Ζηλεύεις παθολογικά; Θα τον χάσεις!

Ζηλεύεις γιατί φοβάσαι μήπως τον χάσεις. Σκέφτηκες όμως ότι η ζήλια σου θα τον διώξει τελικά;

Δεν μου έχει δώσει καμία αφορμή, αλλά εγώ φοβάμαι. Τον σκέφτομαι να κοιτάει άλλες και κάνω σενάρια. Με παίρνει από κάτω. Βασανίζω τον εαυτό μου”.
Τι να κάνω για να μην ζηλεύω; Νιώθω ότι θα με απατήσει και ότι με κοροιδεύει. Δεν είναι τέτοιο παιδί. Έχουμε 2 χρόνια σχέση και μέχρι τώρα είναι εντάξει σε όλα”.
Πολλές αναγνώστριες, πολλά μηνύματα, κοινό πρόβλημα. Η φυσιολογική ζήλια εκτροχιάζεται, γίνεται παθολογική και παρασύρει το μυαλό σε σενάρια επιστημονικής φαντασίας.
Όλες κατανοούμε περί τίνος πρόκεται, όλες έχουμε βρεθεί κατά καιρούς σε παρόμοια θέση. Κι αν όχι όλες οι περισσότερες.
Το μυαλό παραλογίζεται. Και δεν φτάνει αυτό, ενώ κάπου βαθιά μέσα μας αναγνωρίζουμε ότι υπερβάλλουμε, δεν πτοούμαστε. Αρχίζουμε και ξετυλίγουμε -πασπαλισμένο με άπειρες κατηγόριες- το σενάριο σε εκείνον. Η ζήλια είναι παθολογική και η ψυχολόγος πατάει το κόκκινο κουμπάκι του συναγερμού.
Δεν μπορείς να τον εμπιστευτείς, όταν απομακρύνεται σε ζώνουν τα φίδια, όταν βγαίνει μόνος του αρρωσταίνεις και μετά γκρινιάζεις, φωνάζεις, κατηγορείς, ρίχνεις ευθύνες.
“Ο σύντροφος μάταια προσπαθεί να αποδείξει την “αθωότητά” του. Αδυνατεί να καταλάβει τι συμβαίνει ή τι έκανε που να δικαιολογεί μια τέτοια αντίδραση” υπογραμμίζει η ψυχολόγος Νίκη Ζαρκάδα. Και τα μηνύματά σας την επιβεβαιώνουν.
“Νιώθει να πιέζεται, να πνίγεται, προσπαθεί να ελέγξει κάθε του κίνηση για να μην προκαλέσει την αντίδραση της συντρόφου του. Στην πορεία, αντιλαμβάνεται πως πρόκειται για ανεξέλεγκτη κατάσταση, ασφυκτιά και έτσι αποχωρεί…” σύμφωνα με την ψυχολόγο.
Γιατί όταν τα πράγματα ξεφεύγουν από τα όρια της λογικής, ο σύντροφος νιώθει το αδιέξοδο. Προσπάθησε τα πάντα, αλλά δεν κατάφερε τίποτα. Μόνο καυγάδες και στρες. Πόσο να αντέξει; Κι όπως συμβαίνει πάντα, όταν φοβάσαι κάτι πολύ, είναι σαν να το προκαλείς να σου συμβεί.
“Όποιος ζηλεύει παθολογικά τελικά πετυχαίνει αυτό που φοβάται περισσότερο… οδηγεί το σύντροφο στο να αναζητήσει κάπου αλλού μια περισσότερο υγική σχέση που βασίζεται σε αμοιβαία εμπιστοσύνη και ανοιχτή επικοινωνία” προσθέτει η κ. Ζαρκάδα.
Έτσι είναι. Μπες για λίγο στη θέση του. Τι θα έκανες αν είχες ένα σύντροφο που συνέχεια σε υποψιάζεται, συνέχεια σε κατηγορεί και σου στερεί ακόμα και τον αέρα που αναπνέεις. Θα έφευγες. Ή θα έβρισκες κάποιον άλλον… και μετά; Θα έφευγες!
Της Ξένιας Ιωάννου
Με την πολύτιμη συνεργασία της ψυχολόγου Νίκης Ζαρκάδα

ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ;

