Σχέση από απόσταση! Πως μπορείς να τη διατηρήσεις;

Η ψυχολόγος Δήμητρα Ζάφειρα αναλύει τη σχέση από απόσταση, αλλά και τους τρόπους που μπορούν να τη διατηρήσουν ζεστή!

ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ
Το μεγαλύτερο ποσοστό αποτυχίας των σχέσεων από απόσταση αποδίδεται στην κατεξοχήν αρνητική αντίληψη των συντρόφων ότι η σχέση από απόσταση “γενικά δεν λειτουργεί” και στην ολίγον “θα δείξει” στάση τους. Με λίγα λόγια από τη στιγμή που αποφασίσατε να μπείτε σε μια τέτοια σχέση πρέπει να μάθετε πραγματικά να πιστεύετε ότι αυτή μπορεί να διατηρηθεί. Και να αντιπαρέρχεστε την αρχική αρνητική εντύπωση τόσο του δικού σας μυαλού, όσο και των άλλων (που σίγουρα θα φροντίσουν να πούνε τη γνώμη τους!).

ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ…!?
Όταν μπαίνεις σε μια σχέση από απόσταση με τη λογική του “περιμένω και θα δω” το κάνεις γιατί κατά βάση δεν θέλεις να τερματίσεις την επαφή, κατακλύζεσαι όμως από την ανασφάλεια ότι αυτό το πράγμα “δεν θα δουλέψει”.
Με τη στάση “το βλέπουμε” οι άμυνες του οργανισμού σου θα περιορίζουν το βλέμμα σου σε αρνητικές διαστάσεις, θα υπερτονίζονται μερικές φορές μικρές δυσάρεστες λεπτομέρειες μόνο και μόνο για να πειστείς και να μην μπεις στον κόπο και σε περαιτέρω συναισθηματική επένδυση.

Φοβάστε το ξέρω, αλλά αν ως ζευγάρι δεν είστε αφοσιωμένοι στο να κρατήσετε αυτή τη σχέση κι αποφασισμένοι να έχετε θετική διάθεση δεν γίνεται τίποτα!

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ… ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΣΟΥ

1.Θέστε βασικά ερωτήματα από την αρχή για να διασφαλίσετε τυχόν παρανοήσεις, αλλά και τις παραμέτρους της σχέσης σας. Πραγματικά δεν φαντάζομαι πιο “άβολη” κουβέντα από το να προσπαθήσετε να προσδιορίσετε π.χ. Αν αυτή η σχέση θα είναι αποκλειστική (δεν πηγαίνουμε με άλλους) ή αν θα την ονοματίσετε ως “σοβαρή” ή “βλεπόμαστε” ή “βγαίνουμε” κλπ. Από την αρχή, προσπαθήστε να θέσετε τα όριά σας, το πως βλέπετε αυτή τη σχέση και τι περιμένετε από αυτή και φροντίστε να το κάνει με σαφήνεια και ο άλλος. Μη σας φαίνεται ότι κάτι τέτοιο ακούγεται, ξέρετε, παρακαλετό. Όχι! Είναι έγκαιρος προσδιορισμός του τι θέλετε και τι χρειάζεστε γιατί όπως είπαμε αυτή η σχέση δεν διατηρείται αν και οι δύο δεν είναι κάθετοι σε αυτό που ξεκινούν και επιλέγουν.

2.Φροντίστε να επικοινωνείτε με κάθε τρόπο (τηλέφωνο, e mail, web κάμερες κλπ) καθημερινά και παραπάνω από μία φορές αν είναι δυνατόν. Από τη στιγμή που δεν βλέπεστε είναι σημαντικό να δημιουργήσετε και να διατηρήσετε μια συναισθηματική επαφή και σύνδεση. Δεν χρειάζετε να κάνετε βαθυστόχαστες συζητήσεις, απλά να μοιράζεστε την καθημερινότητα ή να πείτε έναν γλυκό λόγο, να ζητήσετε ή να δώσετε μια συμβουλή, να γελάσετε με το ίδιο αστείο. Προσέξτε: κάθε τρόπος επικοινωνίας έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του. Συχνά ο γραπτός λόγος δημιουργεί παρεξηγήσεις ή παρανοήσεις και στο τηλέφωνο καμιά φορά μπορεί να σας “ακουστεί” κάπως ή να μην απαντήσει αμέσως κτλ. Μην φτιάχνετε σενάρια… σκεφτείτε ότι όπως κι εσείς, έτσι κι εκείνος κάθε μέρα έχει να αντιμετωπίσει ένα σωρό πράγματα. Για αυτά μιλήστε και για εκείνα που σας έφεραν μαζί.

