Ποιες είναι παγίδες των διακοπών για ένα ζευγάρι και τι μπορείς να κάνεις…

Περίεργο καλοκαίρι. Διαφορετικό. Το ίδιο και οι διακοπές μας. Όπως και να ‘χει όμως θα υπάρξουν αυτές οι μέρες που δεν θα δουλεύουμε, που έστω και για λίγο θα πάμε κάπου με το σύντροφό μας. Η Ντόρα Μίνου, ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια (ενηλίκων, ζεύγους & οικογένειας) επισημαίνει όλα όσα πρέπει να προσέξουμε, ώστε να γυρίσουμε ζευγαρωμένοι ακόμα και χαρούμενοι…

Οι περισσότεροι από εμάς περιμένουμε με αγωνία τις διακοπές. Για το ζευγάρι είναι επιπλέον χρόνος μαζί χωρίς το άγχος τις καθημερινότητας, είναι έρωτας, σεξ, χαλάρωση, ενέργεια και πάνω από όλα επαφή και επικοινωνία σε ένα πιο “ευρύχωρο” πλαίσιο από αυτό που πολλές φορές υπαγορεύουν οι υποχρεώσεις και οι πολλοί και διαφορετικοί ρόλοι που απαιτεί η ρουτίνα του καθενός. Επομένως, ο ήλιος, η θάλασσα, η αλλαγή παραστάσεων, η απομάκρυνση από την επανάληψη της καθημερινότητας και γενικά ο χρόνος που έχουμε τόσο για τον εαυτό μας όσο και για τον σύντροφό μας, μας προϊδεάζουν για συναρπαστικές εμπειρίες. Ωστόσο δεν είναι πάντα έτσι. Συχνά συναντάμε ζευγάρια που γυρίζουν τσακωμένα, απογοητευμένα ή ακόμη και στα πρόθυρα του χωρισμού μετά από αυτό το διάλειμμα που αρχικά φαινόταν να έχει τις προϋποθέσεις για τα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα.

 

Γιατί συμβαίνει αυτό;
-Στις διακοπές υπάρχει έκθεση τόσο δική μας απέναντι στο σύντροφό μας όσο και δική του απέναντι σε μας. Αποκαλύπτονται πτυχές του χαρακτήρα που συχνά προσπερνάμε στην καθημερινότητά μας -οι ιδιοτροπίες, η νοοτροπία, οι συνήθειές μας γενικότερα.

-Εστιάζουμε πολύ στην προσωπική μας ευχαρίστηση και συχνά παραβλέπουμε την ανάγκη του άλλου και αυτό γιατί η κούραση που μπορεί να έχει συσσωρευτεί από την καθημερινότητα μας κάνει πιο εγωκεντρικούς και ατομιστές.

-Η έλλειψη επικοινωνίας που μπορεί να υπάρχει σε μία σχέση γίνεται πιο εμφανής εφόσον ο χρόνος που είμαστε πλέον μαζί με τον άλλο είναι πολύ περισσότερος στις διακοπές.

-Ο συσσωρευμένος θυμός που μπορεί να πήραμε μαζί μας στις παραλίες με την προσδοκία ότι στις διακοπές θα ξεχαστούν και θα αλλάξουν όλα δυστυχώς δεν εξατμίζεται, τουναντίον με την πρώτη αφορμή θα επεκταθεί και θα γίνει μεγαλύτερος.

-Οι προκλήσεις είναι τόσες που μας βάζουν σε διαδικασία σύγκρισης όχι μόνο με άλλους/άλλες που βλέπουμε μπροστά μας αλλά και με άλλα ζευγάρια. “Ζυμώνουμε” συγκρίσεις και σενάρια, θυματοποιούμαστε και αρχίζουν τα κατηγορώ και οι απειλές.

-Δυστυχώς στις διακοπές συχνά μπαίνουμε σε μία αναμονή. Έχουμε προσδοκίες στο μυαλό μας και περιμένουμε ο άλλος να τις εκπληρώσει και μάλιστα με συγκεκριμένο τρόπο ως αυτονόητες…

-Η σεξουαλική αποξένωση ή το σεξουαλικό πρόβλημα που μπορεί να υπάρχει στη σχέση, στις διακοπές γίνεται εντονότερο. Άλλωστε οι διακοπές είναι συνυφασμένες με περισσότερο σεξ από ότι στην καθημερινότητα γιατί είμαστε χαλαροί, πιο ερωτικοί, πιο διαθέσιμοι, αλλά και πιο ερωτεύσιμοι. Όταν όμως υπάρχει πρόβλημα σε αυτόν τον τομέα, τότε μπορεί να γίνει μεγαλύτερο.

