Στη σχέση η σιωπή ΔΕΝ είναι χρυσός! Πώς να λύσεις τα προβλήματα και να τη δυναμώσεις

Η σιωπή λένε είναι χρυσός. Η Μαρέα Λαουτάρη-Δεληγιάννη, Πιστοποιημένη Life & Relationship Coach, RMT, USA / MA in Communications, UK διευκρινίζει πως στις σχέσεις συμβαίνει το αντίθετο. Η σιωπή δημιουργεί προβλήματα…

«Η σιωπή μου προς απάντησή σου» είναι κάτι που συχνά παρατηρούμε ως αντίδραση στους καβγάδες ζευγαριών.

Η σιωπή όμως μπορεί να πληγώσει και να εκνευρίσει τον σύντροφό μας ενώ είναι βέβαιο ότι δεν αποτελεί την καλύτερη τακτική επίλυσης των διαφορών μας. Πρόκειται για ένα αμυντικό-επιθετικό παιχνίδι που δεν βοήθησε ποτέ κανέναν που ήθελε να έχει μια υγιή και ευτυχισμένη σχέση.

Εκείνος που επιλέγει να σιωπήσει, στην πραγματικότητα αισθάνεται ότι τιμωρεί με αυτόν τον τρόπο τον σύντροφό του. Η συμπεριφορά αυτή στόχο έχει να δείξει στον άλλον ότι έκανε κάποιο σημαντικό σφάλμα και να τον αναγκάσει να ζητήσει συγγνώμη. Στην πραγματικότητα όμως αυτό που πετυχαίνουμε σιωπώντας είναι να εκνευρίσουμε περισσότερο τον άλλον και τελικά να χειροτερέψουμε την όλη κατάσταση.

Αντί για τη σιωπή λοιπόν, καλύτερα είναι να ακολουθήσουμε κάποιους βασικούς κανόνες καλής επικοινωνίας που θα μας επιτρέψουν όχι μόνο να επιλύσουμε το θέμα που έχει προκύψει, αλλά θα δυναμώσει ακόμη περισσότερο την ερωτική μας σχέση.

ΠΩΣ ΝΑ ΛΥΣΕΙΣ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ…
Δείτε κάποιες ιδέες που βοηθούν στην ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων και στην ενδυνάμωση της σχέσης.

1. Γίνετε ξανά ο ενήλικος στη σχέση

Μην παίζετε «παιχνιδάκια» προσπαθώντας να τιμωρήσετε τον σύντροφό σας μέσω της σιωπής. Αντί για αυτό, αποφασίστε να γίνετε ο ενήλικος στη σχέση και να θέσετε ανοιχτά το θέμα το οποίο σας απασχολεί με υπευθυνότητα. Μην υποθέτετε γιατί έκανε ο σύντροφός σας αυτό που έκανε. Με ηρεμία και λογική πείτε του τι σας ενοχλεί, τι συναισθήματα σας προκαλεί το γεγονός και για ποιο λόγο έχετε αναστατωθεί. Εάν στη διάρκεια της συζήτησης αισθανθείτε ότι θυμώνετε ή ότι τα νεύρα σας «χτυπάνε κόκκινο», κάντε ένα μικρό διάλειμμα και επιτρέψτε στον εαυτό σας να ηρεμήσει. Όταν νιώσετε και πάλι έτοιμοι, συνεχίστε τη συζήτηση από το σημείο που σταμάτησε. Άλλωστε, τα προβλήματα που έχετε δεν πρόκειται να εξαφανιστούν από μόνα τους, χρειάζεται να τα δουλέψετε και να τα λύσετε μαζί.

2. Πάρτε την ευθύνη

Ακόμα κι αν είστε θυμωμένοι με τη συμπεριφορά του συντρόφου σας, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε και να παραδεχτείτε ότι θα μπορούσατε και εσείς να είχατε διαχειριστεί το θέμα διαφορετικά. Πάντα υπάρχουν επιλογές, δεν είναι όλα μονόδρομος. Είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις στις οποίες φταίει αποκλειστικά και μόνο ο ένας. Συνήθως πάντα υπάρχει κάτι που θα μπορούσατε να έχετε κάνει ή πει διαφορετικά (και καλύτερα). Το να παραδεχτείτε ότι κάνατε και εσείς κάποια σφάλματα δείχνει ότι είστε καλοπροαίρετοι και ότι προσπαθείτε να λύσετε το πρόβλημα όχι ότι απλά επιτίθεστε και κατηγορείτε τον άλλον.

