4 χρήσιμες συμβουλές για να προστατεύσεις την ψυχική σου υγεία όταν η επικαιρότητα μοιάζει με γροθιά στο στομάχι

Είμαι από τους ανθρώπους – θέλεις λόγω δουλειάς, θέλεις επειδή είμαι έτσι σαν άνθρωπος – που διαβάζω καθημερινά τις ειδήσεις στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο μια φορά την ημέρα. Στον κλάδο που έχω επιλέξει να εργάζομαι ως δημοσιογράφος, στον χώρο της μόδας και της ομορφιάς δηλαδή, τα πράγματα είναι πιο «ανάλαφρα», όπως αναφέρουν πολλοί. Παλιά με τσάντιζε πολύ αυτή η οπτική, όμως αν το καλοσκεφτείς δεν είναι απαραίτητα λανθασμένη και αυτό δεν είναι κακό τελικά. Πράγματι, στο δικό μου αντικείμενο, η ειδησεογραφία δεν είναι τόσο βαριά. Δεν μοιάζει με γροθιά στο στομάχι. Η ειδησεογραφία της περιόδου ωστόσο -με πολέμους να βρίσκονται σε εξέλιξη, με τα απρόοπτα ατυχήματα και δυστυχήματα να σου κόβουν την ανάσα και να σου δημιουργούν εφιάλτες τις νύχτες, με τρομοκρατικά χτυπήματα, με τις φυσικές καταστροφές, με, με, με – είναι πολύ σκληρή.

Αν με το που ξεκλειδώνεις το κινητό σου, μπαίνεις στο διαδίκτυο και διαβάζεις τα top stories της ημέρας, το στομάχι σου γίνεται κόμπος και δυσάρεστα συναισθήματα όπως τρόμος, φόβος, αδυναμία, ανασφάλεια, θλίψη σε πλημμυρίζουν, να ξέρεις δεν είσαι μόνος. Είμαστε πολλοί! Πρέπει όμως να θέσουμε όρια ώστε ναι μεν να είμαστε ενημερωμένοι αλλά την ίδια στιγμή να μην πέσουμε σε αυτή την ψηφιακή μαύρη τρύπα που μας ρουφάει. Αυτό που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι η υπερπληροφόρηση. Υπερφόρτωση πληροφοριών και κακών ειδήσεων. 

Το να είσαι ενημερωμένος είναι σημαντικό, αλλά το να περνάς πολύ χρόνο διαβάζοντας τις ειδήσεις της περιόδου μπορεί να σου προκαλέσει ένα τσουνάμι σύνθετων, δυσάρεστων συναισθημάτων. «Οι σκέψεις μας για τις τραγικές ειδήσεις πολλές φορές υπερτερούν της εσωτερικής μας ικανότητας να ξεκινήσουμε υγιείς στρατηγικές αντιμετώπισης αυτού που βλέπουμε και ακούμε», λέει η κλινική ψυχολόγος Nina Polyné, PsyD.

Πώς λοιπόν θα θωρακίσουμε τον εαυτό μας κόντρα σε ένα αγχωτικό κύκλο ειδήσεων; Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε πότε αισθανόμαστε καταβεβλημένοι και να λαμβάνουμε μέτρα για να διαχειριστούμε αυτά τα συναισθήματα. «Αυτό που είναι πιο σημαντικό για τους ανθρώπους να γνωρίζουν είναι ότι τα συναισθήματά τους είναι έγκυρα και δεν χρειάζεται να τα αγνοούν ή να αισθάνονται μόνοι», λέει. Dayan. Παρακάτω ανακάλυψε 4 χρήσιμες συμβουλές από τους ειδικούς, που θα σας βοηθήσουν να αποστασιοποιηθείς από τις ειδήσεις, παραμένοντας ωστόσο ένας ενημερωμένος πολίτης του κόσμου.

Μην καταπιέζεις κανένα συναίσθημα! Είναι οκ να νιώθεις όπως νιώθεις

Όταν μια τραγική είδηση σκάσει – είτε είναι δίπλα μας, είτε χιλιόμετρα μακριά – είναι οκ να αφήνεις χώρο στα συναισθήματά σου να αναπτυχθούν. «Επίτρεψε στον εαυτό σου να νιώσει. Μην τον καταπιέζεις. Είναι απόλυτα φυσιολογικό», αναφέρει η ψυχολόγος Ashley Olivine, PhD. Και συνεχίζει λέγοντας: «Όταν μαθαίνουμε για θλιβερά γεγονότα, νιώθουμε θλίψη. Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να επεξεργαστείς τυχόν συναισθήματα που μπορεί να προκύψουν στο άκουσμα μιας τέτοιας είδησης. Το να κρύβουμε ή να καταπιέζουμε τα συναισθήματά μας μπορεί να οδηγήσει σε κρίσεις άγχος στην συνέχεια. Αν νιώθεις πως θες να κλάψεις, καλύτερα να το κάνεις. Αν νιώθεις πως θέλεις να μείνεις μέσα γιατί είσαι down, καλύτερα να το κάνεις. Αν θες να φωνάξεις προκειμένου να ξεσπάσεις, καλύτερα να το κάνεις. Αν θέλεις να το συζητήσεις καλύτερα να το κάνεις». 

