Οι διαφορετικοί τύποι της απιστίας

Η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα γράφει σήμερα για την απιστία και τις διαφορετικές μορφές της…

Μιλάμε αρκετά συχνά για την απιστία καθώς είναι ένα από τα θέματα που απασχολούν τις σχέσεις και πονούν. Ένα θέμα όπου είναι λογικό για τον απατημένο να θέλει να μάθει το «γιατί», γιατί ο σύντροφος επέλεξε ένα άλλο άτομο, τι ήταν αυτό που αναζήτησε, ακόμα κι αν γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να φέρει ανακούφιση. Οι λόγοι πολλοί και διάφοροι, όπως και τα είδη της απιστίας.

Τι είναι η απιστία;
Η απιστία ή η απάτη, είναι η πράξη της απιστίας σε έναν σύζυγο ή άλλο σύντροφο. Συνήθως σημαίνει εμπλοκή σε σεξουαλικές ή ρομαντικές σχέσεις με ένα άτομο διαφορετικό από το σημαντικό άλλο άτομο, παραβίαση μιας δέσμευσης ή υπόσχεσης στην πράξη.
Κάθε περίπτωση απιστίας είναι διαφορετική και ικανοποιεί διαφορετική ανάγκη. Αν και το να γνωρίζει κάποιος γιατί ο σύντροφος απάτησε, πιθανότατα δεν θα μειώσει τον ψυχικό πόνο. Αρκετές φορές βλέπουμε μία τάση εκλογίκευσης της συγκεκριμένης συμπεριφοράς για να υπάρξει επίσης μία ανακούφιση. Το πως θα αντιμετωπίσει ο καθένας την απιστία ασφαλώς έχει να κάνει και με πολλούς άλλους παράγοντες που μπορεί να δούμε κάποια άλλη στιγμή.

Ευκαιριακή απιστία
Η ευκαιριακή απιστία συμβαίνει όταν κάποιος είναι ερωτευμένος και δεμένος με τον σύντροφό του, αλλά υποκύπτει στη σεξουαλική του επιθυμία για κάποιον άλλο. Συνήθως, αυτός ο τύπος εξαπάτησης καθοδηγείται από περιστάσεις ή ευκαιρίες, συμπεριφορές ανάληψης κινδύνου, χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών. Μετά το γεγονός, όσο πιο ερωτευμένος είναι ο άπιστος με τον σύντροφό του, τόσο περισσότερες ενοχές θα βιώσει ως αποτέλεσμα της σεξουαλικής του επαφής με έναν άλλον άνθρωπο. Ωστόσο, τα αισθήματα ενοχής τείνουν να εξασθενούν καθώς υποχωρεί ο φόβος της αποκάλυψης.

Υποχρεωτική Απιστία
Αυτό το είδος απιστίας συμβαίνει όταν κυριαρχεί ο φόβος της απόρριψης σε περίπτωση που κάποιος δεν ενδώσει στις σεξουαλικές προκλήσεις και προσδοκίες ενός άλλου ατόμου. Έτσι, παρόλο που μπορεί να υπάρχει σεξουαλική επιθυμία και αγάπη προς τον σύντροφο, και πάλι καταλήγει στην απιστία επειδή έχει έντονη την ανάγκη αποδοχής. Επιπλέον, η ανάγκη αυτή είναι πιθανό να κάνει τον «άπιστο» να ενεργήσει με τρόπους που έρχονται σε αντίθεση με τα συναισθήματά του. Πιο απλά, κάποιοι απατούν, όχι επειδή θέλουν να απατήσουν, αλλά επειδή χρειάζονται την αποδοχή και την προσοχή των άλλων.

