Συνταγή για πιροσκί με πατάτα

2 ώρες
Χρόνος εκτέλεσης
Μέτρια
Βαθμός δυσκολίας

Το πιροσκί είναι παραδοσιακό, αρτοσκεύασμα της Ρωσίας. Θρεπτικό και γευστικό είναι το απόλυτο snack πατάτας. 

Συστατικά

  • 5 μεγάλες πατάτες γύρω στα 600 γρ.
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • ½ κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • ρίγανη
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για τη ζύμη

  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 250 ml χλιαρό νερό
  • 600 γρ περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. λευκό ξύδι
  • 1 ½ κ.γ. αλάτι

 

Τρόπος Μαγειρέματος

Ζύμη

  • Ρίχνεις σε ένα μπολ τη μαγιά, τη ζάχαρη και το χλιαρό νερό
  • Ανακατεύεις καλά, το σκεπάζεις και το αφήνεις στην άκρη για 15-20
  • Προσθέτεις σιγά σιγά το αλεύρι και όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύεις καλά με τα χέρια
  • Απλώνεις αλεύρι σε μια καθαρή επιφάνεια και ζυμώνεις τη ζύμη προσθέτοντας λίγο αλεύρι μέχρι να μην κολλάει στα χέρια
  • Όταν η ζύμη γίνει σφιχτή την αφήνεις σκεπασμένη στην άκρη για  1 περίπου ώρα μέχρι να φουσκώσει

Γέμιση

  • Καθαρίζεις τις πατάτες και τις κόβεις σε μικρά καρέ
  • Τις βράζεις σε μια κατσαρόλα με νερό για 20 περίπου λεπτά
  • Ρίχνεις σε ένα μικρό τηγάνι λίγο ελαιόλαδο και σοτάρεις τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν
  • Με ένα πιρούνι λιώνεις τις πατάτες μαζί με τα υπόλοιπα υλικά τον προσθέτεις στο τηγάνι με τα κρεμμύδια
  • Ανακατεύεις και το αφήνεις λίγα λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά
  • Παίρνεις μικρή ποσότητα ζύμης και φτιάχνουμε και την πλάθεις σε σχήμα μικρή μπάλας
  • Ανοίγεις τη ζύμη στο κέντρο και τη βάζεις  1-2 κουταλιές από τη γέμιση
  • Κλείνεις το πιροσκί προσεχτικά και συνεχίζεις με την υπόλοιπη ζύμη
  • Ζεσταίνεις το ελαιόλαδο και τηγανίζεις τα πιροσκί μέχρι να πάρουν χρώμα
  • Τα σερβίρεις ζεστά.

Κεντρική photo: iStock

 

Read More

And More