Εκμέκ νηστίσιμο

1,5 ώρα
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

Το να νηστεύεις δε σημαίνει ότι πρέπει να στερηθείς ενός καλού και παραδοσιακού γλυκού ακόμα και αν πρόκειται για το εκμέκ καταΐφι! Απλώς το κάνεις λίγο… vegeterian στα συστατικά του και σίγουρα πολύ πιο light!!

Συστατικά

  • ½ κιλό φύλλο καταΐφι
  • 1 μαργαρίνη (250 γρ.) λιωμένη +2 κ. σούπας ακόμη
  • 1 φακελάκι άνθος αραβοσίτου βανίλια
  • 7 κουταλιές της σούπας γάλα νηστίσιμο (αμυγδάλου, φουντουκιού, σόγιας ή καρύδας)
  • 10 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 3-4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
  • 1 κουτί φυτική κρέμα
  • Αμύγδαλο φιλέ
  • Για το σιρόπι
  • 5 ποτήρια νερό
  • 5 ποτήρια ζάχαρη

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Ξαίνουμε καλά το φύλλο καταΐφι και το απλώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί.
  • Στη συνέχεια το περιχύνουμε με τη λιωμένη μαργαρίνη και το ψήνουμε στους 150 βαθμούς μέχρι να γίνει τραγανιστό.
  • Το αφήνουμε να κρυώσει και εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι.
  • Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό και τη ζάχαρη να πάρουν 2-3 βράσεις.
  • Περιχύνουμε το καταΐφι με καυτό σιρόπι και το πασπαλίζουμε με αμύγδαλο.
  • Φτιάχνουμε τη μία κρέμα: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε  7 κούπες νερό και όταν ζεσταθεί διαλύουμε τη ζάχαρη και το γάλα σε μέτρια φωτιά.
  • Όταν διαλυθούν ρίχνουμε το άνθος αραβοσίτου. Ανακατεύουμε ώσπου να πήξει.
  • Προσθέτουμε 2 κουταλιές μαργαρίνη και την αφήνουμε να κρυώσει.
  • Όταν κρυώσει την απλώνουμε με τη σπάτουλα πάνω στο σιροπιασμένο καταΐφι.
  • Για τη σαντιγί: Χτυπάμε στο κουτί την φυτική κρέμα με την άχνη ζάχαρη μέχρι να σταθεί.
  • Την στρώνουμε πάνω στην κρέμα και πασπαλίζουμε με λίγο ακόμη αμύγδαλο.

Tip

Αντί για αμύγδαλο φιλέ μπορείς να πασπαλίσεις το γλυκό σου με αμύγδαλο τριμμένο ή φυστίκι Αιγίνης ή και καρύδια τριμμένα!

Read More

And More