Αν ακούς τελευταία όλο και πιο συχνά για ανοιχτές σχέσεις, ethical non-monogamy και ανθρώπους που δοκιμάζουν κάτι διαφορετικό από την κλασική αποκλειστικότητα, δεν είσαι ο μόνος. Ζούμε σε μια εποχή όπου τα «πρέπει» στις σχέσεις αρχίζουν και ξηλώνονται και στη θέση τους μπαίνουν συνειδητές επιλογές. Ίσως δε σκέφτηκες ποτέ να μοιραστείς τον σύντροφό σου, ίσως όμως και να αναρωτιέσαι: γίνεται να έχω σταθερότητα και ελευθερία ταυτόχρονα; Η απάντηση, για κάποιους, είναι το λεγόμενο monogamish.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τι σημαίνει πραγματικά το Monogamish
Όχι, δεν είναι τυπογραφικό λάθος. Το monogamish είναι ένας όρος που επινόησε ο αρθρογράφος Dan Savage για να περιγράψει μια σχέση που είναι συναισθηματικά μονογαμική, αλλά επιτρέπει σεξουαλικές επαφές εκτός της σχέσης. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι κάνει ο καθένας ό,τι θέλει, χωρίς όρια. Το αντίθετο. Τα ζευγάρια που υιοθετούν αυτή τη μορφή σχέσης βάζουν κανόνες, συζητούν, συμφωνούν και συνεχίζουν. Μπορεί να επιτρέπουν, για παράδειγμα, μία τυχαία επαφή σε ταξίδι αλλά όχι επαναλαμβανόμενη. Δεν υπάρχει μια συνταγή, το βασικό είναι η συνεννόηση και η συναίνεση.
Γιατί γίνεται τόσο δημοφιλές τώρα
Η κουβέντα γύρω από τη μονογαμία έχει φουντώσει τα τελευταία χρόνια. Το 2023, η αναζήτηση για τον όρο “ethical non-monogamy” αυξήθηκε κατά 250% στο Google, κάτι που δείχνει ξεκάθαρα ότι οι άνθρωποι ψάχνονται. Όλο και περισσότεροι αρχίζουν να βλέπουν τη σχέση όχι σαν ένα αυστηρό συμβόλαιο, αλλά σαν κάτι ζωντανό, που μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες και τις αξίες κάθε ζευγαριού. Η μη αποκλειστικότητα δεν είναι συνώνυμο της απιστίας, αλλά μια διαφορετική προσέγγιση, που βασίζεται στην ειλικρίνεια, στην εμπιστοσύνη και στην από κοινού συμφωνία. Κι αν λειτουργεί, είναι επειδή πατάει σε γερές βάσεις και ανοιχτή επικοινωνία.
Μήπως σου ταιριάζει;
Δεν είναι για όλους, και αυτό είναι απολύτως εντάξει. Κάποιοι νιώθουν ασφάλεια μόνο μέσα στην αποκλειστικότητα. Άλλοι πνίγονται εκεί μέσα και χρειάζονται έναν αέρα ανεξαρτησίας. Αν σκέφτεσαι το ενδεχόμενο μιας πιο ανοιχτής μορφής σχέσης, κάνε πρώτα μια εσωτερική κουβέντα. Μπορείς να διαχειριστείς τη ζήλια; Νιώθεις ότι εμπιστεύεσαι αρκετά τον άλλον; Αν ναι, τότε ίσως έχει νόημα να εξερευνήσεις το μοντέλο του monogamish. Το βασικό είναι να μην το κάνεις επειδή είναι μόδα, αλλά επειδή το θες συνειδητά.
5 Tips για να καταλάβεις αν σου ταιριάζει το Monogamish
- Νιώθεις ασφαλής και όχι απειλούμενος: Αν η ιδέα να έχει ο άλλος μια ερωτική εμπειρία χωρίς συναισθηματικό δέσιμο δεν σου προκαλεί τρόμο, μπορείς να το εξετάσεις.
- Είσαι ανοιχτός στην επικοινωνία: Αυτές οι σχέσεις δε ζουν με υπονοούμενα, θέλουν διάλογο, διαφάνεια και ξεκάθαρους κανόνες.
- Σου αρέσει η ιδέα της συντροφικότητας χωρίς την αίσθηση ιδιοκτησίας ή ελέγχου: Αν βλέπεις τη σχέση σαν ένα κοινό ταξίδι και όχι σαν κλειδαριά με αντικλείδι, είσαι πιο κοντά στο concept.
- Έχεις ήδη περάσει από αποκλειστικές σχέσεις που σε πίεσαν: Αν νιώθεις πως η μονογαμία σε κάνει να χάνεις την αίσθηση του εαυτού σου, ίσως χρειάζεσαι κάτι πιο ευέλικτο.
- Μπορείς να βάλεις όρια και να τα σεβαστείς: Δε σημαίνει «όλα επιτρέπονται», σημαίνει «συμφωνούμε τι επιτρέπεται και το τηρούμε».
Αν όλα αυτά σου μοιάζουν με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, μην ανησυχείς. Δεν είναι υποχρεωτικό να δοκιμάσεις τίποτα. Αλλά είναι χρήσιμο να γνωρίζεις ότι υπάρχουν διαφορετικά μοντέλα σχέσεων εκεί έξω, και δεν είναι όλα μαύρο ή άσπρο. Το σημαντικό είναι να βρίσκεις τη δική σου αλήθεια, και να χτίζεις σχέσεις που σε εκφράζουν. Η αγάπη δεν έχει μόνο ένα σχήμα. Έχει επιλογές. Κι εσύ έχεις το δικαίωμα να διαλέξεις εκείνο που σου ταιριάζει.
Κεντρική εικόνα και εικόνες άρθρου: iStock
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