3. Αντιμετωπίζοντας τη σιωπή

Εάν δεν είστε εσείς, αλλά ο σύντροφός σας σιωπά, προσπαθήστε να ανταποκριθείτε με αγάπη και μην διακόψετε τη ροή της επικοινωνίας με μια βαρύγδουπη σιωπή (που στο μυαλό σας μπορεί να λέει πολλά, στην πραγματικότητα όμως δημιουργεί χάσμα). Διακινδυνεύετε έτσι να χρειαστούν μέρες ή και εβδομάδες για να ξαναμιλήσετε. Σε αυτήν την περίπτωση, το μόνο που θα έχετε πετύχει είναι να χειροτερέψετε την κατάσταση χωρίς να έχετε λύσει το πρόβλημα το οποίο θα εξακολουθεί να υπάρχει.

Αντιμετωπίστε λοιπόν τη σιωπή του συντρόφου σας συνεχίζοντας τη συζήτηση. Ακόμα και εάν ο σύντροφός σας είναι αναστατωμένος για κάτι που κάνατε ή δεν κάνατε, ζητήστε συγγνώμη. Εάν δεν σας λέει τι τον έχει στεναχωρήσει, ρωτήστε τον. Ακούστε τι έχει να σας πει χωρίς να προσπαθείτε να αμυνθείτε ή να επιτεθείτε πριν ακούσετε όλα όσα έχει να σας πει. Ακόμα κι αν θεωρείτε ότι ο σύντροφός σας κάνει λάθος, το να επιβεβαιώσετε ότι δεν έχετε σκοπό να παρατήσετε την προσπάθεια να διατηρήσετε τη σχέση σας, θα βοηθήσει και τους δυο σας να ξεπεράσετε κάθε πρόβλημα.

4. Μερικές φορές το να κερδίσεις σημαίνει ότι θα χάσεις

Οι σχέσεις δεν αφορούν στο ποιος κερδίζει και ποιος χάνει. Εάν μαλώνετε με τον σύντροφό σας και κερδίσετε στη διαμάχη και στα επιχειρήματα, τι θα έχετε πραγματικά κερδίσει εάν έχετε χάσει την εμπιστοσύνη, την ασφάλεια και την αγάπη του;

Ο στόχος δεν είναι να κερδίσετε στον καβγά! Το πιο σημαντικό είναι να δυναμώσετε την αγάπη που αισθάνεστε κατανοώντας καλύτερα ο ένας τον άλλον.

Το πραγματικό κέρδος στη σχέση είναι να μπορείτε να συζητάτε ειλικρινά, με σεβασμό και ευγένεια. Να μιλάτε ανοιχτά για όσα σας απασχολούν αλλά να μην ξεχνάτε να είστε τρυφεροί σε όλη αυτή τη διαδικασία. Αν ο στόχος σας είναι να αποδώσετε κατηγορίες, το όφελός σας θα είναι βραχυπρόθεσμο, γιατί μακροπρόθεσμα θα έχετε απλά καταστρέψει την αγάπη στη σχέση σας.

Σιωπές λοιπόν, τέλος.

ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ;

  1. echo ena paromio problima .osa erotimata ethesa den pira kamia apantisi.mou deihnei me Ton tropo tou oti den echo horo stin zoi tou .den erhete eno leei tha erthei .den apanta sta sms mou oute sta tilefona mou.me timorei me siopi.aporo giati ksekinise mia shesi.an tin kanei shesi autin o theos .den anteho allo psihologika eimai halia giati den milaei ksekathara.me ehei prosbalei ashima apeires fores .otan enas anthropos sou deihnei suneheia oti den uparhei horos jia sena .h monadiki lisi einai o horismos.Autos o anthropos me stirikse 12 mines .ithela na Ton gnoriso Kai na ziso mazi tou ola osa eihame sizitisei .Ego pisteuo oti ntrepete gia mena h oti ehei shesi

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read More

And More