Ψητό μπούτι αρνιού με μήλα

1 h 40΄
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

Για ένα οικογενειακό γεύμα ένα αρνίσιο μπούτι είναι πάντα σοφή επιλογή. Συνδύασέ το με μήλα όπως ακριβώς σου προτείνει ο Άκης Πετρετζίκης και φτιάξε το πιο φθινοπωρινό πιάτο!

Συστατικά

  • 1,5 κιλά μπούτι αρνιού
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 10 σκ. σκόρδο, ξεφλουδισμένες
  • ⅓ φλιτζάνι δεντρολίβανο φρέσκο μόνο τα φύλλα του
  • 6 μικρά μήλα, τα 2 κομμένα στα 4, τα άλλα 4 βγαλμένα τα κουκούτσια τους με τον εκπυρηνωτή.
  • 1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο στα τέσσερα
  • 1 μέτριο φινόκιο στα 4 ή στα 8
  • 1 φλιτζάνι σάλτσα από κράνμπερι,  και έξτρα για το σερβίρισμα
  • 1 φλιτζάνι χυμό μήλου
  • ½ φλιτζάνι πετιμέζι
  • ξύσμα και το χυμό από 1 λεμόνι
  • φύλλα μέντας, για γαρνιτούρα (προαιρετικά) 

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Δένουμε το αρνί με σπάγκο κουζίνας έτσι ώστε να δημιουργηθούν διαστήματα 2 εκ. Αλατοπιπερώνουμε.
  • Με ένα μαχαιράκι, τρυπάμε το κρέας σε περίπου 6 θέσεις, και στις τρύπες βάζουμε το σκόρδο και τα μισά φύλλα δεντρολίβανου .
  • Κόβουμε 2 μήλα στα 4, και τοποθετούμε στο κάτω μέρος ενός ταψιού 23Χ33 εκ.
  • Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο δεντρολίβανο, και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το μάραθο. Αλατοπιπερώνουμε και τοποθετούμε το αρνί πάνω από τα λαχανικά.
  • Τοποθετούμε τα υπόλοιπα μήλα, από τη μία και την άλλη πλευρά του αρνιού.
  • Γεμίζουμε κάθε μήλο με περίπου 2 κ.σ. από τη σάλτσα μας και τρίβουμε την υπόλοιπη σάλτσα πάνω από αρνί.
  • Χτυπάμε με ένα σύρμα το χυμό μήλου, το πετιμέζι, το ξύσμα λεμονιού και το χυμό σε ένα μέτριο μπολ και περιχύνουμε το αρνί και τα μήλα.
  • Ξεκινάμε να ψήνουμε το αρνί στους 200 βαθμούς μέχρι να αρχίζει να ροδίζει, περίπου 30 λεπτά.
  • Μειώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς, και συνεχίζουμε το ψήσιμο (μέχρι το θερμόμετρο στο παχύτερο μέρος του αρνιού να δείχνει 55 βαθμούς) σε περίπου 45 λεπτά.
  • Αφαιρούμε το αρνί από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για 20 λεπτά.
  • Αφαιρούμε το σπάγκο, και σερβίρουμε σε μια πιατέλα.
  • Γαρνίρουμε με φύλλα μέντας, αν θέλουμε.
  • Σερβίρουμε με σάλτσα στο πλάι.

Tip


Read More

And More