Ρομαντική απιστία
Μερικές φορές (αλλά όχι πάντα) ένα έλλειμμα σε μια υπάρχουσα σχέση οδηγεί τους ανθρώπους σε εξωδυαδικές σχέσεις. Η ρομαντική απιστία συμβαίνει όταν το άτομο έχει μικρή συναισθηματική πρόσδεση με τον σύντροφό του. Μπορεί για παράδειγμα, οι δύο σύντροφοι να είναι αφοσιωμένοι στον γάμο τους και να τον κάνουν να λειτουργήσει, λαχταρούν όμως μια οικεία, στοργική σχέση με κάποιον άλλο, ώστε να γεμίσουν το κενό που ήδη υπάρχει μεταξύ τους. Βέβαια, η δέσμευση απέναντι στον γάμο συνήθως εμποδίζει την εγκατάλειψη και τον χωρισμό. Αυτός είναι και ο λόγος που και εκείνος που απατά αλλά και το τρίτο άτομο βιώνουν τον ψυχικό πόνο, εφόσον δεν μπορούν να είναι μαζί. Από την άλλη το άτομο που απατά, νιώθει εγκλωβισμένο σε έναν γάμο ή μια σχέση που δεν του δίνει αυτά που επιθυμεί αλλά νιώθει πως δεν μπορεί να φύγει -κυρίως όταν υπάρχουν και κοινές οικονομικές υποχρεώσεις ή παιδιά. Μάλιστα, τα συζυγικά προβλήματα πρέπει να είναι αρκετά σοβαρά προτού ο σύντροφος εγκαταλείψει τον γάμο για άλλο άτομο.

Συγκρουόμενη ρομαντική απιστία
Αυτό το είδος απιστίας συμβαίνει όταν οι άνθρωποι βιώνουν όχι μόνο σεξουαλική επιθυμία αλλά και αγάπη για περισσότερα από ένα άτομα τη φορά. Παρά τις ιδεαλιστικές μας αντιλήψεις ότι έχουμε μόνο μία αληθινή αγάπη, είναι δυνατό να βιώσουμε έντονη ρομαντική αγάπη και για άλλα άτομα ταυτόχρονα. Ενώ τέτοιες καταστάσεις είναι συναισθηματικά πιθανές, είναι πολύ περίπλοκες και τείνουν να δημιουργούν πολύ άγχος και στρες. Σε αυτήν την περίπτωση, οι άπιστοι σύντροφοι, στην προσπάθειά τους να μην βλάψουν κανέναν, συχνά καταλήγουν να πληγώνουν τους πάντες.

Αναμνηστική Απιστία
Αυτό το είδος απιστίας συμβαίνει όταν ένα άτομο είναι σε μια αφοσιωμένη σχέση αλλά δεν έχει συναισθήματα για τον σύντροφό του. Δεν υπάρχει σεξουαλική επιθυμία, αγάπη ή πρόσδεση, παρά μόνο μια αίσθηση υποχρέωσης που κρατά το ζευγάρι ενωμένο. Η έλλειψη αγάπης και η έλλειψη δέσμευσης συνδέονται με συναισθήματα δυσαρέσκειας στη σχέση. Συνήθως αυτοί οι άνθρωποι δικαιολογούν την απιστία λέγοντας στον εαυτό τους ότι έχουν το δικαίωμα να αναζητήσουν αυτό που δεν παίρνουν στην παρούσα σχέση τους. Οι ανεκπλήρωτες σεξουαλικές επιθυμίες μπορούν εύκολα να μπουν στο παιχνίδι. Πιο απλά, πρόκειται για άτομα που δεν λαμβάνουν σεξουαλική ικανοποίηση είτε από τη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών, από τον τρόπο που κάνουν σεξ ή ακόμη και από την αναζήτηση συγκεκριμένων σεξουαλικών συμπεριφορών που ζητούν, προσπαθώντας να αναπληρώσουν όλα τα παραπάνω μέσω της απιστίας.

Απιστία, και μετά;
Ο τρόπος που θα αντιδράσει ο καθένας στην απιστία και το τι θα κάνει είναι μία καθαρά υποκειμενική υπόθεση. Είναι γεγονός ότι οι γάμοι και οι σχέσεις μπορούν να επιβιώσουν από την απιστία, αλλά το αν θα επιβιώσει η δική σας σχέση ή γάμος θα εξαρτηθεί από το είδος της απιστίας και πόση δουλειά είστε διατεθειμένοι να καταβάλετε και οι δύο. Συνηθίζουμε να λέμε ότι για να μπει ένα τρίτο πρόσωπο στη σχέση, χρειάζεται κάπου οι δύο να έχουν αφήσει την πόρτα ανοιχτή, στις περισσότερες φορές τουλάχιστον. Όπως επίσης, ότι αυτός που απίστησε, δεν μπορεί να απιστήσει και πάλι…

Read More

And More