Η σεξουαλική μας ζωή ανά δεκαετίες: Πώς είναι τo σεξ στα 20, τα 30, τα 40, τα 50!

Πόσα λέγονται κι γράφονται σήμερα για το σεξ και για το πώς πρέπει να είναι ο καλός εραστής ή τι πρέπει να κάνεις για να έχεις τον τέλειο οργασμό… Σίγουρα υπάρχουν συμβουλές και tips για το καλό σεξ, μην ξεχνάμε όμως πως όσο μεγαλώνουμε γίνονται αρκετές βιολογικές αλλαγές στο σώμα μας που σίγουρα μας απομακρύνουν από τις επιδόσεις του …εικοσάχρονου! Η Ψυχοθεραπεύτρια, Μαρίνα Μόσχα αναλύει παρακάτω τι αλλάζει στο σεξ ανάλογα με την δεκαετία στην οποία βρισκόμαστε.

Ας δούμε λοιπόν, τι αλλάζει στο σεξ στην πορεία του χρόνου:

Στα 20’s: Η δεκαετία που χαρακτηρίζεται από το σεξουαλικό άνοιγμα. Χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης δεκαετίας είναι μία πλούσια έκρηξη ορμονών που σηματοδοτεί και την και πλούσια σεξουαλική συχνότητα. Η τεστοστερόνη στους άνδρες στήνει τρελό χορό, καθώς βρίσκεται στα ύψη και αναζητά την «ερωτική της έκφραση». Ο 20άρης, γεμάτος «σεξουαλικά καύσιμα» προσπαθεί να βρει τον εαυτό του και να «χτίσει» τις σεξουαλικές του εμπειρίες. Η ένταση – σεξουαλική ένταση – είναι αυτή που κυριαρχεί, μαζί με το «άγχος του καλού εραστή», που είναι ικανό όμως να τον αφήσει τελικά …χωρίς καύσιμα! Ναι, τα σεξουαλικά προβλήματα σε αυτή την ηλικία είναι κυρίως ψυχολογικά, καθώς το σεξ θεωρείται περισσότερο ως εξέταση σεξουαλικής καταξίωσης – λανθασμένα βέβαια και ευτυχώς όχι από όλους – παρά ως τρόπος σεξουαλικής ευχαρίστησης και ικανοποίησης. Στο νεαρό κορίτσι, στη νεαρή γυναίκα επίσης υπάρχει η «σεξουαλική περιέργεια» και η αναζήτηση εμπειριών. Μην ξεχνάμε πως το σεξ είναι μία μορφή έκφρασης και για τα δύο φύλα άλλωστε! Είναι η περίοδος που περισσότερο μετρά ο αριθμός «για να έχει εμπειρίες» ο νέος ή η νέα, παρά η ποιοτική επαφή. Ποσότητα vs ποιότητα = 1-0

Προσοχή χρειάζεται να δώσει ο νεαρός άνδρας στις πρώτες του – και όχι μόνο – ερωτικές προσεγγίσεις, καθώς είναι πολύ σημαντικές για τη μετέπειτα σεξουαλική ζωή του, εφόσον όταν «κάτι δεν πάει καλά» σε σχέση με την στυτική του λειτουργία, την εκσπερμάτιση, το μέγεθος του πέους ή ακόμη και την ικανοποίηση της συντρόφου του, τότε στο μυαλό του «το πρόβλημα» παίρνει τεράστιες διαστάσεις, ζώντας τον εφιάλτη της της χαμηλής αυτοεκτίμησης, της απόρριψης και του «κακού εραστή!». Η νεαρή γυναίκα από την άλλη, δεν φαίνεται να στιγματίζεται από τις πρώτες όχι και τόσο απολαυστικές και ηδονογόνες ερωτικές εμπειρίες…

Στα 30’s: Κυρίαρχο χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης δεκαετίας είναι το πέρασμα από την …σεξουαλική ποσότητα στην σεξουαλική ποιότητα. Και τα δύο φύλα, έχοντας καταγράψει αρκετές καυτές βραδιές, αναζητούν τώρα πια και τη συναισθηματική κάλυψη. Η ερωτική επαφή είναι πολύ πιο απολαυστική, εφόσον ο ένας βρίσκεται με τον άλλον, γνωρίζοντας καλύτερα τι είναι αυτό που του αρέσει στο σεξ και το διεκδικεί περισσότερο. Σωματικά, θα λέγαμε ότι είναι η καλύτερη ηλικία για τον άνδρα και για τη γυναίκα, η οποία όμως αρχίζει και νιώθει τη μητρότητα να την καλεί. Στον άνδρα, αντίστοιχα, προτεραιότητα είναι η επαγγελματική καταξίωση και «να φτιάξει την καριέρα του» μέχρι το τέλος των πρώτων …άντα, με αποτέλεσμα όλη αυτή η διαδικασία να τον απορροφά αρκετά!

Στα 40’s: Κυρίαρχο χαρακτηριστικό της δεκαετίας είναι η… «σταθερότητα», εφόσον και ο άνδρας αλλά και η γυναίκα έχουν κατασταλάξει στον επαγγελματικό τομέα, έχουν αποκτήσει ερωτικές εμπειρίες τα προηγούμενα χρόνια και έχουν δημιουργήσει οικογένεια – εξαιρέσεις βέβαια πάντα υπάρχουν! Παρόλα αυτά, ενώ η ζωή φαίνεται να κυλάει πιο ήρεμα και χωρίς ιδιαίτερο άγχος στη σεξουαλική ζωή πέρα από το τετριμμένο, μάλιστα θα λέγαμε πως έχει μπει και σε μία ρουτίνα, προς το τέλος της δεκαετίας αυτής και πλησιάζοντας τα 50, η εμφάνιση κάποιων οργανικών παραγόντων μπορεί να αρχίσει να απειλεί τις σεξουαλικές επιδόσεις, φέρνοντας στον άνδρα θλίψη μέσα από την συνειδητοποίηση ότι σε λίγο «πιάνει τα πρώτα …ήντα», ότι γερνάει δηλαδή και στην «κρίση μέσης ηλικίας».

