Παραδοσιακη ιταλική συνταγή για λαζάνια

1 Ώρα και 30 Λεπτά
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

Η διάσημη Σεφ από την Αμερική θυμάται τις ρίζες της από την Ιταλία και σου δίνει μια εντυπωσιακή συνταγή με λαζάνια! Ένα πιάτο για ειδικές περιστάσεις, αφού απαιτεί χρόνο και πολλά υλικά, που όμως περικλείει όλες της ιταλικές νοστιμιές ανάμεσα στις στρώσεις του

Συστατικά

  • 5 κ.σ. βούτυρο – Plus 2 κ.σ. ακόμη για τα λαζάνια
  • 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 φλιτζάνια γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
  • Μια πρέζα φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
  • Για τη σος ντομάτας: 1/2 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 στικ σέλει ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο ψιλοκομμένο
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 2 κονσέρβες ντοματάκια ψιλοκομμένα
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 4 κ.σ. βούτυρο (προαιρετικά)
  • Για τον κιμά: Αλάτι και πιπέρι
  • 1/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1/2 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
  • 750γρ. τυρί ρικότα
  • 3 αυγά
  • 1/2 κιλό λαζάνια σε φύλλα βρασμένα al dente
  • 60 γρ. σπανάκι ελαφρώσε ζεματισμένο και στραγγισμένο
  • 3 φλιτζάνια τριμμένη μοτσαρέλα
  • 1/4 του φλιτζανιού τριμμένη παρμεζάνα

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Σε μια κατσαρόλα λιώσε 5 κ.σ. βούτυρο και πρόσθεσε το αλεύρι, ανακατεύοντας να πάρεις μια ομοιόμορφη κρέμα. Γύρισε για δύο λεπτά να πάρει χρώμα
  • Συμπλήρωσε σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας διαρκώς για να μην σβολιάσει. Συνέχισε το ανακάτεμα σε μέτρια φωτιά ώσπου να πήξει η μπεσαμέλ. Θα ξέρεις αν είναι αρκετά πηκτή αν στέκεται στην πίσω πλευρά ενός κουταλιού.
  • Κατέβασε από τη φωτιά και πρόσθεσε 1 1/2 φλιτζάνι από την σάλτσα ντομάτα (θα δεις πως θα την ετοιμάσεις αμέσως μετά) και μοσχοκάρυδο. Ανακάτεψε καλά και άφησε στην άκρη να κρυώσει τελείως
  • Σε μεγάλη κατσαρόλα ζέστανε το ελαιόλαδο για τη σάλτσα και πρόσθεσε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σόταρε ώσπου να γυαλίσουν και συμπλήρωσε το σέλερι, τα καρότα και αλατοπίπερο.
  • Αφού μαλακώσουν όλα τα λαχανικά σου πρόσθεσε τις ντομάτες, τα φύλλα δάφνης και άφησε τη σάλτσα να σιγοβράσει σε χαμηλά φωτιά, χωρίς να σκεπάσεις την κατσαρόλα για περίπου μία ώρα. Αφαίρεσε τη δάφνη και δοκίμασε για το αλατοπίπερο
  • Βάλε τη σάλτσα λίγη, λίγη σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και λιώσε να γίνει ομοιόμορφη. Αν δεν χρησιμοποιήσεις όλη τη σάλτσα στα λαζάνια, αφού κρυώσει τελείως μπορείς να την βάλεις σε παγοθήκες και αν την καταψύξεις
  • Σε αντικολλητικό σκεύος ζέστανε ελαιόλαδο να κάψει καλά και βάλε τον κιμά και αλατοπίπερο. Καβούρδιοσε καλά το κρέας και φρόντισε να διαλύσεις με την ξύλινη κουτάλα τα μεγάλα κομμάτια. Κατέβασε από τη φωτιά αφού έχει πάρει χρώμα και στράγγιξε από το λίπος που έχει μείνει στο σκεύος. Άφησε να κρυώσει τελείως
  • Ανάμειξε σε ένα μπολ το αυγό και το τυρί ρικότα και αλατοπιπέρωσε
  • Άπλωσε σε ένα ταψί 30x20cm το 1/3 της μπεσαμέλ. Από πάνω αράδιασε να καλύψεις καλά την επιφάνεια με λαζάνια. Στη συνέχεια μοίρασε καλά μια στρώση από το τυρί ρικότα με το αυγό και τέλος μια στρώση σπανάκι
  • Βάλε άλλη μια στρώση από λαζάνια και πάνω στα ζυμαρικά άπλωσε τώρα ένα στρώμα από τον κιμά. Πασπάλισε με τη μισή ποσότητα μοτσαρέλας πάνω από τον κιμά και από πάνω άλλο 1/3 της μπεσαμέλ. Βάλε μια τελευταία στρώση από λαζάνια και σκέπασε με την υπόλοιπη μπεσαμέλ, μοτσαρέλα και παρμεζάνα. Πασπάλισε πάνω από το ταψί με το υπόλοιπο βούτυρο σε κομματάκια
  • Σκέπασε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήσε στο φούρνο στους 180oC για περίπου 30 λεπτά. Αφαίρεσε το αλουμινόχαρτο και συνέχισε το ψήσιμο για περίπου ένα τέταρτο της ώρας ακόμη.

Tip


Read More

And More