Παρφέ με μπανάνα και πραλίνα

40' Λεπτά
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

Καλοκαίρι και παγωτό πάνε μαζί! Αν όμως θέλεις το παγωτό σου να είναι κάτι πιο… εκκεντρικό και εντυπωσιακό, δοκίμασε αυτή τη συνταγή από τα χεράκι του διάσημου Gordon Ramsay. Απολαυστική μπανάνα και καραμελωμένη πραλίνα…

Συστατικά

  • Για την πραλίνα: 200 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. ασπρισμένα φουντούκια
  • Λάδι για το άλειμμα
  • Για το παρφέ: 2 ώριμες μπανάνες
  • 2 κ.σ. χυμό λεμόνι
  • 300 ml κρέμα γάλακτος
  • 2 ασπράδια
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • Για το σερβίρισμα: 4 ώριμες μπανάνες
  • 100 γρ. ζάχαρη

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Για να κάνεις την πραλίνα: βάλε τη ζάχαρη σε κατσαρόλα με διπλό πάτο μαζί με 3 κ.σ. νερό σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και το νερό να είναι διάφανο. Μην ανακατέψεις καθόλου αλλιώς θα κρυσταλλώσει. Δυνάμωσε τη φωτιά να βράσει και να γίνει σκούρα καραμέλα, περίπου 5 λεπτά. Βγάλε από τη φωτιά και ρίξε τα φουντούκια. Άπλωσε το μείγμα σε ελαφρώς λαδωμένη λαμαρίνα και άφησέ το να κρυώσει.
  • Όταν η πραλίνα κρυώσει και σκληρύνει σπάστην σε κομμάτια. Μετά, με ένα σφυράκι κουζίνας θρυμμάτισέ την καλά.
  • Σε μια φόρμα για ψωμί 1,5 λίτρου στρώσε λίγο αντικολλητικό χαρτί (μπορείς να κάνεις το παρφέ σε φόρμα με οποιοδήποτε σχήμα επιθυμείς ακόμη και σε ατομικά φορμάκια).
  • Σε ένα μπολ λιώσε τις μπανάνες με τη μισή ποσότητα χυμό λεμόνι μέχρι να έχεις έναν ωραίο πουρέ και άφησέ τον στην άκρη.
  • Σε καθαρό και στεγνό μπολ βάλε την κρέμα γάλακτος και χτύπησέ την σε σαντιγί.
  • Σε ένα άλλο καθαρό και στεγνό μπολ και με πολύ καλά καθαρισμένο το μίξερ σου χτύπα τα ασπράδια με το υπόλοιπο χυμό λεμόνι. Ρίχνε σιγά σιγά τη ζάχαρη μέχρι να έχεις μια σφιχτή μαρέγκα. Ρίξ’ την ανακατεύοντας απαλά και με κυκλικές κινήσεις μέσα στη σαντιγί, μετά πρόσθεσε τις λιωμένες μπανάνες και την πραλίνα εκτός από 4 κ.σ. πραλίνα για το σερβίρισμα.
  • Βάλε το μίγμα στη φόρμα και άπλωσέ το να πάρει το σχήμα της φόρμα.
  • Βάλτο στην κατάψυξη να παγώσει κατά προτίμηση όλη νύχτα.
  • Για να σερβίρεις: Βγάλε τη φόρμα από την κατάψυξη 10 λεπτά πριν σερβίρεις και άφησέ την στην απλή ψύξη.
  • Στο διάστημα αυτό κόψε την μπανάνα σε πλάγιες φέτες υπολογίζοντας 3 φέτες ανά μερίδα.
  • Βάλε τις φέτες σε λαμαρίνα και πασπάλισέ τες με μπόλικη ζάχαρη.
  • Εάν έχεις ειδικό γκαζάκι ζαχαροπλαστικής, κάψε τη ζάχαρη για να καραμελώσει. Εάν δε έχεις, βάλε τις φέτες της μπανάνας σε πολύ καυτό τηγάνι από την πλευρά της ζάχαρης να καραμελώσει και βγάλτες.
  • Πασπάλισε κάθε πιάτο με λίγη πραλίνα που κράτησες. Βάλε τρεις φέτες μπανάνας.
  • Ξεφορμάρισε το παγωτό, κόψτο σε φέτες και βάλε από μία φέτα σε κάθε πιάτο. Σέρβιρε αμέσως.

Tip


Read More

And More