3. Κανονίστε πότε, που και πως θα είναι η επόμενή σας συνάντηση. Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από το να κανονίσετε πότε θα ξαναβρεθείτε. Η αναμονή αυτού του πράγματος θα σας δώσει κάτι να περιμένετε και θα σας γεμίσει με ενθουσιασμό και ελπίδα.

4. Κάντε πράγματα μαζί! Σας φαίνεται περίεργο; Μπορείτε να επιδιώξετε να έχετε κοινά ενδιαφέρονται ακόμα κι αν είστε μακριά. Δείτε την ίδια ταινία ή διαβάστε ταυτόχρονα το ίδιο βιβλίο και μιλήστε στο τηλέφωνο για αυτά. Κοιτάχτε τα αστέρια…. ο καθένας από τη δική του πλευρά του ουρανού… μιλώντας ο ένας στον άλλον. Φτιάξτε το ίδιο φαγητό, κοιμηθείτε με τη μπλούζα του, δώστε του μια μαξιλαροθήκη με το άρωμά σας ή ρυθμίστε το ξυπνητήρι σας την ίδια ώρα και πείτε του καλημέρα. Στον κοινό σας χώρο συνάντησης αφήστε post it με μηνύματα που θα τα βρει… σε ανύποπτο χρόνο!!! Νομίζετε ότι όσοι έχουν σχέση από κοντά τα κάνουν απαραίτητα όλα αυτά;

5. Το να έχεις μια σχέση από απόσταση σημαίνει ότι δίνεις μια πραγματική μάχη με το ελεγκτικό και παρανοϊκό κομμάτι του εαυτού σου. Θα πρέπει να εμπιστευτείτε ο ένας τον άλλον απόλυτα αν θέλετε αυτή η σχέση να πετύχει. Καθένας μπαίνει σε μια σχέση -οποιαδήποτε σχέση- με ελεύθερη βούληση. Από τη στιγμή που ενδιαφέρεστε και οι δύο να είστε σε αυτή τη σχέση θα τιμήσετε αυτήν την επιλογή και η απόσταση δεν θα παίξει ρόλο. Εξάλλου, αν κάποιος αποφασίσει ότι ο άλλος δεν του κάνει ή ότι βρήκε κάτι καλύτερο για εκείνον, η σχέση τελειώνει είτε μένετε 200 χιλιόμετρα μακριά είτε μοιραζόσασταν -μέχρι πρότινως- το ίδιο μαξιλάρι.

6. Ένα από τα λάθη που κάνουν τα ζευγάρια που μπλέκουν σε σχέση από απόσταση είναι ότι φροντίζουν να έχουν έναν “αντικαταστάτη”, μια “καβάτζα” όσο ο άλλος δεν είναι “σωματικά” παρών. Βάζοντας όμως κάποιον τρίτο στη ζωή σας δημιουργείται ακόμα μεγαλύτερη απόσταση στη σχέση από απόσταση θέτοντάς τη σε κίνδυνο και ρισκάροντας να χάσετε την αμοιβαία εμπιστοσύνη και συμφωνία που αρχικά (βλ.1) κάνατε. Μολονότι μπορεί να μην γίνει εμπρόθετα, αυτή η συμπεριφορά μπορεί να κοστίσει τη σχέση σας.

7. Να θυμάστε ότι οι καυγάδες και οι διαφωνίες είναι μέρος οποιασδήποτε ΚΑΛΗΣ σχέσης, όπου ο καθένας διαπραγματατεύεται τα θέλω στη ζωή του με έναν άλλον άνθρωπο. Μην αφήνετε τα παράπονά σας να συσσωρεύονται για να τα συζητήσετε όταν βρεθείτε από κοντά. Κάτι τέτοιο θα δηλητηριάσει και το παρόν και θα καταστρέψει τις πολύτιμες στιγμές που με τόση λαχτάρα έχετε σχεδιάσει να περάσετε μαζί. Μιλήστε μαζί του. Μην φοβάστε. Σας επέλεξε και τον επιλέξατε.

