Πώς να παραμείνετε ερωτευμένοι…

Η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα γράφει σήμερα για τις σχέσεις, για τον ρομαντισμό, για τη σύνδεση. Για το πώς μπορούμε να διατηρήσουμε τη μαγεία μεταξύ μας, πώς γίνεται να παραμείνουμε ερωτευμένοι…

Είναι γεγονός ακόμα και σήμερα, σε πιο σκληρή και υλιστική εποχή, ότι η κοινωνία και ο τρόπος που μεγαλώνουμε δημιουργούν ρομαντικές, μη ρεαλιστικές εικόνες για το τι σημαίνει να είσαι ερωτευμένος και για την παντοτινή διάρκεια του έρωτα.

Ας σκεφτούμε, τι σε τράβηξε αρχικά στον σύντροφό σου; Μια ικανότητα, ένα επίτευγμα, ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς του, η ομορφιά και η γοητεία του; Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που παραδέχονται πως η σωματική έλξη ήταν εκείνη που τους “τράβηξε” στο ταίρι τους. Οι περισσότεροι όμως βρίσκονται κάπου στη μέση. Αισθάνθηκαν έλξη που καλλιεργήθηκε σταδιακά μέσω της χημείας.

It takes two to tango λέει η γνωστή φράση. Συνεπώς, χρειάζεται και οι δύο σύντροφοι να φροντίσουν να κρατήσουν την μαγεία ζωντανή, καθώς και μια ρεαλιστική εικόνα του τι θα περιλαμβάνει. Ένας τρόπος για να αναζωπυρώσετε τον ρομαντισμό είναι να εστιάσετε στον αυθεντικό θαυμασμό και την εκτίμηση, σε αντίθεση με την ψευδή κολακεία. Φυσικά για να γίνει αυτό, χρειάζεται να γειωθεί κάπως ο ρομαντισμός στην πραγματικότητα. Το ζευγάρι πρέπει να γνωρίζει πως σε μία υγιή σχέση είναι απίθανο να αλλάξουν τα βασικά χαρακτηριστικά του ενός ή του άλλου, άρα μιλάμε για αποδοχή του συντρόφου και των χαρακτηριστικών της προσωπικότητάς του. Για παράδειγμα, όταν πιστεύουν λανθασμένα ότι πρέπει πάντα να συμφωνούν ή ότι η σχέση θα βελτιωνόταν εάν “άλλαζε ο άλλος”.

Προφανώς, τα ζευγάρια δεν μπορούν να συμφωνούν πάντα επειδή είναι διαφορετικοί άνθρωποι με διαφορετικές απόψεις για τον κόσμο και τις εμπειρίες της ζωής. Σχετικά με την ψεύτικη ελπίδα για αλλαγή, οι άνθρωποι είναι απίθανο να αλλάξουν τα βασικά τους χαρακτηριστικά. Είναι πολύ μεγάλη η σημασία της αποδοχής της ευθύνης για τη δική μας ευτυχία, αντί να πιστεύουμε ότι απλά πέρασε ο έρωτας και χρειάζεται να ερωτευτούμε και πάλι.

Απώλεια αγάπης και κόκκινες γραμμές
Συχνά ακούμε για κόκκινες γραμμές στη σχέση. Κόκκινες γραμμές που σηματοδοτούν δυσαρέσκεια αλλά και οριοθέτηση, π.χ. “είναι κόκκινη γραμμή για εμένα το να μου μιλήσεις άσχημα μπροστά σε τρίτους”, προειδοποιώντας και τα δύο μέρη ότι η δυναμική της αλληλεπίδρασής τους χρειάζεται προσοχή. Δυστυχώς όμως, πολλά ζευγάρια έχουν αχρωματοψία μέχρι να δημιουργηθεί ένταση και πρόβλημα στη σχέση. Οφείλουμε να σεβόμαστε τις κόκκινες γραμμές του άλλου και να προσπαθούμε να δούμε πόσο γερές είναι προκαλώντας, αντίθετα μπορούμε να συνεκτιμήσουμε τα θετικά στοιχεία της σχέσης μας αντί να εστιάζουμε στα αρνητικά. Ερευνητές εξέτασαν πρόσφατα τους παράγοντες που οδηγούν στην απώλεια του έρωτα, δίνοντας την εξήγηση ότι καθώς τα ζευγάρια αναπτύσσουν μια σχέση αγάπης, είναι πιθανό να αγνοήσουν παράγοντες που μπορεί τελικά να επηρεάσουν αρνητικά τη σχέση τους.

Αναζωπύρωση μέσω φρέσκιας εστίασης
Τα ζευγάρια που θέλουν να αναζωπυρώσουν τον ρομαντισμό δεν έχουν παρά να δουν με μία πιο φρέσκια ματιά τον σύντροφό τους. Χρειάζεται να αποδέχεται ο ένας τον άλλον ως ένα κράμα θετικών αλλά και αρνητικών χαρακτηριστικών, επειδή τα τρωτά σημεία όπως η ιδιοσυγκρασία, η προσωπικότητα και τα στιλ προσκόλλησης μπορεί να μην αλλάξουν ποτέ. Η θεραπεία ζεύγους μπορεί να βοηθήσει τους συντρόφους να αναγνωρίσουν τα διαρκή χαρακτηριστικά, καθώς και την ανάγκη για συντροφική προσαρμογή, η οποία μπορεί να συμβάλει στην προσπάθεια να δοθεί ειλικρινά στη σχέση άλλη μια ευκαιρία.
Όταν τα φρέσκα μάτια βλέπουν και τα κακά και τα καλά, οι σύντροφοι μπορούν να επικεντρωθούν στην καλλιέργεια των θετικών, συχνά μοναδικά ελκυστικών χαρακτηριστικών που τροφοδότησαν τη φλόγα στην αρχή της σχέσης.
Μείνετε λοιπόν ερωτευμένοι παραμένοντας προσγειωμένοι, ρεαλιστές και ανθεκτικοί…

Read More

And More