 

Τι θα βοηθούσε…
-Είναι καλό να ξεκινήσουμε τις διακοπές μας χωρίς “ανοιχτούς λογαριασμούς”. Αυτό σημαίνει ότι τα προβλήματα που μπορεί να προηγήθηκαν των διακοπών είναι καλό να τα έχουμε επικοινωνήσει πριν τις διακοπές, ώστε να είμαστε χαλαροί και ξεκάθαροι ο ένας με τον άλλο.

-Πάμε διακοπές για να περάσει τόσο ο καθένας μόνος του όσο και μαζί με το σύντροφό του καλά.

-Δίνουμε χρόνο και ελευθερία στον εαυτό μας και στον άλλο να κινηθεί και ανεξάρτητα, να κοιμηθεί, να περπατήσει, να διαβάσει, κλπ. Δεν είναι απαραίτητο να γίνονται όλα μαζί και με συγκεκριμένους χρόνους.

-Σεβόμαστε τον τρόπο που χαλαρώνει ο καθένας και δεν προσπαθούμε να προσαρμόσουμε το πρόγραμμα με βάση τα δικά μας δεδομένα.

-Είμαστε ανοιχτοί στη διαφορά νοοτροπίας, συμπεριφοράς και σκέψης και έχουμε πάντα κατά νου ότι είμαστε δύο διαφορετικοί άνθρωποι.

-Επικοινωνούμε και βρίσκουμε κοινούς τρόπους και διεξόδους για να περάσουμε καλά. Άλλωστε οι κοινές εμπειρίες στο χαλαρωτικό πλαίσιο των διακοπών λειτουργούν πολύ θετικά στο ζευγάρι, και αυξάνουν το πάθος και την ενέργεια και στους δύο.

-Η στήριξη και η παρότρυνση από τον ένα προς τον άλλο, ώστε να δοκιμάσουν καινούρια πράγματα μαζί είναι μία μορφή βαθύτερης επικοινωνίας που προχωρά και εξελίσσει τη σχέση.

-Δεν έχουμε μόνο δικαιώματα και απαιτήσεις αλλά και τη διάθεση να συμβιβαστούμε κάποιες φορές με τα θέλω του συντρόφου μας.

-Εστιάζουμε στα θετικά της σχέσης και του συντρόφου μας και βρίσκουμε τρόπους να τα αναδεικνύουμε.

-Αφήνουμε πίσω μας τη δουλειά και τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας και εστιάζουμε στο εδώ και τώρα προκειμένου να ζήσουμε όσο μπορούμε καλύτερα τη στιγμή.

-Αποτυπώνοντας όμορφες στιγμές με το σύντροφό μας, έχοντας τη διάθεση να αξιοποιήσουμε το χιούμορ μας και όντας καλοπροαίρετοι οι όμορφες αναμνήσεις θα συντροφεύουν τη σχέση μας και θα είναι πάντα ένας καλός σύμβουλος ακόμα και σε δυσκολίες που μπορεί να έχει η σχέση στο μέλλον και να χρειαστεί να τις αντιμετωπίσουμε.

-Πολλές φορές, ειδικά στις μακροχρόνιες σχέσεις, πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε τόσο καλά τον σύντροφό μας με αποτέλεσμα να βαλτώνει η σχέση και να κινδυνεύει από τη ρουτίνα. Μπορούμε να είμαστε ανοιχτοί να γνωρίσουμε και κάποιες πτυχές του συντρόφου μας που μέχρι στιγμής δεν είχαμε καταφέρει να ανακαλύψουμε. Ωστόσο για να γίνει αυτό σημαίνει ότι δεν είμαστε απόλυτοι και πεπεισμένοι ότι γνωρίζουμε τον άλλον τόσο καλά. Σε μία σχέση όσα χρόνια και αν είμαστε με τον άλλο, καθημερινά γνωριζόμαστε, πόσω μάλλον στις διακοπές που είμαστε πιο χαλαροί και λιγότερο συμβιβασμένοι στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας.

 

Να θυμάστε…
Οι διακοπές είναι μία ευκαιρία ολοκλήρωσης, ανασυγκρότησης, ανανέωσης τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο σχέσης. Αξίζει τον κόπο να αποφύγουμε τις παγίδες και να επιτρέψουμε τόσο στον εαυτό μας όσο και στον σύντροφό μας να τις απολαύσει.

 

 

 

 

Read More

And More