Πώς μπορεί να είναι το σεξ ικανοποιητικό και για τους δυο συντρόφους;

Η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα μας δίνει τις απαραίτητες συμβουλές ώστε το σεξ σε ένα ζευγάρι να είναι εξίσου ικανοποιητικό και για τους δύο.

Όλοι ή σχεδόν όλοι μας σήμερα γνωρίζουμε τη σημαντικότητα της σεξουαλικής ζωής στη συνέχεια και καλή πορεία του ζευγαριού. Σχεδόν όλοι μας συμφωνούμε πως το σεξ αποτελεί έναν ξεχωριστό τρόπο επικοινωνίας για τους συντρόφους και πως ενισχύει το δεσμό τους. Για αυτό το λόγο, θα πρέπει να βιώνεται ως μια ικανοποιητική εμπειρία και από τους δύο. Και οι δύο σύντροφοι το έχουν ανάγκη. Και οι δύο σύντροφοι θα πρέπει να το απολαμβάνουν ισότιμα. Άλλωστε, μια υγιής σχέση συμπεριλαμβάνει το “δούναι και λαβείν” σε όλους τους τομείς και το σεξ δεν εξαιρείται από αυτό.

1. Επικοινωνώ με το σύντροφό μου: Του λέω τι θέλω, τι μου αρέσει, εκφράζω αν κάτι που έγινε κατά τη διάρκεια του σεξ δεν μου άρεσε ή με έκανε να νιώθω άβολα, αν κάτι θέλω να γίνει διαφορετικά την επόμενη φορά, αν θέλω να δοκιμάσουμε κάτι νέο…

2. Δεν περιμένω από τον άλλον να μαντέψει τι μου αρέσει: Είναι περίπου η συνέχεια της παραπάνω έκφρασης, με περισσότερο στόμφο στο ότι κανείς δεν είναι η Πυθία!

3. Προσπαθώ να εξετάσω τα στερεότυπά μου: Αλήθεια, πόσες φορές δεν θεωρώ δεδομένα πράγματα, απόψεις του στυλ: “Πρέπει να με θέλει συνέχεια…, ο άνδρας είναι πάντα ετοιμοπόλεμος…” Τα στερεότυπα, δεν είναι τίποτα άλλο από εμπόδια που μπαίνουν ανάμεσα σε εσένα και τον ερωτικό σου σύντροφο, εμπόδια που το μόνο που καταφέρνουν είναι να κάνουν προβληματική τη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού και όχι μόνο!

4. Σωστή ώρα διαλόγου: Εξαρτάται θα λέγαμε από το ζευγάρι. Για κάποια ζευγάρια μετά το σεξ μπορεί να είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για να γίνει συζήτηση σχετικά με αυτά που κάνατε (ή που δεν κάνατε) και με αφορμή αυτό να ανοίξει διάλογος. Για κάποια άλλα, η ιδανική στιγμή είναι όταν και οι δύο σύντροφοι είναι πιο χαλαροί, σε μία απλή καθημερινή στιγμή. Εσείς οι δύο θα βρείτε το “χρόνο” σας!

5. Ζητάω, δείχνω ή κατευθύνω τι μου αρέσει: Αν νιώθετε αμήχανα να κάνετε μια τέτοια συζήτηση, τότε κατά τη διάρκεια του σεξ, μπορείτε να δώσετε κατευθύνσεις σχετικά με αυτά που σας αρέσουν ή να πάρετε πρωτοβουλίες. Αν αυτό αρέσει και στους δύο, τότε μπορεί να αποτελέσει κομμάτι του σεξουαλικού σας ρεπερτορίου. Αν πάλι όχι, τότε εγκαταλείπετε αυτήν την ιδέα.

6. Φροντίζω να “ακούω” και τις ανάγκες του άλλου: Δεν φτάνει μόνο σίγουρα να μιλάω για το τι αρέσει σε εμένα. Χρειάζεται να δίνω προσοχή και στο τι αρέσει στον άλλον. Άλλωστε το σεξ χρειάζεται δύο σε μία σχέση.

7. Δεν κυνηγάμε αριθμούς και τρελές επιδόσεις: Το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να χάσουμε την ουσία και να “πεθάνουμε” το σεξ από …κόπωση!

8. Αφήνουμε τη φαντασίωση να …καλπάσει: Ψάχνουμε νέους τρόπους να ενισχύσουμε τη σεξουαλική μας ζωή, μοιραζόμαστε φαντασιώσεις μέσα σε ασφαλή πλαίσια, φαντασιώσεις που γνωρίζουμε ότι ο άλλος μπορεί να “ακούσει” και να ακολουθήσει, όπως για παράδειγμα παιγνίδια ρόλων…

9. Κάνουμε προκαταρκτικά παιχνίδια: Όσο και αν τα θεωρούμε ξεπερασμένα, να γνωρίζουμε πως ο γυναικείος οργανισμός τα έχει ανάγκη για καλύτερη κολπική εφύγρανση. Διαφορετικά, αντί για την ηδονή και την απόλαυση, ο πόνος και το τσούξιμο θα κάνουν την εμφάνισή τους!

10. Δεν κυνηγάμε τον “τέλειο” οργασμό: Τι θα πει “τέλειος οργασμός”; Ο οργασμός είναι ένας και στόχος του η ηδονή!

11. Δεν προσποιούμαι: Αν μπω στη προσποίηση επειδή φοβάμαι πως αλλιώς θα θεωρήσει εκείνος ότι είμαι ψυχρή ή “κακή” ερωμένη, τότε το παιχνίδι το έχω χάσει από χέρι! Και μαζί, χάνω και την ευκαιρία να διεκδικήσω τον οργασμό μου!

12. Εμφάνιση προβλήματος; Πάμε στον ειδικό: Σχεδόν σε όλα τα ζευγάρια μπορεί να εμφανιστεί κάποιο σεξουαλικό πρόβλημα, στον άνδρα, στη γυναίκα ή και στους δύο. Αν δεν ξεπεραστεί σε λίγο καιρό, χρειάζεται να πάμε στον ειδικό που θα μας βοηθήσει να το ξεπεράσουμε και να μην “χάσουμε” τη σεξουαλική μας ζωή και κατ’ επέκταση και τη σχέση μας.

13. Προβλήματα στη σχέση συχνά αντανακλώνται κατά τη διάρκεια του σεξ: Αν η σχέση δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, τότε υπάρχει μια καλή βάση πάνω στην οποία μπορεί να στηριχθούν όλα τα υπόλοιπα. Αν δυστυχώς η σχέση έχει προβλήματα, τότε αυτά θα πρέπει να συζητηθούν. Λύνοντάς τα, το πιο πιθανό είναι να υπάρξει βελτίωση και στη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού.

/

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας 210 7.79.79.79 (Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-14:00)
www.askitis.gr

Read More

And More