Αφράτο κέικ με φρέσκα μύρτιλλα

50 Λεπτά
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

Στην Αμερική το αποκαλούν κέικ αφρό, γιατί είναι το πιο αφράτο γλυκό που έχεις δοκιμάσει ποτέ. Το μυστικό του; Δεν έχει βούτυρο, ενώ τα αυγά μπαίνουν χώρια, με τα ασπράδια να έχουν χτυπηθεί προηγουμένως σε αφράτη μαρέγκα! Το σερβίρουμε με απολαυστικά παγωμένα μύρτιλλα!

Συστατικά

  • 6 μεγάλα αυγά χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του κοσκινισμένο
  • ¼ κ.γ. baking powder
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2 βανίλιες
  • 2 κ.σ. νερό
  • Το ξύσμα από 1 λεμόνι
  • ¾ κ.γ. κρεμόριο
  • 1 φλιτζάνι φρέσκα μύρτιλλα

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Προθέρμανε το φούρνο στους 180οC. Βουτύρωσε ένα στρογγυλό ταψάκι 25 εκατοστών
  • Άφησε τα αυγά να πάρουν θερμοκρασία δωματίου. Βάλε τα μύρτιλλα στην κατάψυξη να παγώσουν.
  • Ανάμειξε το αλεύρι με το baking powder και το αλάτι
  • Βάλε τους κρόκους των αυγών με μισό φλιτζάνι ζάχαρη και χτύπησε στο μίξερ να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. Πρόσθεσε τη βανίλια, το νερό και το ξύσμα λεμονιού. Άφησε στην άκρη.
  • Σε καθαρό και κατά προτίμηση μεταλλικό μπολ χτύπησε τα ασπράδια να αφρίσουν. Πρόσθεσε το κρεμόριο και συνέχισε το χτύπημα να γίνει μαρέγκα το μείγμα σου. Συνέχισε το χτύπημα προσθέτοντας σιγά, σιγά την υπόλοιπη ζάχαρη. Συνέχισε το χτύπημα να πάρεις μια σφιχτή και λεία μαρέγκα.
  • Τώρα πρόσθεσε το αλεύρι στους κρόκους και ανάμειξε προσεκτικά και με γρήγορες κινήσεις. Ρίξε λίγη ποσότητα της μαρέγκας να αραιώσει το μείγμα και στη συνέχεια πρόσθεσε την υπόλοιπη ανακατεύοντας με μια σπάτουλα απαλά να μην χάσει τον όγκο της.
  • Γύρισε το μείγμα στο ταψάκι και ανακίνησε να ισιώσει τη επιφάνειά του. Βάλε στο φούρνο για 30′ – 35′ λεπτά. Δοκίμασε με μια οδοντογλυφίδα αν είναι ψημένο και βγάλε.
  • Άφησε το κέικ να κρυώσει και στη συνέχεια ξεφόρμαρε.
  • Σέρβιρε με τα παγωμένα μύρτιλλα πάνω από το κέικ.

Tip

Μπορείς να κόψεις το κέικ στη μέση και να γεμίσεις με δροσερή κρέμα με γιαούρτι και τυρί κρέμα, αλλά και να βάλεις ότι φρούτα θέλεις και στη μέση του κέικ.

Read More

And More