Πώς να κάνεις …μια καινούρια αρχή! Ποιος είναι ο σωστός τρόπος;

Η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια, Ελπίδα Μ. Παναγιωτουνάκου μας βοηθάει να κάνουμε ένα σωστό restart!

Κάθε 1η Ιανουαρίου νιώθω ότι μπαίνω στη διαδικασία να κάνω έναν απολογισμό του έτους που πέρασε, αλλά και να σχεδιάσω όλα όσα επιθυμώ να επιτύχω τη χρονιά που μόλις ξεκινά. Η λίστα γρήγορα γεμίζει: θέλω να αδυνατίσω και να ξεκινήσω γυμναστική, θέλω να βελτιώσω τη διατροφή μου, θέλω να βρω σύντροφο, θέλω να αλλάξω επάγγελμα, θέλω να φτιάξω το δικό μου σπίτι, θέλω να αυξήσω τα έσοδά μου, θέλω να έχω περισσότερο χρόνο για τον εαυτό μου… Πόσο με αγχώνουν οι σκέψεις αυτές! Άσε που συνήθως δεν καταφέρνω σχεδόν ποτέ να τις κάνω πράξεις!
Αυτό που συνήθως συμβαίνει είναι ότι δημιουργούμε μια σειρά από προσδοκίες οι οποίες μας υπενθυμίζουν όλα όσα δεν έχουμε καταφέρει, κάνοντάς μας να νιώθουμε ανίκανες, αδύναμες και ανεπαρκείς. Μάλλον αυτό δεν αποτελεί και το καλύτερο κίνητρο για να κάνουμε μια νέα αρχή!

Αν κι εσύ έχεις βρεθεί στη θέση μου θα σου πρότεινα για φέτος να ξεκινήσεις τη νέα χρονιά με μια λίγο διαφορετική λίστα από την παραπάνω. Θα μπορούσες να τη διαμορφώσεις λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα παρακάτω:

ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΗΜΟΥΝ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ!

-Ήμουν γενναία όταν:
-Φάνηκα δυνατή όταν:
-Φοβήθηκα, αλλά τα κατάφερα όταν:
-Διεκδίκησα τα “θέλω” μου όταν:
-Έδειξα κουράγιο και υπομονή όταν:
-Ένιωσα περήφανη όταν:

Αφού εντοπίσεις τα δυνατά σου σημεία και αναγνωρίσεις τις δυνατότητες και δεξιότητές σου, είσαι έτοιμη για να προχωρήσεις στη νέα λίστα για τη χρονιά που μόλις ξεκινά.

ΦΟΒΑΜΑΙ:
-Αυτό με φοβίζει γιατί:
-Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί εξαιτίας αυτού είναι:
-Η πιθανότητα να συμβεί αυτό που φοβάμαι βασίζεται στο ότι:
-Η πιθανότητα να μη συμβεί αυτό που φοβάμαι βασίζεται στο ότι:
-Προκειμένου να προστατεύσω τον εαυτό μου από αυτή την κατάσταση μπορώ να:

Οι φόβοι είναι συνήθως αυτοί που μας εμποδίζουν από την εκπλήρωση των στόχων μας. Τις περισσότερες φορές είναι λιγότερο τρομεροί από ότι αρχικά νομίζουμε. Επομένως είναι σημαντικό πρώτα απ’ όλα να εντοπίσεις τους βασικούς φόβους σου, έπειτα να εξετάσεις το κατά πόσο είναι ή όχι παράλογοι και τέλος να τολμήσεις να τους αντιμετωπίσεις. Το οικείο, όσο και αν κατανοούμε ότι μας δημιουργεί προβλήματα, δύσκολα το αλλάζουμε, γιατί η διαδικασία αυτή μας προκαλεί αυξημένο στρες. Ωστόσο, εάν δεν τολμήσεις την αλλαγή, θα μείνεις εγκλωβισμένη στους φόβους και τις ανασφάλειές σου!

Μην καθυστερείς! Σκέψου τι επιθυμείς να πετύχεις το 2016 και διεκδίκησέ το βλέποντας με διαφορετικό τρόπο τα πράματα!
Ξεκίνα αμέσως. Όσο περιμένεις, τόσο πιο δύσκολα φαντάζουν όλα!

-Βάλε προτεραιότητες. Διάλεξε τους δυο – τρεις πιο σημαντικούς στόχους για τη νέα χρονιά και προσπάθησε να τους υλοποιήσεις. Eάν έχεις ταυτόχρονα πολλές απαιτήσεις από τον εαυτό σου, το πιθανότερο είναι να εγκαταλείψεις γρήγορα την προσπάθεια.

-Δημιούργησε ένα υποστηρικτικό δίκτυο. Υπάρχουν άτομα από το κοντινό σου περιβάλλον τα οποία έχουν θέσει τους ίδιους στόχους με εσένα αυτή την περίοδο; Υπάρχει κάποια ομάδα στην οποία θα μπορούσες να γίνεις μέλος προκειμένου να λάβεις υποστήριξη; Γνωρίζεις άτομα που έχουν ήδη επιτύχει κάποιον από τους στόχους που έχεις θέσει; Καλύτερα να προσπαθείς με παρέα, παρά μόνη σου!

-Φρόντισε οι προσδοκίες σου να είναι ρεαλιστικές και συγκεκριμένες. Παραδείγματος χάριν, αντί για: “Θέλω να ξεκινήσω να αθλούμαι” πες: “Κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή μετά τη δουλειά θα πηγαίνω απ’ ευθείας γυμναστήριο για 45′ “. Αντί για: “Θέλω να οργανώσω καλύτερα τις ντουλάπες μου” πες “Κάθε Σάββατο μετά το πρωινό μου θα αδειάζω και θα τακτοποιώ από ένα συρτάρι μέχρι να τα τελειώσω όλα”. Αντί για: “Επιθυμώ περισσότερο χρόνο για τον εαυτό μου” πες “Κάθε δεύτερη Κυριακή του μήνα θα πηγαίνω σε μια θεατρική παράσταση της αρεσκείας μου”. Ξεκίνα, λοιπόν, με κάτι το οποίο είναι εφικτό και θα δεις πως όλα θα γίνουν γρηγορότερα από ότι φαντάζεσαι!

“Η νέα χρονιά ας αποτελέσει την αφετηρία για την επίτευξη των στόχων σου, αρκεί να τους βάλεις σε εφαρμογή. Θυμήσου: Ότι δεν άρχισε, δεν θα τελειώσει ποτέ…” (Johann Wolfgang von Goethe).

Read More

And More