Τελικά, έχουμε ή όχι σχέση;

Είμαστε ή δεν είμαστε; Έχουμε σχέση ή όχι; Μερικές φορές η καθημερινότητα, η συνεχόμενη επαφή μας μπερδεύει. Ή τα αυτονόητα δεν είναι και τόσο αυτονόητα τελικά. Η Μαρίνα Μόσχα, ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας, MSc Θετικής Ψυχοθεραπείας, γράφει για τα όρια, τα θέλω και για το ξεκαθάρισμα που πρέπει να γίνει μέσα σου. Καθώς και για τις αποφάσεις που πρέπει να πάρεις. Ο λόγος στην ειδικό…

“Με τον σύντροφό μου έχουμε σχέση 2,5 χρόνια, από τα οποία μένουμε μαζί τα δύο. Ήταν κοινή απόφαση να συμβιώσουμε εφόσον έπρεπε να αφήσω το δικό μου σπίτι και να βρω άλλο τότε. Η καθημερινότητά μας είναι πολύ όμορφη αλλά όταν μιλάω για τη σχέση μας εκείνος λέει ότι απλά είμαστε μαζί και δεν έχουμε σχέση. Μάλιστα, τον τελευταίο καιρό έχω καταλάβει ότι κοιτάζει άλλες κοπέλες…”

Προβλήματα σχέσεων προκύπτουν όταν και οι δύο είτε δεν αισθάνονται το ίδιο, είτε δεν έχουν γίνει γνωστά τα όρια του καθενός, πράγμα που συναντάμε πολύ συχνά. Κάτι ανάλογο φαίνεται να συμβαίνει σε τέτοιου είδους περιπτώσεις, όπως η παραπάνω, όπου γνωριζόμαστε, περνάμε καλά, προχωράμε γρήγορα στο επόμενο στάδιο της συγκατοίκησης χωρίς να είμαστε έτοιμοι -ή τουλάχιστον χωρίς να είμαστε και οι δύο έτοιμοι- και ερμηνεύουμε ο καθένας με τον δικό του τρόπο αυτό που συμβαίνει…

Ο ένας μπορεί να θεωρεί πως “απλά μένουμε μαζί για όσο περνάμε καλά” και ο άλλος πως “η σχέση μας προχωράει εφόσον συγκατοικούμε”. Δύο εντελώς αντίθετες απόψεις που προκύπτουν από διαφορετικές ατομικές ανάγκες. Χρειάζεται να υπάρχει συμφωνία στους όρους που βρισκόμαστε μέσα σε μία σχέση, όπως και να δούμε αν ανταποκρίνεται η σχέση αυτή στις δικές μας ανάγκες. Το γνωστό σε όλους μας “κρύο – ζέστη” ή το “είμαστε αλλά και δεν είμαστε μαζί”, δημιουργεί αστάθεια, ένταση, ματαίωση αλλά και σύγχυση στο μέλος της σχέσης που ελπίζει σε κάτι άλλο.

Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις λοιπόν, καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση, όσο και να μας τρομάζει αυτό που ενδεχομένως θα ακούσουμε. Να οριοθετηθεί τι θέλει ο καθένας και αν μπορεί να το δεχτεί ο άλλος χωρίς να πιέζεται να κάνει κάτι που δεν θέλει ή δεν είναι έτοιμος να κάνει… Πιο απλά, να δούμε τον τρόπο που σχετιζόμαστε και να θέσουμε τα όριά μας.

Και βέβαια, αν ο άλλος θεωρεί πως “καλά περνάμε αλλά δεν έχουμε και σχέση” χρειάζεται εμείς να δούμε πως νιώθουμε με αυτό και τι θέλουμε να κάνουμε. Είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε τι ζητάει εκείνος, τι εμείς και πως θα είμαστε καλά -αν μπορούμε- και οι δύο. Διαφορετικά, θα αρχίσουμε να μην νιώθουμε καλά και να πέφτουμε ψυχολογικά ή ακόμη και να μειώνεται η αυτοεκτίμησή μας.

Read More

And More