολικός ύπνος είναι κοινά συμπτώματα της κατάθλιψης.

-Στομαχόπονος ή οσφυαλγία: Αν και δύσκολα ένας άνδρας θα συνδέσει τη σωματική ενόχληση με την κατάθλιψη, προβλήματα υγείας, όπως δυσκοιλιότητα ή διάρροια και/ή πονοκέφαλοι και πόνος στο στομάχι, πόνος στην πλάτη και γενικότερα μία μεγάλη γκάμα σωματικών εκδηλώσεων παρουσιάζονται συχνά σε άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη.

-Οξυθυμία: Δεν σημαίνει πως όποιος έχει κατάθλιψη πρέπει να φαίνεται πεσμένος ή μελαγχολικός. Αρκετά συχνά, οι άνδρες που πάσχουν από κατάθλιψη παρουσιάζουν σημάδια οξυθυμίας, δηλαδή εκνευρίζονται εύκολα, είναι οξύθυμοι, καθώς στο μυαλό τους κυριαρχούν αρνητικές σκέψεις που μπερδεύονται με έντονο άγχος και πολλές φορές και με δυσκολία διαχείρισής του. Και πάλι, δεν πηγαίνει το μυαλό τους στη κατάθλιψη.

-Δυσκολία στη συγκέντρωση: Η ψυχοκινητική καθυστέρηση μπορεί να επιβραδύνει την ικανότητα ενός ανθρώπου να επεξεργάζεται πληροφορίες, αλλοιώνοντας τη συγκέντρωση στην δουλειά του ή άλλες εργασίες. Έτσι μπορεί να νιώθει για παράδειγμα, δεν μπορεί να συγκεντρωθεί και να καταλάβει τι του ζητάει το συγκεκριμένο ηλεκτρονικό μήνυμα στον υπολογιστή του, δεν καταλαβαίνει τι ακριβώς διαβάζει ή δεν μπορεί να οργανώσει εργασίες που άλλοτε κατάφερνε να διευθετήσει.

-Θυμός ή εχθρότητα: Μερικοί άνδρες εκδηλώνουν κατάθλιψη με το να είναι εχθρικοί, θυμωμένοι ή επιθετικοί. Ένας άνδρας που συνειδητοποιεί πως κάτι δεν πάει καλά, μπορεί να μπει στη παγίδα για να το εξισορροπήσει να προσπαθεί να αποδείξει πως εξακολουθεί να είναι ισχυρός και ικανός. Αποτέλεσμα είναι όμως να θυμώνει ακόμα περισσότερο, καθώς η ενέργεια που καταναλώνει είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που θα του έπαιρνε αν δεχόταν ότι υπάρχει πρόβλημα και να αναζητήσει τη λύση του.

-Άγχος και στρες: Υπάρχει μια ισχυρή σχέση μεταξύ των διαταραχών άγχους και της κατάθλιψης. Οι άνδρες δεν είναι πιο ευάλωτοι στο να βιώσουν άγχος από τις γυναίκες. Αντίθετα, οι αγχώδεις διαταραχές εμφανίζονται σχεδόν δύο φορές πιο συχνά στις γυναίκες. Στους άνδρες είναι απλά πιο εύκολο να μιλήσουν για το αίσθημα άγχους και όχι για θλίψη ή λύπη.

-Κατάχρηση ουσιών: Έρευνες έχουν δείξει πως οι αλκοολικοί άνδρες έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν μείζονα κατάθλιψη σε σχέση με εκείνους που δεν κάνουν κατάχρηση στο αλκοόλ.

-Σεξουαλική δυσλειτουργία: Η κατάθλιψη είναι μια κοινή αιτία για την απώλεια της ερωτικής επιθυμίας και της στυτικής δυσλειτουργίας, ένα σύμπτωμα που οι περισσότεροι άνδρες έχουν την τάση να μην αναφέρουν, καθώς νιώθουν πως πλήττεται ο ανδρισμός τους και δεν τους είναι καθόλου εύκολο να μιλήσουν για αυτό. Τα προβλήματα σεξουαλικής απόδοσης επίσης μπορεί να προέλθουν από την κατάθλιψη και να την κάνουν ακόμα χειρότερη.

-Αναποφασιστικότητα: Είναι γεγονός πως η αναποφασιστικότητα δεν είναι πάντα καταθλιπτικό σύμπτωμα, καθώς είναι πολλοί εκείνοι που δυσκολεύονται να πάρουν αποφάσεις. Θα το λάβουμε όμως ως καταθλιπτικό σύμπτωμα αν δούμε έναν άνδρα που πριν ήταν ικανός να αποφασίσει και να επιλέξει, τώρα να δυσκολεύεται στη λήψη αποφάσεων.

Read More

And More