Αυγά Sardou

30 λεπτά
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

Αυτή κι αν δεν είναι συνταγή για αυγό! Σπανάκι, αγκινάρες, κρέμα και αυγό “παντρεύονται” σε ένα μοναδικό πιάτο! Αξίζει να το δοκιμάσεις είτε για πρωινό είτε για το κυριακάτικο brunch!

Συστατικά

  • 2 κ.σούπας βούτυρο
  • 1 φλιτζ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 6 φλιτζ. σπανάκι (ανακατεμένο με άλλα πράσινα, γλυκά χόρτα ή μόνο του)
  • 3 κ.σούπας ξηρό λευκό κρασί
  • 3/4 φλιτζ. κρέμα γάλακτος
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 6 καρδιές αγκινάρας από κονσέρβα
  • 2 κ.σούπας φρέσκο χυμό λεμόνι
  • 6 μεγάλα αυγά
  • 1 κ.σούπας ελαιόλαδο
  • Μία πρέζα πιπέρι καγιέν

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Προθέρμανε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
  • Λιώσε το βούτυρο σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
  • Σωτάρισε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει, περίπου 7 με 8 λεπτά.
  • Ρίξε τα χόρτα και το κρασί. Μαγείρεψε ανακατεύοντας απαλά  μέχρι να μαλακώσουν τα χόρτα, 8 με 10 λεπτά.
  • Ρίξε την κρέμα και χαμήλωσε τη φωτιά. Σιγόβρασε μέχρι να πήξει η κρέμα, περίπου 3 λεπτά.
  • Αλατοπιπέρωσε και κράτα το ζεστό.
  • Ανακάτεψε τις αγκινάρες με το λεμόνι και το λάδι. Βάλτες σε λαδόκολλα και ψήσ’ τες στο φούρνο να ροδίσουν, 7 με 9 λεπτά.
  • Σε ένα τηγάνι βάλε 5 εκατοστά νερό και άφησέ το να πάρει μια βράση σε χαμηλή φωτιά. Σπάσε προσεκτικά τα αυγά και με ένα κουταλάκι ρίχνε πάνω από τον κρόκο το βραστό νερό μέχρι να ασπρίσει, περίπου 3 με 4 λεπτά. Φρόντισε να μην πήξει ο κρόκος.
  • Βγάλε τα αυγά με τρυπητή κουτάλα και βάλτα σε πιατέλα με χαρτί κουζίνας.
  • Χώρισε τις αγκινάρες σε 6 πιάτα. Βάλε από πάνω λίγα χόρτα και από ένα αυγό.
  • Πασπάλισε με πιπέρι καγιέν.

Tip

Τα αυγά Sardou είναι μια διάσημη συνταγή της Νέας Ορλεάνης που πήρε το όνομά της από τον Victorien Sardou, έναν γάλλο θεατρικό συγγραφέα για τον οποίον και φτιάχτηκε το πιάτο τον 19ο αιώνα! Για να το απολαύσεις πιο... αμερικάνικα, πρόσθεσε μια-δυο σταγόνες ταμπάσκο!

Read More

And More