Πόσο δύσκολη είναι η απόφαση του χωρισμού;

Από τη στιγμή που σου περνάει για πρώτη φορά από το μυαλό μέχρι να το κάνεις πράξη μπορεί να περάσουν μέρες, μήνες, ακόμα και χρόνια. Ο χωρισμός δεν είναι και ό,τι πιο εύκολο. Δεν είναι εύκολο να φύγεις από μια σχέση στην οποία συνυπάρχεις αρκετό καιρό. Και για αυτό ακριβώς γράφει η Μαρίνα Μόσχα, ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας – Ψυχοθεραπεύτρια. 

“Θέλω να χωρίσω και δεν μπορώ, μου είναι δύσκολο πολύ…” Μία φράση που συχνά ακούγεται στο ψυχοθεραπευτικό δωμάτιο. Μία φράση που μέσα της κλείνει τόσα αντιφατικά και αμφιθυμικά συναισθήματα!

Πράγματι δεν είναι μία τόσο εύκολη απόφαση. Κυρίως για ανθρώπους που είναι αρκετό καιρό μαζί και έχουν δεθεί συναισθηματικά, χάνοντας όμως τον ερωτισμό τους! Ο χωρισμός περιγράφεται ως ένας μικρός θάνατος. Άρα, σημαίνει απώλεια. Απώλεια των προσδοκιών μας, απώλεια της συναισθηματικής επένδυσης, των ονείρων, των μελλοντικών σχεδίων, των παρελθοντικών στιγμών… Μάλιστα, στις μακροχρόνιες σχέσεις είναι σαν να προσπαθώ να αποχωριστώ από ένα κομμάτι του ίδιου μου του εαυτού, εφόσον τόσα χρόνια το άλλο μέλος της σχέσης ήταν ο άνθρωπός μου!

Πόσο δύσκολη είναι η απόφαση του χωρισμού;
Πρόκειται για μία απόφαση που θα μου αλλάξει όλη μου τη ζωή. Δεν είναι τόσο απλό, ούτε και τόσο εύκολο. Κυρίως αν δεν υπάρχουν εντάσεις και συγκρούσεις που διευκολύνουν κάπως τη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης.

Το να χωρίσει ένας άνθρωπος σημαίνει πως αποφασίζει να πάρει ένα δύσβατο μονοπάτι καθώς δεν μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων που θα οδηγήσει. Πόσω μάλλον όταν είναι ο ίδιος ενοχικός και σκέφτεται πόσο θα πληγώσει τον άλλον ή ακόμη και επειδή οι καταβολές είναι τέτοιες που “δεν επιτρέπεται ή δεν πρέπει” να κάνει αυτό που η καρδιά του θέλει… Πόσο όταν πρόκειται για έναν άνθρωπο που θέλει να έχει τον έλεγχο και ασφαλώς ο χωρισμός τον βγάζει εκτός ελέγχου, καθώς δεν μπορεί να ελέγξει το τι θα γίνει μετά όσο και να προσπαθεί μέσα από τα διάφορα σενάρια που φτιάχνει στο μυαλό του. Πόσο δύσκολο όταν πρόκειται για έναν άνθρωπο που δεν τα πάει καλά με τους αποχωρισμούς γενικότερα ή φοβάται τη μοναξιά ή έχει μια πιο εξαρτητική δομή προσωπικότητας ή κάποιον που σκέφτεται έντονα αν πήρε την “σωστή απόφαση”.

Πότε έρχεται το τέλος σε μια σχέση;
Για να έρθει το τέλος στη σχέση πρέπει να το βάλει κάποιος από τους δύο, καθώς μπορεί και οι δύο να βλέπουν πως αυτή η σχέση “δεν πάει άλλο” αλλά κανείς δεν τολμά να πάρει την απόφαση. Στην ουσία μια σχέση τελειώνει συναισθηματικά ή και σεξουαλικά όταν δεν προσφέρει εξέλιξη, ενέργεια, όταν δεν υπάρχει ερωτική επιθυμία… και φυσικά όταν ο ένας πληγώνει τον άλλον ηθελημένα ή μη.

Άλλοι λόγοι που δυσκολεύουν την απόφαση -κυρίως στους γάμους- είναι ο κοινωνικός περίγυρος. Τι θα πούνε οι συγγενείς και οι φίλοι. Πώς θα το πάρουν τα παιδιά, πώς θα νιώσουν, τι θα σκεφτούν για τον γονιό που παίρνει την απόφαση του χωρισμού…

Το σίγουρο είναι πως όταν αρχίσει να “παίζει” στο μυαλό μας ο χωρισμός, κάτι δεν πάει καλά αρκετό καιρό πριν. Πολλά είναι τα ζευγάρια που έρχονται στο γραφείο σε αυτήν τη φάση για να δώσουν άλλη μία ευκαιρία στη σχέση τους πριν διαλυθεί, μήπως καταφέρουν να την σώσουν. Το θέμα είναι όμως ότι συνήθως έρχονται πολύ αργά, όταν έχει παγιωθεί μία κατάσταση και δεν είναι και τόσο εύκολο να λειτουργήσει διαφορετικά. Παρόλα αυτά, δεν αποκλείεται να έρθει μία θετική εξέλιξη, όπως αρκετά συχνά βλέπουμε…

Read More

And More