  1. ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΕΧΩ ΣΧΕΣΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΕΛΛΗΝΟΠΟΝΤΙΟ ΕΔΩ ΚΑΙ 7 ΜΗΝΕΣ. ΠΕΡΝΑΩ ΥΠΕΡΟΧΑ ΟΤΑΝ ΕΙΜΑΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥ. ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΡΙΑ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΜΕ ΝΟΙΑΖΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ. ΕΜΑΘΑ ΝΑ ΚΡΙΝΩ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΩ ΟΜΩΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΝΟΧΛΕΙ Η ΣΧΕΣΗ ΜΟΥ ΜΑΖΙ ΤΟΥ. ΤΟ ΕΧΕΙ ΜΑΘΕΙ Η ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ ΣΧΕΣΗ ΜΑΣ. ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΟΤΙ ΜΙΛΑΩ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΓΙΑ ΠΛΑΚΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΑΦΗΣΩ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ.ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΜΕ ΑΓΧΩΝΕΙ. ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ. ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟΝ ΧΑΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΟΥ. ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΣΚΕΨΗ ΤΡΕΛΕΝΟΜΑΙ. ΖΗΤΑΩ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

  2. sxetika me to parapanw arthro…gia tin pathologiki zilia..ta exw me to agori mou 2 xronia kai pote den mou exei dwsei dikaiwma oti kati trexei me alli…einai polu kalos me agapaei para polu kai ton agapaw para polu..den kserw ti me exei piasei alla zileuw ipervolika…se simeio pou na min iparxei…nomizw oti vlepei kopeles ston dromo..enw aplws koitaei ton dromo…zileuw tis prwin tou enw exoun perasei polla xronia apo tote…pou egw oute kan ta eixa mazi tou…den kserw ti na kanw pia…den thelw na ton xasw…

  3. ΓΕΙΑ ΣΑΣ! ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΙΖΟΜΑΙ.. ΜΕΝΩ ΕΔΩ ΚΑΙ 2-3 ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ ΑΛΛΑ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΝΙΩΘΩ ΝΑ ΜΕ ΠΛΗΜΜΥΡΙΖΕΙ Η ΖΗΛΕΙΑ, Ο ΘΥΜΟΣ, ΟΙ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΕΣ! ΠΟΤΕ ΠΙΟ ΠΡΙΝ Η ΣΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΜΟΥ ΣΧΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΜΟΥ ΣΥΝΕΒΕΝΕ ΑΥΤΟ! ΖΗΛΕΥΑ ΑΛΛΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ.. ΤΩΡΑ ΝΙΩΘΩ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟΝ ΧΑΣΩ ΕΝΩ ΞΕΡΩ ΠΩΣ ΑΥΤΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΛΟΓΟ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΠΟΥ ΕΧΩ! ΚΑΙ ΔΕΝ ΛΕΩ ΝΑ ΤΟ ΣΤΑΜΑΤΗΣΩ! ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΝΤΑΞΕΙ ΜΑΖΙ ΜΟΥ. ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΣΤΑ ΙΣΑ ΠΩΣ ΑΝ ΘΑ ΗΘΕΛΕ ΚΑΠΟΙΑΝ ΑΛΛΗ ΘΑ ΕΙΧΕ ΦΥΓΕΙ ΚΤΛ! ΤΟ ΜΟΝΟ ΚΑΚΟ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΙΜΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟΝ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΕΧΕΙ ΧΑΘΕΙ ΚΑΘΕ ΙΧΝΟΣ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΜΟΥ! ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟΝ ΧΑΣΩ, ΤΟΝ ΛΑΤΡΕΥΩ.. ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΟΑ ΟΤΙ Η ΖΗΛΕΙΑ ΜΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΞΗ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΗΜΑΣΙΑΣ! ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΤΕΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΓΩ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΟΜΕ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΣΚΕΦΤΕΤΕ ΣΥΧΝΑ ΝΑ ΧΩΡΙΣΟΥΜΕ! ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ? ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΕ!

  4. Τα έχω με το αγορι μου 1 μήνα τον αγαπάω Και με αγαπάει αλλά Είναι τόσο καλός με τα άλλα κορίτσια Που με κάνει να ζηλεύω Και όταν ζηλεύω νευριάζει και μου λέει ότι αν συνεχίσω έτσι θα χωρισουμε τι να κάνω

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read More

And More