Πώς τα πας με τον εαυτό σου; 5 σημάδια που πρέπει να τσεκάρεις…

Αν τον τελευταίο καιρό νιώθεις ότι κάτι δεν πάει καλά γύρω σου, ίσως να πρέπει να τσεκάρεις πρώτα τη σχέση σου με τον εαυτό σου… Αλήθεια, πως τα πας με τον εαυτό σου; Τον αγαπάς ή μήπως είσαι λίγο άδικη μαζί του; Μήπως είσαι αυστηρή; Μήπως τον τελευταίο καιρό δεν τα πάτε και τόσο καλά “μεταξύ σας” και δεν το καταλαβαίνεις; Η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη υπογραμμίζει τα σημεία που πρέπει να τσεκάρεις και τις εσωτερικές σου σκέψεις που χτυπάνε το καμπανάκι του προσωπικού σου συναγερμού.

Υπάρχουν περίοδοι στη ζωή μας που δεν τα πάμε καλά ούτε με μας τις ίδιες. Η εσωτερική σύγκρουση μεταξύ αυτού που θέλουμε να είμαστε και μεταξύ αυτού που πιστεύουμε ότι είμαστε και δείχνουμε προς τα έξω δημιουργεί καταστάσεις άγχους και μας ταλαιπωρεί.

ΤΣΕΚΑΡΕ ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ
Ποια είναι, όμως, τα σημεία που φανερώνουν ότι υπάρχει δυσαρμονία μέσα μας; Ότι δεν τα βρίσκουμε με τον εαυτό μας και τον μαλώνουμε ή μας μαλώνει; Κάποια από αυτά είναι τα ακόλουθα:

1. Η κακή αυτοεικόνα
Δεν μας αρέσει η εμφάνισή μας, βλέπουμε στον καθρέφτη μας ελαττώματα που δεν υπάρχουν, τα βάζουμε με το βάρος, το ύψος, το χρώμα των μαλλιών ή των ματιών μας και πιστεύουμε ότι είμαστε άσχημες ή τουλάχιστον αδιάφορες.

2. Η διαρκής αυτοεπίκριση
Θεωρούμε πως ό,τι κάνουμε ή τουλάχιστον τα περισσότερα απ’ όσα κάνουμε είναι εσφαλμένα. “Έπρεπε να μιλήσω διαφορετικά”, “Γιατί το είπα αυτό;” ή “Κάπως αλλιώς έπρεπε να το διαχειριστώ” και τα λοιπά.

3. Το ανικανοποίητο
Δεν μένουμε ποτέ ευχαριστημένες με τις προσπάθειες και τα επιτεύγματά μας. “Ε, αυτό το κάνει ο καθένας”, “Σιγά τα σπουδαία”, “Άλλοι κάνουν πολλά περισσότερα”.

4. Η αυτοαπόρριψη
Σκέψεις κακές και δυσάρεστες περνούν από το μυαλό μας σε σχέση με τις επιλογές, τις πράξεις και την προσωπικότητά μας… “Είμαι χάλια”, “Τίποτα δεν κάνω σωστά”, “Όλοι έχουν καταλάβει ότι δεν αξίζω”, “Πώς μπορώ να είμαι έτσι; Απορώ πώς με αντέχουν οι γύρω μου”, “Γι’ αυτό δεν με θέλει κανείς”.

5. Η συνεχής αυτοενοχοποίηση
Για όλα φταίμε εμείς και γι’ αυτό μας συμβαίνουν ατυχίες, προβλήματα, δυσκολίες. Πιστεύουμε πως κάτι έχουμε πάνω μας που φέρνει σε μας ή και στους άλλους αναποδιές και γι’ αυτό πρέπει να τιμωρούμαστε εδώ και ως την αιωνιότητα. Φταίμε γιατί μας πρόδωσε η φίλη, γιατί μας απάτησε ο σύντροφός μας, γιατί δεν προσληφθήκαμε…


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ

Η αντιμετώπιση αυτής της διένεξης με τον ίδιο τον εαυτό μας είναι κρυμμένη στην ευαγγελική ρήση: “Αγάπα τον πλησίον σου ως ΣΕΑΥΤΟΝ”.

Τον εαυτό μας τον αγαπάμε, τον φροντίζουμε, τον περιποιούμαστε, τον εκπαιδεύουμε, τον εξελίσσουμε και τον βελτιώνουμε. Δεν τον απορρίπτουμε ούτε τον υποτιμάμε. Ο καθένας μας είναι μοναδικός και σημαντικός. Έχει τα δικά του γνωρίσματα, τα δικά του χαρίσματα, τα δικά του δυνατά σημεία. Πρέπει να έχουμε αυτογνωσία, να διακρίνουμε τα θετικά μας και να τα τονίζουμε, ενώ συγχρόνως προσπαθούμε να διορθώσουμε τα αρνητικά σημεία της προσωπικότητάς μας. Δεν είμαστε κατώτεροι ή ανώτεροι των άλλων. Είμαστε διαφορετικοί ο ένας με τον άλλο, ο καθένας με την ιδιαίτερη εικόνα του κι αυτό είναι υπέροχο.

Ας δούμε, λοιπόν, τον εαυτό μας με αγάπη, ας τον διορθώνουμε χωρίς υπερβολές, ας τον εκπαιδεύουμε χωρίς αυστηρότητα και ας προσπαθούμε να αξιοποιούμε τα καλά του και να μετριάζουμε τις αδυναμίες του. Τότε θα βρεθούμε σε εσωτερική αρμονία και θα ακτινοβολήσουμε!!!!

And More