Ο Δρ. Polyné συνιστά να αφήσεις στην άκρη το τηλέφωνό σου για λίγο και να πας μια μικρή βόλτα στη γειτονιά ή στο πάρκο, να κάνεις διαλογισμό, να κάνεις ένα καυτό μπάνιο. Κι ενώ τα κάνεις όλα αυτά ή ένα από αυτά, αναρωτήσου: «Τι νιώθω»; «Προσδιόρισε ακριβώς πως αισθάνεσαι και πες μπράβο στον εαυτό σου για αυτό. Μόλις έχεις σαφή εικόνα για το πώς νιώθεις για μια είδηση, θα είναι πιο εύκολο να αποφασίσεις τι θέλεις να κάνεις για αυτήν».

Να είσαι επιλεκτικός με τις πηγές από τις οποίες ενημερώνεσαι!

Υπάρχουν αμέτρητα κανάλια από τα οποία μπορείς να ενημερωθείς για τα νέα της ημέρας – αμέτρητα websites, instagram accounts, ακόμα και βίντεο στο TikTok. H εκπαιδευτικός ψυχικής υγείας Minaa B, LMSW, συνιστά τον περιορισμό του αριθμού των ειδησεογραφικών πηγών που ακολουθείς. «Έτσι θα βάλεις φρένο όχι μόνο σε δημοσιογράφους που δεν συμμερίζεσαι την άποψή τους αλλά και σε διάφορες απόψεις αυτές καθαυτές που φτάνουν στα αυτιά σου από ανθρώπους που δεν είναι καν δημοσιογράφοι». Οι πηγές ειδήσεων μέσα από τις οποίες επιλέγεις να ενημερώνεσαι, πρέπει να βασίζονται στα γεγονότα – και μάλιστα ακριβώς όπως αυτά έχουν γίνει – και να είναι όσο το δυνατόν πιο αμερόληπτες.

«Για τα κλικς και μόνο για αυτό, ορισμένα ειδησεογραφικά πρακτορεία «παίζουν» πολύ με τον παράγοντα φόβο, περισσότερο από άλλα, και αναπαράγουν απόψεις και εικασίες που βασίζονται στον φόβο», υποστηρίζει η Δρ. Ashley Olivine. «Προσπάθησε να διαβάζεις ειδησεογραφικά μέσα που περιγράφουν το γεγονός και όχι μια ιστορία με το πιο τραγικό σενάριο. Αυτός είναι ένας τρόπος να είσαι πάντα ενημερωμένη, χωρίς ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις».

Θέσε συγκεκριμένους χρονικούς περιορισμούς.

Κάθε πότε θα διαβάζεις ειδήσεις; Πόσες φορές την ημέρα; Πόση ώρα; Πόσα λεπτά; Ο καθορισμός σκόπιμων χρονικών ορίων όσον αφορά την ενημέρωσή σου από ειδησεογραφικούς ιστότοπους και μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι χρήσιμος. «Θέσε μια συγκεκριμένη στιγμή της ημέρας ως την ώρα της ενημέρωσης. Επίσης θέσε ένα χρονικό πλαίσιο. Δεν θα διαβάζεις με τις ώρες. Σε αυτή την περίπτωση, σίγουρα θα σε πάρει η μπάλα», θεωρεί ο Δρ. Polyné. Και το βασικότερο; Θα τσεκάρεις τον εαυτό σου. Μπαίνεις στην εκάστοτε ενημερωτική σελίδα και διαβάζει την πρώτη είδηση. Νιώθεις ήδη άγχος; Βγες! Θύμωσες; Εκνευρίστηκες; Έπεσες πολύ; Τότε μάλλον δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για ενημέρωση. Βγες και μπες αργότερα.

Εάν παρατηρήσεις πως ακόμη και οι πιο μικρές ειδήσεις σε οδηγούν σε αδιέξοδο, τότε ίσως χρειάζεσαι ένα μεγαλύτερο διάλειμμα. Μην ενημερωθείς για 1 ολόκληρη εβδομάδα. Δεν χάλασε και ο κόσμος… Αυτή η απομάκρυνση είναι σημαντική για 2 λόγους: πρώτον σου επιτρέπει να ανακάμψεις ψυχικά, αποτρέποντας την συσσώρευση του άγχους και δεύτερον σου επιτρέπει να έχεις μια πιο σφαιρική και αντικειμενική άποψη για το γεγονός αφού θα έχουν δει το φως της δημοσιότητας περισσότερες πληροφορίες για αυτό.

Μίλα σε φίλους, στην οικογένεια ή σε ένα ειδικό ψυχικής υγείας

Το ατελείωτο scrolling πολλές φορές σε κάνει να νιώθεις εντελώς απομονωμένος. Θυμήσου! Όλοι γύρω το ίδιο νιώθουν πάνω κάτω. Ίσως η λύση στο πρόβλημά σου είναι απλώς να καθίσεις απέναντι από κάποιον που βιώνει το ίδιο θέμα με εσένα και αντιμετωπίζει τα ίδια συναισθήματα και να συζητήσεις. 

«Οι άνθρωποι δεν προορίζονται να αντιμετωπίζουν τη ζωή μόνοι τους. Οι φίλοι και η οικογένεια μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από το άγχος, να μειώσουν αυτό το αίσθημα υπερέντασης», λέει Δρ. Ashley Olivine. Την ίδια στιγμή, οι θεραπευτές θα παρέχουν τεχνικές ψυχικής υγείας προσαρμοσμένες σε εσένα και μπορούν ακόμη και να σε βοηθήσουν να αναπτύξεις μια ευρύτερη στρατηγική για να ζεις καλά, παράλληλα με τον κύκλο των ειδήσεων που είναι πάντα ανοιχτός.

Read More

And More