10 πράγματα που δεν ήξερες για τον αυνανισμό!

Ένα προσωπικό θέμα, για άντρες και γυναίκες. Και -αρκετά συχνά- ένα ταμπού ακόμα και στις μέρες μας. Η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα σήμερα γράφει για τον αυνανισμό. Κάνει καλό ή κακό;

1. Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης αϋπνίας. Καθώς βοηθά στην αγχόλυση και στην εκτόνωση της συναισθηματικής φόρτισης, πραγματικά βοηθάει τους ανθρώπους να κοιμούνται πιο καλά.

2. Πορνό και αυνανισμός: Σύμφωνα με μια έρευνα από το Kinsey Institute, το 38% των ανθρώπων ισχυρίζεται ότι αυνανίζεται παρακολουθώντας πορνό απλά ως απόσπαση της προσοχής, και 43% επειδή μπορεί να φαντασιώνει καταστάσεις που δεν θα ήθελε να πραγματοποιήσει στην πραγματική ζωή.

3. Μειώνει το στρες. Εκκρίνονται ορμόνες όπως η ντοπαμίνη και η ωκυτοκίνη, που βοηθούν στη συναισθηματική εκτόνωση της φόρτισης και σε χαμηλότερα επίπεδα στρες. Μάλιστα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Personality and Social Psychology, έδειξε ότι μέσω του αυνανισμού ανακουφίζονται πολλοί άνδρες από το στρες της δουλειάς.

4. Καλύτερη σεξουαλική ζωή: Ο αυνανισμός μπορεί να συμβάλλει στο να κάνει το ζευγάρι καλύτερο σεξ, εφόσον άνδρες και γυναίκες μπορούν να μάθουν το σώμα τους καλύτερα, τι τους αρέσει και τι τους ικανοποιεί περισσότερο στο σεξ και να το ζητήσουν από τον/τη σύντροφό τους.

5. Σεξουαλική εξοικείωση: Και τα δύο φύλα μπορούν να εξοικειωθούν φαντασιωσικά μέσα από τον αυνανισμό καθώς μπορούν να “εξερευνήσουν” μέσω της φαντασίας τους νέες στάσεις, νέα μέρη…

6. Θεραπευτικός αυνανισμός: Ναι, ο αυνανισμός χρησιμοποιείται και θεραπευτικά σε διαταραχές του πόνου για παράδειγμα στη γυναίκα (κολεόσπασμος, δυσπαρευνία) αλλά και στη θεραπεία διαταραχών της εκσπερμάτισης (πρόωρης, ανεσταλμένης ή καθυστερημένης).

7. Τραυματισμοί του πέους, μπορούν να συμβούν όταν ο αυνανισμός γίνεται με σκληρό τρόπο. Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, καθώς ο αυνανισμός όταν κάποιος αυνανίζεται συχνά και για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να τραυματίσει τα γεννητικά του όργανα.

8. Γάμος και αυνανισμός: Το 70% των παντρεμένων ανθρώπων παραδέχεται ότι αυνανίζεται.

9. Ο αυνανισμός βλάπτει τη σχέση του ζευγαριού: Είναι γεγονός πως όταν ο αυνανισμός μπει στη ζωή των δύο συντρόφων, όχι ως ένα σεξουαλικό παιγνίδι που κάνουν από κοινού, αλλά ως μοναχική απόλαυση, η σεξουαλική ζωή του ζευγαριού αρχίζει και φθίνει. Αποτέλεσμα, η ύπαρξη προβλημάτων και στη σχέση καθώς τα δύο μέλη της σχέσης αρχίζουν και αποφεύγουν ο ένας τον άλλον…

10. Ο αυνανισμός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος ανακούφισης από τις κράμπες κατά την έμμηνο ρύση και τη μυϊκή ένταση.

 

/

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας 210 7.79.79.79 (Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-14:00)
www.askitis.gr