Πώς να αποκτήσεις τον έλεγχο του εαυτού σου! Για το καλό σου…

Πώς να αποκτήσεις τον έλεγχο του εαυτού σου! Για το καλό σου… | tlife.gr

Είναι αυτή η παρόρμηση που θα σε ρίξει πάνω σε ένα σοκολατένιο κέικ ή σε ένα burger και η ζυγαριά δεν θα πέσει ποτέ. Είναι αυτή η ασυγκράτητη ώθηση που θα σε κάνει να στείλεις ένα μήνυμα που δεν πρέπει ή να πεις μια ατάκα πάνω στα νεύρα σου. Είναι αυτές οι στιγμές που δεν μπορούμε να συγκρατήσουμε τον εαυτό μας και μετά το μετανιώνουμε. Σήμερα λοιπόν η Κρίστη Μηλιόρδου, Certified Health & Wellness Coach – Ψυχολόγος, MSc, μας διδάσκει αυτοέλεγχο. Ο λόγος σε εκείνη. Οι πράξεις δικές σου…

Ο αυτοέλεγχος είναι η ικανότητα ελέγχου των παρορμήσεων και των αντιδράσεων μας, ένα άλλο όνομα για την αυτοπειθαρχία. Δεν είναι κάποια αρνητική και περιοριστική συμπεριφορά. Όταν ο αυτοέλεγχος χρησιμοποιείται σωστά και με κοινή λογική, γίνεται ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία για την αυτοβελτίωση και για την επίτευξη επιτυχίας. Αντίθετα όταν αναλαμβάνει δράση μόνο το συναίσθημα, η λογική συνήθως χάνεται και οι πράξεις ή οι αποφάσεις δεν είναι πιθανό να είναι τόσο παραγωγικές όσο θα έπρεπε.

Ο αυτοέλεγχος είναι πολύ σημαντικός για να ξεπεραστούν οι εμμονές, οι φόβοι, οι εθισμοί και κάθε είδους ακατάλληλη συμπεριφορά. Μας δίνει τον έλεγχο της ζωής μας, της συμπεριφοράς μας και των αντιδράσεών μας. Βελτιώνει τις σχέσεις μας, αναπτύσσει την υπομονή και αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την επιτυχία και την ευτυχία.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙΣ ΤΟΝ ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟ ΣΟΥ
-Πρώτα πρέπει να προσδιορίσεις σε ποιους τομείς της ζωής σου θα πρέπει να αποκτήσεις περισσότερο αυτοέλεγχο. Αυτοί μπορεί να είναι οι εξής: υπερκατανάλωση φαγητού, σπατάλη χρημάτων, διαφόρων ειδών καταχρήσεις, κάπνισμα, τυχερά παιχνίδια ή δυσλειτoυργικές συμπεριφορές που παρόλο που δυσκολεύουν την καθημερινότητά σου, τείνεις να επαναλαμβάνεις.

-Προσδιόρισε τις σκέψεις και τις πεποιθήσεις που σε ωθούν να συμπεριφέρεσαι με ανεξέλεγκτο τρόπο και τα συναισθήματα που συνδέονται με αυτές.

-Οραματίσου τον εαυτό σου να ενεργεί με αυτοέλεγχο και αυτοσυγκράτηση. Πάρε μία από τις περιπτώσεις όπου συνήθως ενεργείς με έλλειψη ελέγχου, και φαντάσου αντ’ αυτού ότι λειτουργείς ήρεμα και με αυτοπεποίθηση. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί και στα πλαίσια του διαλογισμού, που εκπαιδεύει τον εγκέφαλό για να γίνει μηχανή αυτοελέγχου βελτιώνοντας ταυτόχρονα τη συναισθηματική νοημοσύνη.

-Άσκηση. Το να κινείται το σώμα σου ακόμα και για 10 λεπτά απελευθερώνει το GABA, έναν νευροδιαβιβαστή που κάνει τον εγκέφαλό σου να αισθάνεται χαλαρωμένος και να συγκρατεί τον έλεγχο των παρορμήσεών σου. Αν έχεις πρόβλημα να αντισταθείς σε κάτι, και υπάρχει ο χώρος και ο χρόνος, περπάτησε. Είναι πολύ πιθανό να μπορείς να ελέγξεις την επιθυμία σου μέχρι να επιστρέψεις.

-Ύπνος. Όταν είσαι κουρασμένη, η ικανότητα των εγκεφαλικών κυττάρων να απορροφούν τη γλυκόζη μειώνεται σημαντικά. Η ικανότητα του εγκεφάλου να ελέγχει τις παρορμήσεις είναι μηδενική χωρίς γλυκόζη. Σαν αποτέλεσμα, χωρίς αρκετό ύπνο, είναι πιο πιθανό να επιθυμείς ζάχαρη για να αντισταθμίσεις τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης. Επομένως, εάν προσπαθείς να ασκήσεις τον εαυτό σου στον αυτοέλεγχο του τρόπου κατανάλωσής φαγητού ένας καλός ύπνος είναι μια από τις καλύτερες κινήσεις που μπορείς να κάνεις.

-Να δίνεις στον εαυτό σου την ευκαιρία να επανορθώσει και να τον συγχωρείς. Όταν νιώθεις ότι ξεφεύγεις, είναι κρίσιμο να συγχωρήσεις τον εαυτό σου και να προχωρήσεις. Μην αγνοείς το πώς σε κάνει να αισθανθείς το λάθος. Απλά μην το αφήνεις και να κυριαρχήσει. Αντ ‘αυτού, στρέψε την προσοχή σου σε αυτά που πρόκειται να κάνεις για να βελτιώσεις τον εαυτό σου στο μέλλον.

-Όταν αισθάνεσαι ότι χρειάζεται να εμφανίσεις αυτοέλεγχο, επανάλαβε για ένα λεπτό ή δύο μία από τις ακόλουθες δηλώσεις:
Έχω τη δύναμη να επιλέγω τα συναισθήματα και τις σκέψεις μου.

Κάθε μέρα η ικανότητά μου να ελέγχω τα συναισθήματα και τις σκέψεις μου αυξάνεται.

Έχω πλήρη έλεγχο του εαυτού μου.

 

READ more

Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.