Δαμασκηνόπιτα

1 Ώρα
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

Είναι φορές που υποτιμά κανείς κάποια φρούτα! Πάρε για παράδειγμα τα δαμάσκηνα. Μέχρι να πέσω πάνω στην εν λόγω συνταγή δεν γνώριζα πόσο ωραίο και ελαφρύ γλυκό γίνονται. Plum cake, όπως λένε οι Αμερικάνοι! Ένα ελαφρύ συνοδευτικό για τον καφέ σου με ελάχιστες θερμίδες…

Θερμίδες 130/Κομμάτι

Συστατικά

  • 4 κ.σ. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κ.γ. baking powder
  • 1/4 κ.γ. baking soda
  • Μια πρέζα αλάτι
  • 3/4 του φλιτζανιού ζάχαρη Plus – 2 κ.σ. ακόμη
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 1/2 φλιτζάνι
  • 1/2 φλιτζάνι γάλα 2%
  • 1/2 κ.σ. λευκό ξίδι
  • 4 μεγάλα και ώριμα δαμάσκηνα

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Προθέρμανε το φούρνο στους 190οC
  • Βουτύρωσε ένα στρογγυλό ταψάκι 20 εκατοστών και πασπάλισε με λίγο αλεύρι, τινάζοντας το παραπάνω αλεύρι να φύγει
  • Βάλε το ξίδι μέσα στο γάλα και άφησέ το να σταθεί για 5 λεπτά πριντ ο χρησιμοποιήσεις
  • Βάλε σε μπολ το αλεύτι, το baking powder, τη baking soda και 1/2 κ.γ. αλάτι. Σε άλλο μπολ χτύπα εμ το μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψει. Ρίξε και το αυγό και συνέχισε ρτο χτύπημα
  • Πρόσθεσε σε τρεις δόσεις το μείγμα του αλευριού και ενδιάμεσα ρίχνε σταδιακά και το γάλα. Χτύπησε ώσπου να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα παρόμοιο με εκείνο του cake
  • Πλύνε τα δαμάσκηνα, καθάρισε και κόψε σε φέτες. Πασπάλισε τον πάτο του ταψιού με τις 2 κ.σ. ζάχαρης και στρώσε σε όλη την επιφάνεια τα δαμάσκηνα
  • Από πάνω περίχυσε τη ζύμη σου και βάλε στο φούρνο για 30 με 40 λεπτά, ώσπου να πάρει χρώμα και να βγαίνει η λάμα ενός μαχαιρού καθαρή όταν τη βυθίζεις στο κέντρο του
  • Άφησε να κρυώσει λίγο και σέρβιρε

Tip


Read More

And More