Σχέση ή βάρος; 5 σημάδια που δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά

Υπάρχουν σχέσεις που σε γεμίζουν, σε πάνε παρακάτω, σου δίνουν φτερά. Και υπάρχουν και εκείνες που στην αρχή μοιάζουν με αγκαλιά, αλλά με τον καιρό σε κάνουν να μαζεύεσαι, να σιωπάς, να αμφιβάλλεις για τον ίδιο σου τον εαυτό. Δε χρειάζεται φωνές, ούτε δράματα. Μερικές φορές, το μόνο που χρειάζεται είναι μικρές, καθημερινές κινήσεις που σε ρίχνουν ψυχολογικά χωρίς καν να το καταλάβεις. Αν κάτι μέσα σου λέει “κάτι δεν πάει καλά”, αυτό το άρθρο είναι για σένα.

1. Η αδιαφορία ντύνεται “χαλαρότητα”

Πήρες προαγωγή. Του το λες χαρούμενη και παίρνεις πίσω ένα ξερό «Μπράβο ρε», με το βλέμμα του κολλημένο στο κινητό. Δεν είναι ότι περιμένεις σαμπάνιες, αλλά όταν οι δικές σου χαρές περνάνε αδιάφορες, κάτι αρχίζει να σε τρώει. Η συνεχής υποτίμηση των επιτευγμάτων σου σε αφήνει συναισθηματικά μόνο. Κι αν το πεις και σου απαντήσει «Τι άλλο ήθελες; Να χοροπηδάω;», τότε δεν έχεις απλώς ψυχρή συμπεριφορά, αλλά απόσταση που μεγαλώνει. Δοκίμασε να ζητήσεις ξεκάθαρα λίγη χαρά για σένα. Αν ακόμα και τότε δεν σου τη δίνει, κράτα σημείωση.

2. Τα κομπλιμέντα με αγκάθια


«Πολύ όμορφη είσαι σήμερα, δεν το περίμενα με τόσο λίγο ύπνο». Να χαρείς ή να θιχτείς; Αν η απάντηση είναι “και τα δύο”, καλωσήρθες στην κλασική τακτική του “μπράβο-αλλά“. Είναι εκείνα τα σχόλια που ξεκινάνε με καλή πρόθεση αλλά σε αφήνουν να νιώθεις ανεπαρκής. Με τον καιρό, αρχίζεις να σκέφτεσαι ότι τίποτα δεν κάνεις αρκετά καλά. Κι όμως, δε φταις εσύ που τα παίρνεις “στραβά”. Αυτά τα μικρά τσιμπήματα έχουν σκοπό να μειώσουν χωρίς να μπορείς να τους το χρεώσεις. Αν τους το πεις, ετοιμάσου να ακούσεις: «Πάλι υπερβάλλεις». Μάντεψε: δεν υπερβάλλεις.

3. Οι φίλοι σου δεν είναι πια “καλοί για σένα”

Ξεκινάει σαν ανησυχία. «Η Μαρία νομίζω σε χρησιμοποιεί». Μετά «Ο φίλος σου ο Γιώργος είναι λίγο περίεργος μαζί σου». Και κάπως έτσι, σταματάς να απαντάς σε μηνύματα, να δίνεις ραντεβού για καφέ, να κρατάς επαφή. Αν ξυπνάς και συνειδητοποιείς ότι είσαι μόνο εσύ και αυτός, κάτι έχει πάει στραβά. Η απομόνωση δε γίνεται πάντα βίαια. Συχνά γίνεται με χαμόγελο και «θέλω το καλό σου». Αλλά αν το καλό σου είναι να μείνεις χωρίς δικούς σου ανθρώπους, τότε μάλλον δεν είναι καλό. Πιάσε ξανά το τηλέφωνο. Ο κόσμος σου είναι ακόμα εκεί έξω.

4. Δεν είναι συζήτηση, είναι μονόλογος


Πας να μοιραστείς κάτι δύσκολο και καταλήγεις να τον ακούς μισή ώρα για τα δικά του. Σαν να μην υπήρξε ποτέ αυτό που ήθελες να πεις. Ή χειρότερα, λέει κάτι του στυλ «Εσύ αγχώνεσαι; Να δεις τι πέρασα εγώ». Όταν κάθε κουβέντα σου επιστρέφεται σαν μπούμερανγκ, δεν μιλάς. Σωπαίνεις. Και εκεί αρχίζει η εσωτερική φθορά. Έχεις δικαίωμα στον λόγο, στην προσοχή, στη στήριξη. Αν δεν χωράς στον διάλογο, τότε ίσως δεν είσαι σε σχέση, αλλά σε μονόπρακτο. Με έναν πρωταγωνιστή και δεν είσαι εσύ.

5. Το “όλα τέλεια” που σε κάνει να νιώθεις τρελή

Του λες ότι νιώθεις μόνη. Ότι σε πονάει που δεν σε ακούει. Κι εκείνος, γεμάτος έκπληξη, απαντά: «Μα έχουμε την τέλεια σχέση! Όλοι ζηλεύουν αυτό που έχουμε!». Και ξαφνικά, νιώθεις λάθος που νιώθεις όπως νιώθεις. Μπαίνεις σε μια εσωτερική μάχη: «Μήπως τα φαντάζομαι;». Όχι, δεν τα φαντάζεσαι. Απλώς κάποιος παίζει με την εικόνα για να μην αντιμετωπίσει την ουσία. Κράτα ημερολόγιο. Όχι για να τον “πιάσεις”, αλλά για να μην ξεχάσεις τι βίωσες. Γιατί η πραγματικότητά σου είναι έγκυρη και χρειάζεται φωνή.

Δε χρειάζεται να φτάσεις στο χείλος για να πεις «ως εδώ». Μερικές φορές, το ψυχολογικό βάρος μιας σχέσης σε φθείρει με το σταγονόμετρο. Αν κάτι σε κάνει να νιώθεις διαρκώς μικρή ή χωρίς φωνή, δεν είσαι “υπερβολική”. Είσαι ξύπνια. Και αυτό είναι δύναμη. Μίλα, γράψε, πάρε βοήθεια αν χρειαστεί, αλλά πάνω απ’ όλα, πίστεψε σε σένα. Εσύ ξέρεις καλύτερα από τον καθένα πότε κάτι δεν πάει καλά.

Κεντρική εικόνα και εικόνες άρθρου: iStock

Το TLIFE έχει γενέθλια και αυτός ο Μάιος είναι γεμάτος εκπλήξεις! Γίνε μέρος της γιορτής με ένα κλικ εδώ.

Ακολουθήστε το tlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Skoda Elroq

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164