Πως μπορεί η ανασφάλεια να βλάψει τη σχέση μας;

Ανασφάλεια. Η πηγή του κακού. Το μελανό σημείο κάθε σχέσης. Το συστατικό που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στη σχέση και μεγάλο σε σένα. Η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα γράφει για τα προβλήματα που δημιουργεί στη σχέση και αυτός είναι ένας καλός λόγος να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να ανακτήσουμε την αυτοπεποίθησή μας. 

Η ανασφάλεια υπάρχει σε όλους μας σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν έχει αισθανθεί έστω και για λίγο ανασφάλεια. Ανησυχώ όταν ακούω κάποιον να λέει πως δεν έχει καμία απολύτως ανασφάλεια! Σημαίνει πως δεν έχει επίγνωση του τι του συμβαίνει ή απλά θέλει να το κρύψει, λόγω …ανασφάλειας; Το θέμα είναι να την αναγνωρίσουμε και να δούμε πως θα την διαχειριστούμε γιατί μπορεί να γίνει επικίνδυνη και να βλάψει και εμάς τους ίδιους αλλά και τη σχέση μας.

Συχνά ακούω επίσης πως ευθύνεται ο τρόπος που μεγάλωσε κάποιος και ανέπτυξε ανασφάλεια. Πράγματι, μέχρι κάποιο σημείο αυτό συμβαίνει. Υπάρχουν διάφορες τραυματικές εμπειρίες που μπορούν να “τραυματίσουν” τη αίσθηση ασφάλειας. Το θέμα όμως είναι τι κάνουμε εμείς στο “τώρα”, στο παρόν.

Πως μπορώ να την αναγνωρίσω στη σχέση μου;
-Σενάρια: κάνεις διάφορα σενάρια γιατί άργησε για παράδειγμα, ενώ ψάχνεις να βρεις τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις του όταν σου λέει πως είσαστε καλά μαζί.

-Ανησυχία και ένταση: κάθε φορά που δεν βρίσκεις τον σύντροφό σου ή δεν σου απαντά σε μηνύματα, τηλέφωνα κλπ.

-Ζητάς διαρκώς επιβεβαίωση: τον ρωτάς ξανά και ξανά αν σε αγαπάει…

-Ζηλεύεις όποια τον πλησιάσει ή ακόμα και φίλους του πιστεύοντας πως εφόσον προτιμά να είναι μαζί τους, σημαίνει πως δεν σε θέλει.

-Αρνητικές σκέψεις: γεμίζουν το μυαλό σου, ενώ δύσκολα καταλαβαίνεις πως υπερβάλλεις.

-Δεν ενδιαφέρεται για εσένα: προσπαθείς μάλιστα να το αποδείξεις “κάθε τρεις και λίγο”.

-Συναισθηματική αστάθεια: χωρίζεις κάθε λίγο και μετά ξαναγυρνάς γιατί δεν μπορείς τη μοναξιά.

-Απολογείσαι διαρκώς: χωρίς να σου ζητήσει εκείνος μπαίνεις στη διαδικασία να απολογηθείς χωρίς λόγο.

-Ανευθυνότητα: αποφεύγεις να αναλάβεις ευθύνες, ενώ νιώθεις πως κρίνεσαι για ό,τι κάνεις.

-Λανθασμένες επιλογές: επιλέγεις με λάθος κριτήρια τους συντρόφους σου, σαν να προσπαθείς να αποδείξεις πως είναι όλοι σκάρτοι, στην ουσία όμως δεν αξιολογείς σωστά

Ας έχουμε στο μυαλό μας πως τα παραπάνω είναι απλά κάποια από τα σημάδια που θα μπορούσαν να βοηθήσουν να αντιληφθούμε πως δεν φταίει πάντα ο άλλος αλλά πώς εμείς νιώθουμε και αντιμετωπίζουμε καταστάσεις. Ας σκεφτούμε επίσης πόσο κουραστικές μπορούν να γίνουν οι συμπεριφορές αυτές και πως αργά ή γρήγορα θα κουράσουν τη σχέση μας με ό,τι και αν σημαίνει αυτό…

Read More

And More