Φλαν αρακά με αγριομανίταρα

50 Λεπτά
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

Εντυπωσιακή βελούδινη κρέμα από ολόφρεσκο αρακά σερβίρεται με άγρια και γευστικά μανιτάρια. Ένας ξεχωριστός τρόπος να βάλεις περισσότερα λαχανικά στο τραπέζι σου. Ειδικά αν δεν είσαι και από τις μεγαλύτερες fan του αρακά, θα μάθεις να τον αντιμετωπίζεις με άλλο “μάτι”! 
Πηγή: Martha Stewart

Συστατικά

  • Για τη φλαν: 2 κ.σούπας ανάλατο βούτυρο + λίγο ακόμα για άλειμμα
  • 1 φλιτζ. κρέμα γάλακτος
  • 1/3 φλιτζ. γάλα
  • αλάτι, πιπέρι
  • 2 φλιτζ. φρέσκο αρακά καθαρισμένο (περίπου ένα κιλό ολόκληρος)
  • 3 μεγάλα αυγά ελαφρά χτυπημένα
  • Για τα μανιτάρια: 60 γραμμ. ανάλατο βούτυρο
  • 300 γραμμ. άγρια μανιτάρια κομμένα στη μέση αν είναι μικρά ή σε τέταρτα
  • 2 κ.γλυκού ξύσμα λεμονιού
  • 2 κ.σούπας χυμό λεμόνι
  • αλάτι, πιπέρι
  • μισό φλιτζ. ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1/4 φλιτζ. κρέμα γάλακτος
  • 2 κ.σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • φέτες λεμονιού και λωρίδες φλούδας λεμονιού για το σερβίρισμα.

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Φτιάξε τη φλαν: Προθέρμανε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Άλειψε γενναία 6 φορμάκια και βάλτα σε βαθύ ταψί.
  • Σε μπολ ανακάτεψε το γάλα και την κρέμα.
  • Βάλε σε μια μέτρια κατσαρόλα νερό να βράσει. Πρόσθεσε μία κουταλιά της σούπας (κοφτή) χοντρό αλάτι και τον αρακά. Χαμήλωσε τη φωτιά και βράσε τον αρακά για περίπου 5 λεπτά. Στράγγιξέ τον και βάλτον αμέσωως στο μπλέντερ. Πρόσθεσε βούτυρο, μία κουταλιά από το μίγμα της κρέμας με το γάλα και 3/4 κ.γλυκού αλάτι. Κάνε τον αρακά πουρέ.
  • Ρίξε τον πουρέ μέσα σε μύλο για πουρέ και άλεσέ τον. Πάρε μισό φλιτζάνι πουρέ και βάλτο σε μπολ μαζί με τα αυγά και την υπόλοιπη κρέμα με το γάλα. Ξαναπέρασε αυτό το μίγμα από το μύλο του πουρέ μέσα στον υπόλοιπο πουρέ.
  • Χώρισε το μείγμα στα 6 φορμάκια.
  • Βάλε στο βραστήρα αρκετό νερό να βράσει. Βάλε το ταψί με τα φορμάκια στο φούρνο και ρίξε ανάμεσά τους το βραστό νερό να φτάνει μέχρι τη μέση. Ψήσε μέχρι να σφίξει ο πουρές 25 με 30 λεπτά.
  • Με προσοχή να μην καείς βγάλε τα φορμάκια από το ταψί και άφησέ τα να κρυώσουν περίπου 30 λεπτά.
  • Σέρβιρε σε θερμοκρασία δωματίου. Για να ξεφορμάρεις βούτα κάθε φορμάκι σε ζεστό νερό πριν το αναποδογυρίσεις.
  • Φτιάξε τα μανιτάρια: Λίγο πριν σερβίρεις τη φλαν λιώσε το βούτυρο σε μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά να αφρίσει. Ρίξε τα μανιτάρια και το ξύσμα. Αλατοπιπέρωσε. Σωτάρισε 3-4 λεπτά τα μανιτάρια μέχρι να χρυσίσουν, ανακατεύοντας ελαφρά. Ρίξε τα κρεμμυδάκια και σωτάρισε 1 λεπτό ακόμα. Ρίξε την κρέμα και μαγείρεψε 1 λεπτό. Πρόσθεσε το μαϊντανό και το χυμό λεμονιού. Αλατοπιπέρωσε.
  • Σέρβιρε τη φλαν βάζοντας από πάνω μανιτάρια και στο πλάι φέτες λεμόνι και φλούδα λεμόνι.

Tip


Read More

And More