Πασχαλινά τσουρέκια

3 ώρες
Χρόνος εκτέλεσης
4
Mερίδες

Η Αργυρώ ψήνει τσουρέκι έτσι όπως θα το ήθελες από τα χεράκια της μαμάς και της γιαγιάς!

Συστατικά

  • Για την μαγιά
  • 1,5 κύβο νωπή μαγιά
  • 2 κ.σ. (40 γραμμ.) ζάχαρη
  • 1/3 κούπας ( 80 γραμμ.) χλιαρό νερό
  • Για την ζύμη
  • 8 κούπες (1 κιλό) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/4 κ.γλ. μαστίχα κοπανισμένη
  • 2 κ.γλ. κοφτά μαχλέπι κοπανισμένο
  • 1 κούπα (250 γραμμ.) βούτυρο
  • 1 + 1/4 κούπα (280 γραμμ.) ζάχαρη
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 1,5 κούπα (350 γραμμ.) πλήρες φρέσκο γάλα
  • Λίγο λιωμένο βούτυρο
  • Διάλυμα αυγά για επάλειψη
  • Φιλέ αμυγδάλου προαιρετικά
  • Κουβερτούρα σε σταγόνες

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Διαλύουμε την μαγιά σε μπολ, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και αφήνουμε για 5-10 λεπτά να αφρίσει η επιφάνεια.
  • Σε κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά και αφήνουμε να λιώσουν ανακατεύοντας με το σύρμα. Τα αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά με το γάλα και τα προσθέτουμε ανακατεύοντας στο βούτυρο. Το μείγμα δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 35°C.
  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, την ενεργοποιημένη μαγιά, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Προσθέτουμε τα υγρά υλικά.
  • Ζυμώνουμε με το γάντζο του μίξερ για 10 λεπτά μέχρι η ζύμη να σηκώνεται όλη μαζί και να σχηματίζει κόρδες. Δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια. Πρέπει να είναι απαλή, βουτυράτη και να πέφτει. Να μην είναι σφιχτή.
  • Βουτάμε τα χέρια σε λιωμένο βούτυρο και την μαζεύουμε από τον κάδο.
  • Την βάζουμε σε μεγάλο μπολ και την σκεπάζουμε καλά να μην πετσιάσει. Την αφήνουμε να τριπλασιαστεί σε όγκο, περίπου για 2 ώρες.
  • Όταν βυθίζουμε το δάχτυλο στην ζύμη και δεν έχει επαναφορά, τότε είναι έτοιμη.
  • Την αδειάζουμε στον πάγκο και την χωρίζουμε σε 2 ή περισσότερα μέρη ανάλογα με το πόσα τσουρέκια θέλουμε.
  • Πλάθουμε τα τσουρέκια.
  • Τα βάζουμε σε λαδόκολλα σε λαμαρίνα. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε ζεστό μέρος για 1 ώρα.
  • Χτυπάμε 1 αυγό με 1 κουταλιά ζάχαρη και 1 κουταλιά νερό και αλείφουμε καλά με το διάλυμα. Αφήνουμε για ακόμα 10’ να τεντώσουν καλά τα τσουρέκια (με το άλειμμα συρρικνώνονται ελαφρά). Αν θέλουμε πασπαλίζουμε αμύγδαλο φιλέ ή ζάχαρη.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C αντιστάσεις για 45 λεπτά περίπου ή στους 160°C αέρα για 45 λεπτά περίπου.
  • Αφού κρυώσουν καλά τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να διατηρηθούν μαλακά.

Tip

Προσοχή!Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Read More

And More