Φακόρυζο με τυρί στο φούρνο

1 ώρα
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

Αυτό το φακόρυζο φούρνου τα έχει όλα! Και ρύζι και όσπριο και μανιτάρια και αυγό και τυρί! Δοκίμασέ το και πείσε τους πάντες ότι τα όσπρια έχουν ενδιαφέρον!

Συστατικά

  • 2 κ.σούπας ελαιόλαδο +λίγο ακόμη για το πυρέξ
  • 1 μεγάλο κίτρινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 450 γραμμ. φρέσκα, καφέ μανιτάρια ψιλοκομμένα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 φλιτζ. γάλα
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 2 φλιτζ.+2 κ.σούπας τριμμένο πεκορίνο
  • 4 φλιτζ. μαγειρεμένο λευκό ή καστανό ρύζι
  • 2,5 φλιτζ. βρασμένες φακές
  • μισό φλιτζ. ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Βάλε τη σχάρα του φούρνου στη μεσαία θέση και προθέρμανέ τον στους 180 βαθμούς.
  • Λάδωσε ένα μέτριο πυρέξ με λίγο ελαιόλαδο.
  • Ζέστανε τις 2 κ.σούπας ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και σωτάρισε το κρεμμύδι μέχρι σχεδόν να καραμελίσει, για 8 με 10 λεπτά, ανακατεύοντας να μην καεί.
  • Δυνάμωσε τη φωτιά και ρίξε τα μανιτάρια.
  • Αλατοπιπέρωσε και σωτάρισε ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν και να καφετίσουν ελαφρά για 4-5 λεπτά. Βγάλε από τη φωτιά το τηγάνι.
  • Χτύπα μαζί το γάλα, τα αυγά και το 1 φλιτζάνι από το τριμμένο τυρί σε ένα μεγάλο μπολ.
  • Πρόσθεσε το ρύζι, τις φακές, τα μανιτάρια και το μαϊντανό και αλατοπιπέρωσε.
  • Βάλε το μίγμα στο πυρέξ και στρώσε το.
  • Ρίξε από πάνω το υπόλοιπο τυρί ομοιόμορφα.
  • Σκέπασε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και ψήσε για 15 λεπτά.
  • Βγάλε το αλουμινόχαρτο και ψήσε άλλα 15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει από πάνω το φαγητό.

Tip


Read More

And More