8. Να είστε θετικές και να μην επικεντρώνεστε στις αρνητικές διαστάσεις της σχέσης σας από απόσταση. Τον να είστε μακριά από τον αγαπημένο σας έχει κι άλλες “ενδιαφέρουσες” πτυχές. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δημιουργικά όλον αυτό τον “ελεύθερο” προσωπικό χρόνο επενδύοντάς τον σε δικά σας ενδιαφέροντα ή σε επαγγελματικές σας επιδιώξεις. Άλλη θετική διάσταση είναι ότι η σχέση από απόσταση σας αναγκάζει θέλοντας και μη να μάθετε να επικοινωνείτε καλύτερα, μιας και στερείστε την πολυτέλεια της επαφής πρόσωπο με πρόσωπο. Τα συναισθήματα εδώ δεν ανιχνεύονται με το βλέμμα, δεν τα ψυχανεμίζεστε. Εδώ θα χρειαστεί και εσύ και ο άλλος να τα αναγνωρίσετε και να τα εκφράσετε. Αλλιώς πώς;

9. Μην αντιμετωπίζετε τη σχέση από απόσταση σαν ευκαιριακή σχέση. Αν την αντιμετωπίσετε με σοβαρότητα θα αισθανθείτε ασφάλεια και ευτυχία. Μεταδώστε τα και στο σύντροφό σας που φοβάται τα ίδια πράγματα με εσάς για να ενισχύσετε και τη δική του επένδυση!
Καλή τύχη κορίτσια!!!

ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ;

  1. Κάποιους όμως δεν μπορείς να τους πείσεις να μπουν σ’αυτή την διαδικασία γιατί έχουν ξαναμπεί και απέτυχε..όμως όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι έτσι δεν είναι?Τότε τι κάνουμε?

  2. is pareksigisi alla den exeis meinei se apostasi me anthropo. giati ayta einai poli oraia alla poli theoritika. stin praksi zileyeis , niotheis moni, thimoneis me ton allon k genika o xronos les k stamata gia tin sxesi. niotheis( an k den einai alitheia auto) oti stamatate na eiste mazi. zeis me tis anamniseis k perimeneis tin stigmi pou tha ton deis k otan blepeis zeugarakia apla thimasai pote eisastan mazi, klais, pineis k skeftesai , de stamatas na skeftesai. meta apo tis protes 2 ebdomades arxizeis k zileyeis giati tha deis mia nea foto sto fb k les autos zei eno esi exeis meinei me tis anamniseis. k to kako oti oloi giro sou zoune, flertaroun k esena. k tote emfaniozetai mia fili-fidi pou leei ela more den einai kako na flertareis na ksefigeis k gia mia stigmi parasoresai k meta zeis me tis tipseis. kai kathe mera les tha giriso kai fobasai min tixon k exei figei autos , mipos to treno de se perimene k olo anarotiesai an itan sosti apofasi na figeis gia spoudes, douleia, diakopes i kati allo. k diavazeis xiliades arthra pou aforoun tin sxesi sou alla telika epibioneis apo enstikto , kathe mera les oti einai mia alli mera k i kathimerinotita se kanei k ponas ligotero meta stamatas apo epilogi na to skeftesai gia na min ponas. parasiresai kapoia stigmi apo tin zoi pou iparxei ekei ekso k perimeneis na giriseis. pernas kala alla perimeneis ipomonitika na giriseis piso k eisai etimi na palepseis, o,ti k na antikriseis theleis na palepseis gia sena, gia ekeinon k gia ton xrono pou xasate. k an eisai tixeri tha nikiseis. meta de ksero. meta den exo zisei akomi……

  3. Emena pantws mou edwse kouragio k gi auto sas euxaristw poli!! Se kamia periptwsh den einai eukolo, an omws agapieste pragmatika k thelete na eiste mazi tha th vreite th xrush tomh!

  4. Καλημέρα κορίτσια,εγώ πάντωσ θα ήθελα να μπω στη συζήτηση σασ μόνο και μόνο γιατί μπορεί να υπάρχουν και κορίτσια που ειναι σε φάση να μπουν τώρα σε μια σχέση τετοιου είδουσ και θα πρέπει να μαστε θετικέσ..ειμαι σε σχέση από απόσταση εδώ και 3 χρόνια σχεδόν και θεωρώ πως αν θέλεισ μπορείσ να βρείσ τη λύση..ευκολο δεν είναι σαφώς..όμως το να μπαίνεισ σε πειρασμούσ ‘η να ξεχνάς να ζ’ησεισ είναι προσωπικό σου πρόβλημα..ο καθένας εχει τ προσωπικό του χώρο και περνάει καλά με τη καθημερινότητα του χωρίς να ξεχνάει τον άλλον..τα προβλήματα που θα προέκυπταν είναι τα ίδια με τ αν βρίσκοταν από κοντά..θεματα ζήλιας υπάρχουν μόνο αν σ δίνει ο άλλος ή αν έχεισ εσύ τέτοια θέματα..οπότε εγώ θεωρώ πως αν αξίζει φιλες μου προσπαθήστε το..ειναι κατι διαφορετικό!

