“Ανάποδο” κέικ με νεκταρίνια και βατόμουρα

1 ώρα 40 λεπτά
Χρόνος εκτέλεσης
16
Mερίδες
Εύκολη
Βαθμός δυσκολίας

Λαχταριστό κέικ ταψιού με αρωματικά φρούτα της εποχής σε τραγανή καραμέλα

Συστατικά

Για την καραμέλα:

  • 6 κ. σούπας + έξτρα για το ταψί βούτυρο
  • 2/3 φλ. ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 4 μικρά νεκταρίνια
  • 3 φλ. βατόμουρα

Για τη ζύμη:

  • 2 φλ. αλεύρι για κέικ
  • 1/2 φλ. καλαμποκάλευρο
  • 2 κ. γλυκού baking powder
  • 1/2 κ. γλυκού baking soda
  • 1 κ. γλυκού αλάτι
  • 3/4 φλ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 1/4 φλ. ζάχαρη
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 1 1/4 φλ. κεφίρ
  • 2 κ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • παγωτό ή σαντιγί για το σερβίρισμα

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Προθέρμανε το φούρνο στους 180 βαθμούς, τοποθέτησε τη σχάρα στη μεσαία θέση, άπλωσε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί (22x33cm) και άλειψέ τα με βούτυρο.
  • Σε ένα κατσαρολάκι ανακάτεψε τη ζάχαρη με το βούτυρο και το αλάτι σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσουν και ρίξε το μείγμα στο ταψί.
  • Κόψε τα νεκταρίνια σε λεπτά μισοφέγγαρα και τοποθέτησέ τα πάνω από την καραμέλα στο ταψί.
  • Πασπάλισε την επιφάνεια με τα βατόμουρα και άφησέ το στην άκρη.
  • Σε ένα μπολ ανακάτεψε το αλεύρι με το καλαμποκάλευρο, το baking powder, την baking soda και το αλάτι.
  • Στο μίξερ χτύπησε το βούτυρο με τη ζάχαρη για πέντε λεπτά μέχρι να αφρατέψουν και πρόσθεσε τα αυγά ένα-ένα.
  • Σε ένα μικρό μπολ ανακάτεψε τη βανίλια με το κεφίρ.
  • Όσο το μίξερ δουλεύει σε μέτρια ταχύτητα, πρόσθεσε σιγά-σιγά το μείγμα με το αλεύρι και το μείγμα κεφίρ, μέχρι να ενοποιηθούν.
  • Ρίξε τη ζύμη πάνω από τα φρούτα στο ταψί και ψήσε για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να πάρει το κέικ χρώμα.
  • Άφησε το γλυκό να κρυώσει στο ταψί για 15 λεπτά και με προσοχή γύρισέ το σε μια πιατέλα, αφαιρώντας προσεκτικά το αντικολλητικό χαρτί.
  • Σέρβιρε με σαντιγί ή παγωτό στο πλάι.

Read More

And More