Ο καλύτερος τρόπος για να διώξεις το άγχος και να αυξήσεις την αυτοπεποίθησή σου!

Η σημαντικότερη σχέση όλων είναι αυτή που έχουμε με τον εαυτό μας. Και το άγχος είναι ένα από εκείνα τα ζιζάνια που μπαίνουν ανάμεσα σε σένα και …σε σένα. Επηρεάζει το σώμα σου, τις σκέψεις σου, την ψυχολογία σου, ακόμα και με τρόπους που δεν αντιλαμβάνεσαι. Σήμερα λοιπόν η Κρίστη Μηλιόρδου, Ψυχολόγος MSc, Certified Health and Wellness Coach, τονίζει τον πιο αποτελεσματικό τρόπο να αποβάλλουμε το άγχος, να αναπνεύσουμε ξανά ελεύθερες, να κάνουμε τονωτικές ενέσεις στην αυτοπεποίθησή μας και φυσικά να απολαύσουμε τον εαυτό μας χωρίς “εμπόδια”, στην καλύτερή του εκδοχή.

Ναι, το καλοκαίρι, ο ήλιος, η θάλασσα, οι διακοπές βοηθάνε. Ποιος είναι όμως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος με δεδομένο ότι δεν μπορούμε να κάνουμε όλο το χρόνο διακοπές;

“Η γενικότερη θεωρία που επικρατεί είναι ότι η χαλάρωση επιτυγχάνεται μόνο με ξεκούραση. Και παρόλο που η ξεκούραση μπορεί να μας χαλαρώσει και να μειώσει τα επίπεδα στρες, η άσκηση μπορεί επίσης να φέρει τα ίδια αποτελέσματα. Η σωματική πίεση μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της ψυχικής“. Έτσι έχουν τα πράγματα. Και αν γυμνάζεσαι, θα έχεις παρατηρήσει πόσο φανταστικά νιώθεις αμέσως μετά.

Υπάρχουν πολλά είδη άσκησης που θα μπορούσε να επιλέξει κανείς, ανάλογα με το διάθεσιμο χρόνο και τις προτιμήσεις του. Σχεδόν όλα τα είδη ασκήσεων μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του άγχους, οπότε η επιλογή εξαρτάται από το τι μας ικανοποιεί και ταιριάζει. Αν προτιμάτε αερόβια άσκηση τότε αυτές οι μέτριας έντασης ασκήσεις είναι ιδανικές:
-Ποδήλατο
-Περπάτημα
-Κολύμπι
-Χορός
-Τέννις

Εναλλακτικά για όσες προτιμούν στατικές ασκήσεις ενδείκνυνται τα βάρη και η προπόνηση με αντιστάσεις.
Όπως αναφέρθηκε ήδη, κάθε είδος άσκησης μπορεί να βελτιώσει την υγεία μας και να μειώσει τα επίπεδα άγχους. Το πιο σημαντικό λοιπόν είναι να διαλέξουμε κάποια που θα απολαμβάνουμε και δεν θα κάνουμε καταναγκαστικά. Μια δραστηριότητα που θα βλέπουμε σαν διασκέδαση και όχι σαν υποχρέωση. Αυτό θα μας βοηθήσει να κρατήσουμε την καλή συνήθεια και να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας. Κάτι άλλο που επίσης λειτουργεί ενισχυτικά είναι να ξεκινήσουμε κάτι μαζί με παρέα.

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΚΔΟΧΗ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΣΟΥ
Μπορεί το κομμάτι της γυμναστικής να το αναλύουμε στην κατηγορία του fitness, για όλα αυτά τα οφέλη που προσφέρει στο σώμα σου και σε βοηθάει να προσεγγίσεις την εικόνα που ονειρεύεσαι για τον εαυτό σου, όμως είπαμε η άσκηση είναι κάτι περισσότερο από το να ομορφαίνεις εξωτερικά. Είναι υγεία και σε ομορφαίνει και εσωτερικά… “Τα οφέλη από την υιοθέτηση της άσκησης στην καθημερινότητα μας είναι πολλαπλά και δεν περιορίζονται μόνο στην καταπολέμηση του στρες.”

Η άσκηση λοιπόν:
-Αυξάνει τις ενδορφίνες, που είναι οι ορμόνες που ευθύνονται για την καλή διάθεση και την ευεξία.

-Αποτελεί ένα είδος διαλογισμού σε κίνηση. Όταν αθλούμαστε και ειδικά όταν κάνουνε κάτι που μας ευχαριστεί, ξεφεύγουμε προσωρινά από τα προβλήματα και τα άγχη. Επιπλέον η αίσθηση ευφορίας που μας δημιουργεί συμβάλλει στις θετικές σκέψεις για το μέλλον. Έτσι μπορούμε αντιμετωπίσουμε τα στρεσσογόνα γεγονότα με μια πιο αισιόδοξη ματιά, η οποία συνήθως είναι και πιο αποδοτική.

-Βελτιώνει την αυτοεικόνα και την αυτοπεποίθησή μας. Το αίσθημα ικανοποίησης όταν ολοκληρώνουμε μια άσκηση, η ευεξία που νιώθουμε αλλά και η βελτίωση της εικόνας του σώματός μας βοηθούν στην ανάκτηση της αυτοπεποίθησης. Πιο συγκεκριμένα, όσο πιο πολύ πιστεύουμε στον εαυτό μας και στις ικανότητες μας τόσο λιγότερο μας επηρεάζει το στρες.

-Εχει σαν αποτέλεσμα μια σειρά από θετικές αλλαγές στη λειτουργία του οργανισμού οι οποίες βοηθούν επακόλουθα και την ψυχική υγεία, όπως η ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού, των μυών, η βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος αλλά και ο καλύτερος ύπνος.

Read More

And More