Κέικ σύκου γεμιστό

2 ώρες
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου σου δίνει μια συνταγή για να αξιοποίησεις αυτό το φρούτο της εποχής!

Συστατικά

  • Για τον πολτό σύκου
  • 2 φλ. φρέσκα σύκα με τη φλούδα τους ψιλοκομμένα
  • χυμό από 1 πορτοκάλι
  • 1/4 φλ. καστανή ζάχαρη
  • 1 κ.γλ. χυμό λεμονιού
  • 1/2 φλ. καρυδόψιχα ή αμυγδαλόψιχα ψιλοκομμένη
  • Για το κέικ
  • 1/4 φλ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 2 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
  • 1 βανίλια
  • 1 κ.γλ. κανέλα
  • 1/4 κ.γλ. γαρίφαλο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 φλ. φρέσκα σύκα ψιλοκομμένα

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Τόσο για τον πολτό όσο και για το κέικ διαλέγουμε σύκα ώριμα αλλά όχι λιωμένα. Τα πλένουμε καλά και αφαιρούμε το κοτσάνι τους. Τα ψιλοκόβουμε.
  • Για τον πολτό: Βάζουμε σε κατσαρόλα τα 2 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένα σύκα με το χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού.
  • Μόλις πάρουν μια βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι το μείγμα να πήξει ελαφρά και να θυμίζει μαρμελάδα, περίπου για 15΄-20΄.
  • Το αφήνουμε να κρυώσει. Τότε προσθέτουμε και τα καρύδια και ανακατεύουμε.
  • Για το κέικ: Στον κάδο του μίξερ, και με το φτερό του κέικ, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη για 4΄-5΄, να κρεμώσει.
  • Προσθέτουμε τα αυγά, τη βανίλια, την κανέλα, το γαρίφαλο, το αλάτι και εναλλάξ το αλεύρι με το γιαούρτι.
  • Τέλος ρίχνουμε και το 1 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένα σύκα. Ανακατεύουμε καλά με σπάτουλα.
  • Βουτυρώνουμε ή αλευρώνουμε καλά δύο ταψάκια των 20 εκ.  και ισομοιράζουμε το μίγμα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160οC στον αέρα για 30΄-35΄.
  • Δοκιμάζουμε με τη λάμα του μαχαιριού αν τα κέικ έχουν ψηθεί.
  • Τα αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν τελείως.
  • Βάζουμε το κέικ σε πιατέλα. Από πάνω, κάνουμε μία στρώση με τον πολτό σύκου-καρυδιού και καλύπτουμε με το άλλο κομμάτι κέικ.
  • Αν θέλουμε κρατάμε λίγο πολτό και αλείφουμε εξωτερικά όλο το κέικ.

Tip

Τρώγεται ωραία και σκέτο σαν απλό κέικ, χωρίς τον πολτό.

Read More

And More