  5. edo kai ligous mines eimai se sxesi apo apostasi me tn megalo erota tis zois mou… nmz pos dn tha empaina se tetoio tripaki an dn gnoriza tn allon kala k an den itan genika dokimasmeni i sxesi mas… kathe fora p prokeitai na ethei stn ellada kano san mikro paidaki.. k sinexos thelo n ginomai kaliteri gia ekeinon.. makari na adexoume stn xrono….

  6. Πωπω sofi για μια στιγμη νομιζα πως διαβαζα τον εαυτο μου…εγραψες ακριβως ο,τι σκεφτομαι και ο,τι με προβληματιζει!!Το ιδιο ακριβως!!!!

  7. Θέλω την βοήθειά σας! Έχω σχεση από απόσταση εδώ κ και δυόμισι μήνες. Ενώ ξεκίνησα με πολύ ενθουσιασμό κ πίστευα οτι θα κρατήσει γιατι πραγματικά ειναι παρά πολύ καλο παιδί κ αξίζει το καλύτερο, από κάποια στιγμή κ μετά άρχισα να νιώθω μπερδεμένη! Ενιωθα ένα κενό. Προσπάθησα να του κανω μια κουβέντα κ του ζητησα λίγο χρόνο μέχρι να ερθει κ να ξαναβρεθούμε κ το δέχτηκε. Τελικά του είπα οτι θέλω να είμαστε καλα όσο θα μαστε μμαζί όταν ερθει κ χάρηκε! Το πρόβλημα ειναιοτι εγω έχω ακόμα αυτα τα σκαμπανεβάσματα κ δεν ξερω αν θέλω πραγματικά να είμαστε μαζι κ με στεναχωρεί αυτό γιάτι μ δδείχνει οτι με θέλει πολύ κ θέλει να κρατήσει η σχεση κ δεν του αξίζει να πληγωθεί. Σε τρεις μέρες φευγει κ δεν ξερω τι να κανω..:/

  8. Ο καθενας οντως λειτουργει διαφορετικα αλλα αν ειστε δεμενοι μεταξυ σας που σημαινει δε γνωριζεστε κ ενα μηνα κ γενικα ειστε “καλα” στη σχεση δεν υπαρχει θεμα.εγω ειμαι με καποιον 6 xronia k ta teleutaia 2 zei ekswtwriko k eimaste mia xara!phgainw ana diasthmata,erxetai,milame kathhmerina mesw skype ktlp k genika par’olo pou k egw fovomoun sthn arxh katalava oti den allaxe kati!allo ligo emeine k erxetaii monima!to thema einai pws to diaxeirizetai o kathenas!

  9. ton teleytaio mhna exei allaksei, xwris sms, alla milame poly sto thl. 3 mhnes sxesh apo apostash k apofeygei n erthei n me dei, leei oti tha to kanonisoyme kai xanetai!

  10. Εμείς είχαμε σχέση 3χρονια και έφυγε στο εξωτερικό για σπουδές, το μεγαλύτερο διάστημα που ήμασταν μακρυά ήταν 5 μήνες. Πραγματικά ήταν τόσο δύσκολο,προσπαθούσα να μη ζηλευω γτ είναι το χειρότερο για μια σχέση και πάντα είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μαε, τουλάχιστον εγώ

  11. den ksero an voitha i apopsi enos agoriou pou ine se sxesi me apostasi se ena ginekio blog alla tha sou po ti sinexia to kalokeri loqoita.. eki thanakalipso an aksize i maxi.. kiotan palevis na vris ti dinami na kopsis ta isitiria…meta tha dis an mporis na anteksis tis skepsis…. tha exi alaksi? oi anthropoi krivonte piso apo tis leksis kai mono apo konta kseris pragmatika.. mporis na milas me leksis kia na koroidevis ton allo mines kai arki ena defterolepto gia na dis ton alo sta matia kai na katalavis ti pezi stalithia. Tha gnorisis enan allo i tha ine to idio atomo pou gnorises tote? Thaxi alaksi? fisika kai thaxi alaksi..to thema ine an esi thaxis alaksi sta matia tou…..kai an ine o athropos pou esi epelekses na kathorisi ti zoi sou? o enas kai monadikos? tote i ise tromera aksiolipitos i trella erotevmenos… tha diksi.. alla an to kanete na to kanete perisotero gia esas . Akougete egoistiko alla sto telos tis meras giamas erotevomaste.

