Για ένα οικογενειακό γεύμα ένα αρνίσιο μπούτι είναι πάντα σοφή επιλογή. Συνδύασέ το με μήλα όπως ακριβώς σου προτείνει ο Άκης Πετρετζίκης και φτιάξε το πιο φθινοπωρινό πιάτο!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συστατικά
- 1,5 κιλά μπούτι αρνιού
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 10 σκ. σκόρδο, ξεφλουδισμένες
- ⅓ φλιτζάνι δεντρολίβανο φρέσκο μόνο τα φύλλα του
- 6 μικρά μήλα, τα 2 κομμένα στα 4, τα άλλα 4 βγαλμένα τα κουκούτσια τους με τον εκπυρηνωτή.
- 1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο στα τέσσερα
- 1 μέτριο φινόκιο στα 4 ή στα 8
- 1 φλιτζάνι σάλτσα από κράνμπερι, και έξτρα για το σερβίρισμα
- 1 φλιτζάνι χυμό μήλου
- ½ φλιτζάνι πετιμέζι
- ξύσμα και το χυμό από 1 λεμόνι
- φύλλα μέντας, για γαρνιτούρα (προαιρετικά)
Τρόπος Μαγειρέματος
- Δένουμε το αρνί με σπάγκο κουζίνας έτσι ώστε να δημιουργηθούν διαστήματα 2 εκ. Αλατοπιπερώνουμε.
- Με ένα μαχαιράκι, τρυπάμε το κρέας σε περίπου 6 θέσεις, και στις τρύπες βάζουμε το σκόρδο και τα μισά φύλλα δεντρολίβανου .
- Κόβουμε 2 μήλα στα 4, και τοποθετούμε στο κάτω μέρος ενός ταψιού 23Χ33 εκ.
- Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο δεντρολίβανο, και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το μάραθο. Αλατοπιπερώνουμε και τοποθετούμε το αρνί πάνω από τα λαχανικά.
- Τοποθετούμε τα υπόλοιπα μήλα, από τη μία και την άλλη πλευρά του αρνιού.
- Γεμίζουμε κάθε μήλο με περίπου 2 κ.σ. από τη σάλτσα μας και τρίβουμε την υπόλοιπη σάλτσα πάνω από αρνί.
- Χτυπάμε με ένα σύρμα το χυμό μήλου, το πετιμέζι, το ξύσμα λεμονιού και το χυμό σε ένα μέτριο μπολ και περιχύνουμε το αρνί και τα μήλα.
- Ξεκινάμε να ψήνουμε το αρνί στους 200 βαθμούς μέχρι να αρχίζει να ροδίζει, περίπου 30 λεπτά.
- Μειώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς, και συνεχίζουμε το ψήσιμο (μέχρι το θερμόμετρο στο παχύτερο μέρος του αρνιού να δείχνει 55 βαθμούς) σε περίπου 45 λεπτά.
- Αφαιρούμε το αρνί από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για 20 λεπτά.
- Αφαιρούμε το σπάγκο, και σερβίρουμε σε μια πιατέλα.
- Γαρνίρουμε με φύλλα μέντας, αν θέλουμε.
- Σερβίρουμε με σάλτσα στο πλάι.
Tip
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