Η γυναίκα αρχίζει και αντιμετωπίζει και εκείνη μία πιο δύσκολη περίοδο στη ζωή της προς το τέλος της δεκαετίας αυτής, όπου τα πρώτα σημάδια που σηματοδοτούν την κλιμακτήριο κάνουν την εμφάνισή τους, απειλώντας «την περίοδό της» και κατ’ επέκταση την θηλυκότητα και τη νεότητά της. Ταυτόχρονα, οι ορμονικές μεταβολές επηρεάζουν και την ψυχική της διάθεση αλλά και την ερωτική της επιθυμία, ενώ μπορεί να αρχίσει να αυξάνεται το βάρος της και να απειλείται και η εικόνα της, με αποτέλεσμα να μην νιώθει πλέον ποθητή και «γυναίκα»!

Στα 50’s: Στη δεκαετία αυτή τα πράγματα διαφοροποιούνται ανάμεσα στα δύο φύλα, καθώς ο άνδρας ναι μεν διατηρεί τις σεξουαλικές του επιδόσεις, εφόσον βέβαια η υγεία του δεν παρουσιάζει προβλήματα, η ανδρόπαυση είναι ελεγχόμενη και μπορεί ο οργανισμός του να ανταπεξέλθει σεξουαλικά. Αισθάνεται πιο ώριμος πλέον, γνωρίζει πολύ καλύτερα τι θέλει και τι του αρέσει στο σεξ και απολαμβάνει περισσότερο τις ερωτικές του επαφές. Βέβαια, το πρόβλημα που εμφανίζεται σε αρκετούς άνδρες είναι η ανάγκη επιβεβαίωσης μέσα από νέες αγκαλιές που θα επιβεβαιώσουν τον ανδρισμό του καθώς γίνεται πιο συνειδητό το ότι «γερνάει», ότι μεγαλώνει!
Η γυναίκα αντίθετα, βαδίζει στην εμμηνοπαυσιακή της φάση, όπου οι ορμονικές και σωματικές αλλαγές που βιώνει συνήθως της μειώνουν την ερωτική επιθυμία εφόσον η σεξουαλική πράξη γίνεται πιο επώδυνη με την κολπική ξηρότητα. Είναι η δεκαετία που η γυναίκα αναζητά περισσότερο την συντροφικότητα και όχι την σεξουαλική ηδονή, αν και υπάρχουν τρόποι – και πρέπει, όσο και αν δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ την συγκεκριμένη λέξη – να συνεχίσει την σεξουαλική της ζωή και να μην παραιτηθεί, εφόσον θεωρείται ακόμη νέα στην εποχή μας!

Στα 60’s: Ας μην ξεχνάμε πως για τον εξηντάρη, αν και η σεξουαλική ζωή μπορεί να συνεχιστεί και να είναι απολαυστική, οργανικά προβλήματα και η χρήση διαφόρων φαρμάκων που παίρνει για διάφορες παθήσεις, μπορεί να του δημιουργήσει προβλήματα στις σεξουαλικές του επιδόσεις και να φέρει κάμψη στην σεξουαλικότητά του. Παρόλα αυτά, δεν χρειάζεται να το βάλει κάτω εφόσον η ιατρική επιστήμη σήμερα έχει κάνει θαύματα και ένας άνδρας μπορεί να διατηρήσει την ερωτική του ζωή μέχρι τα βαθιά του γεράματα… Η γυναίκα ακολουθεί πιο πίσω στον ερωτικό τομέα αλλά με πιο χαμηλές επιδόσεις αν και το σεξ θεωρείται παράγοντας που μπορεί να ενεργοποιήσει την χαρά της ζωής τώρα που οι υποχρεώσεις και οι ευθύνες είναι πολύ λιγότερες και η ερωτική ζωή χαρακτηρίζεται περισσότερο από τρυφερότητα και μοίρασμα. Μάλιστα, το σεξ κάνει τη γυναίκα να φροντίζει τον εαυτό της και να μην παραιτείται και το αντίστροφο, όσο η γυναίκα δεν «αφήνεται» τόσο καλύτερα νιώθει μέσα της και διεκδικεί την σεξουαλικότητά της! Βασικό πρόβλημα στις τελευταίες δεκαετίες της ζωής είναι η μοναξιά μετά από διαζύγιο ή χηρεία και οι οργανικές παθήσεις που δυσκολεύουν την καθημερινότητα.

Στα 70’s και άνω: Και στα δύο φύλα το σεξ αρχίζει και αποκτά άλλο νόημα όταν υπάρχει. Σημαντική προϋπόθεση είναι η καλή σωματική και ψυχική υγεία και η αγάπη για την ζωή που κρατάει ενεργό το ερωτικό ενδιαφέρον

Όπως λοιπόν βλέπουμε, η κάθε δεκαετία και η κάθε ηλικία έχει τη γλύκα και τη χάρη της! Το σεξ εξακολουθεί και υπάρχει στο πέρασμα των χρόνων όσο εμείς φροντίζουμε την σωματική και ψυχοσυναισθηματική μας υγεία. Εμείς θα επιλέξουμε «πως» θα ζήσουμε και πως θα βιώσουμε την σεξουαλικότητά μας: ερωτικά, απολαυστικά και ηδονογόνα ή μίζερα και καταθλιπτικά…