  12. Απο αυριο για μενα και το αγορι μου θα ξεκινήσει μια νέα είδους σχέσης.. αυτη με την απόσταση.. να πω υην μαύρη αλήθεια φοβαμε παρά πολυ..εχουμε σχεση εδω και 10 μήνες και θα φύγει για σπουδες..φοβάμαι για τις ημέρες που θα ακολουθήσουν.. χρειάζομαι συμβουλή

  13. Καλησπερα καταρχας κ με συγχωρειτε που γραφω σ ενα γυναικειο αρθρο απλα τν τελευταιο καιρο σκεφτομαι παρα πολλα κ θα ηθελα μια σχετικη γνωμη σας για το τι να κανω.Σττ 17 μου εκανα τν 1η μου σχεση με τν Σπυριδουλα(τοτε αυτη ηταν 24)κ αποφασισαμε μετα απο πολλες σκεψεις.κ.συζητησεις να κανουμε σχεση με τν προυποθεση παντα οτι δινοντας πανελληνιες να περασω αθηνα για να ειμαστε μαζι.Οταν τελικα εδωσα πανελληνιες αλλα δν περασα αθηνα αλλα καπου αλλου ειπαμε να συνεχισουμε τν σχεση κ οπου μας βγαλει(ειμασταν μεχρι τοτε 6-7μηνες μαζι) Το συνεχισαμε κ ηταν ολα τελεια νταξει σα ζευγαρι υπηρχαν τα προβληματα αλλα αυτα δν μας επηρεαζαν.Για να μν πολυλογο κ σας κουραζω τελικα χωρισαμε μετα απο 3χρονια κ 2μηνες αλλα χωρισαμε φιλικα χωρις να τσακωθουμε χωρις τιποτα.Εγω απο τοτε δν εχω κανει κατι με καμια κοπελα ουτε σχεση ουτε τιποτα αλλο αλλα ουτε κ η πρωην μου.μονο καποιες φασεις.Ωστοσο κ ενω νομιζα οτι μετα απο τοσους μηνες που χωρισαμε(πλησιαζουμε στ 8)νομιζα οτι τν ειχα ξεπερασει αλλα σε μια συναντηση που ειχαμε τα αισθηματα.μου γι αυτην τν κοπελα δν εχουν τελειωσει.Κανονισαμε να βγουμε για καφε κ ξαφνικα τν 2η μερα με φιλησε αυτη απο μονη τς.Το θεμα ειναι δν ξερω τι νιωθει αυτη για μενα κ 2ον μου ειπε οτι τν επομενη βδομαδα θα φυγει για αγγλια κ δν εχει σκοπο να γυρισει πισω κ το σ/κ που ερχεται θελει να με δει.Τς ειπα βεβαια ναι.Τι να κανω;;Νιωθω πολλα γι αυτην ακομα κ τι να κανω σχετικα με τν αγγλια;;Δν θελω να τν χασω απο τν ζωη μου 🙁

  14. Καλησπέρα κορίτσια…..και εγώ τα έχω με ένα παιδί 3 χρόνια μέναμε στην ελλαδα και αποφασίσαμε να φύγουμε να πάμε για δουλειά στο εξωτερικό αυτός δεν άντεξε στην δουλειά λόγου πολλών ωραριον και αλλά πολλά….και αποφάσισε να φύγει στην Ελλάδα….ενώ εγώ έμεινα εδώ…..κάθε μέρα μιλάμε και μου λέει θα γυρίσει…….απλά πρώτη φορά την έχω τόσο μακριά και ειναι πολύ δύσκολο νιώθω ένα κενό στην δουλεια μου δεν έχω διάθεση να πάω τίποτα να κάνω………

  15. βλακειες η σχεση απο απόσταση είναι κατά φαντασίαν σχέση πιστεύω

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read More

And More